Donderdag 03/12/2020

Politiek

Hakt de Vlaamse regering deze 3 knopen door op 'superministerraad'?

Beeld BELGA

De Vlaