Vrijdag 16/04/2021

"Half mens, half alien met een missie": het mysterieuze geval van Jeffrey Alan Lash

De foto op het rijbewijs van Jeffrey Lash, aka Bob Smith, uit 2010. Beeld kos
De foto op het rijbewijs van Jeffrey Lash, aka Bob Smith, uit 2010.Beeld kos

De politie van Los Angeles is aan een wel heel bizar onderzoek begonnen. Op 17 juli werd een lichaam in verre staat van ontbinding gevonden in een wagen. In het appartement van het slachtoffer vinden agenten vervolgens een wapenarsenaal en een hoop geld. De politie staat al die tijd voor een raadsel. Vandaag volgde dan eindelijk een getuigenis, maar die maakt het hele verhaal nog mysterieuzer.

17 juli 2015. Er wordt een lichaam in verre staat van ontbinding gevonden in een SUV voor een appartement in de Pacific Palisades in Californië. Het blijkt om het lijk van de 60-jarige Jeffrey Alan Lash, aka Bob Smith, te gaan. In zijn appartement werden meer dan 1.200 wapens, 6,5 ton munitie en meer dan 200.000 euro cash geld gevonden. Wie was die mysterieuze Jeff Lash? Een merkwaardig geval van "half mens, half alien", zoals hij zelf beweerde? Dat kon hij vooral zichzelf en enkele vrouwen wijsmaken.

De politie kreeg een tip van celebrity-advocaat Harland Braun, die hen vertelde dat Lash een CIA-agent was, die twee weken eerder overleed na vergiftiging door zenuwgas. Braun voegde eraan toe dat er voor 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) aan wapens zou gevonden worden in het appartement van Lash in Pacific Palisades in Los Angeles.

Hoe wist Braun dit? Zijn bron was Catherine Nebron, die al 17 jaar verloofd was met Jeff Lash. Op 4 juli zat Nebron samen met haar vriendin Dawn VadBunker en met Lash in de SUV toen haar verloofde plots ziek werd. Op de parking van een supermarktje in Santa Monica probeerden Nebron en VadBunker om Lash af te koelen, maar de man stierf. De vrouwen reden vervolgens terug naar het appartement dat Lash met Nebron betrok en lieten de wagen met het lijk van Lash er nog in achter op straat, rechtover het appartement. De twee dames vluchtten naar Oregon.

In het appartement van Lash werd een heel wapenarsenaal aangetroffen. Beeld twitter
In het appartement van Lash werd een heel wapenarsenaal aangetroffen.Beeld twitter

Nebron geloofde dat Lash een "half mens, half alien"-geheim agent was die werkte voor de Amerikaanse overheid. Zijn opdracht: de mensheid redden. Lash zelf had Nebron en VadBunker opgedragen meteen de stad te verlaten als hij zou sterven. Zijn lijk zou wel opgepikt worden door zijn mysterieuze werkgever.

Toen Nebron terug was uit Oregon, ontdekte ze tot haar verbazing dat niemand het lijk van Lash was komen weghalen. Ze besloot dan maar alsnog de politie te bellen en ze schakelde advocaat Harland Braun in. De deur naar het geheime leven van eenzaat Jeff Lash werd zo geopend en is anderhalve maand later nog niet gesloten.

Maanden eerder had Lash te horen gekregen dat hij kanker in een vergevorderd stadium had. Oorzaak: vergiftiging door iemand van de CIA. Dat vertelde hij tenminste zelf aan Nebron. Hij had er aan toegevoegd dat hij ook een herseninfectie had.

De SUV waarin het lijk van Jeff Lash gevonden werd. Beeld twitter
De SUV waarin het lijk van Jeff Lash gevonden werd.Beeld twitter

Buren kenden de man als Bob Smith. Zelf beweerde hij te werken voor een overheidsinstantie "zoals de FBI en de CIA". Ook aan buren in zijn vorige woonplaats had hij een gelijkaardig verhaal opgehangen. Hij was altijd in het zwart gekleed en gedroeg zich nogal paranoïde: hij checkte altijd eerst de ruimtes die hij betrad en liet Nebron met een aparte wagen naar etentjes met hem in restaurants rijden. Hij kwam vaak met straffe verhalen over geheime opdrachten. Hoe hij bijvoorbeeld ooit een kogel in het hoofd kreeg, waarna hij weken in coma lag.

Paranormale therapie
Ook Nebrons vriendin en assistente Dawn VadBunker geloofde dat Lash "half mens, half alien" was. "Dat veranderde haar helemaal", vertelt haar ex-man, Jim Curry, aan KTLA. Op 14 juni, na amper een goed jaar huwelijk, liet VadBunker Curry zitten. "Hij verwoestte mijn huwelijk. Een week tevoren had ze mij nog gezegd dat ze nooit zo gelukkig was." Curry schuift de schuld in de schoenen van Lash. VadBunker had Lash pas drie maanden geleden ontmoet.

VadBunker, die begin juli verdween, keerde inmiddels nog niet terug naar Californië. Haar familie gaf haar eerst als vermist op, maar kreeg daarna een brief van haar, waarin ze schreef dat ze haar nooit zouden weerzien. Ze gaf begin vorige maand wel nog een interview aan People Magazine. Daarin zei ze onder meer dat Nebron haar had aangezocht om de paranormale therapie Reiki op Lash toe te passen. Ze kreeg te horen dat Lash de hele tijd gevolgd werd en dat niemand hem enig letsel kon toebrengen. Volgens haar was Lash toen al zo ziek dat hij normaal al dood had moeten zijn. VadBunker zei echter niets over het feit dat zij die vierde juli mee in de SUV zat toen Lash overleed. Daarna vernam niemand nog iets van haar.

Andere planeet
Volgens Laura VadBunker, de moeder van Dawn, kreeg haar dochter een zenuwinzinking na de dood van Lash. Ook zij kreeg te horen dat Lash van een andere planeet kwam en dat hij al herhaaldelijk gereïncarneerd was. Op een bepaald moment zou hij George Washington geweest zijn. Laura beweert dat haar dochter en Nebron oprecht geloofden dat Lash een geheim agent was die de wereld moest redden. "Het is erger dan een 'Twilight Zone'-film. We gingen door een hel", getuigt Laura VadBunker.

Dawn VadBunker (39) is nog altijd vermist. Beeld facebook
Dawn VadBunker (39) is nog altijd vermist.Beeld facebook
null Beeld kos
Beeld kos

Wat we écht weten van Lash is niet zo veel. Hij werd geboren op 3 december 1954. Zijn moeder was een pianolerares en zijn vader een microbioloog. In 1972 studeerde hij af in LA en ging hij naar de universiteit, waar hij midden de jaren 80 wegging. Het is mogelijk dat hij in die tijd geheime opdrachten kreeg van de Amerikaanse overheid, onder een of meer valse namen.

Crimineel?
Zijn vader, Joseph Lash, had zijn eigen laboratorium en zou samengewerkt hebben met Dr. Elmer Belt, een pionier in operatietechnieken voor geslachtsverandering. Na de dood van zijn vader in 2010 zou Jeff Lash de microbiologische patenten van zijn vader geërfd hebben. Vandaar mogelijk ook het verhaal dat hij een mens-alien-hybride wezen was met de missie om de wereld te redden.

Alles verzonnen dus in zijn eigen hoofd? Daar lijkt het wel heel sterk op. Wat zijn wapenarsenaal betreft, gaat de politie er vanuit dat hij gewoon een verzamelaar was. Er werd geen bewijs gevonden dat Lash zich inliet met wat voor illegale activiteiten dan ook. Het geld kwam onder meer van drie vrouwen met wie hij een liefdesrelatie had of had gehad: Catherine Nebron, een zekere Jocelyn en Michelle Lyons.

Financieren uit angst
Volgens haar advocaat steunde Nebron haar verloofde financieel uit schrik dat een familielid of een vriend iets zou overkomen. De drie vrouwen en vier familieleden van Lash maken nu aanspraak op zijn erfenis.

De officiële doodsoorzaak van Lash is nog altijd niet bekend en zijn leven lijkt nog een groter mysterie. Het onderzoek van de LAPD is nog lopende.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234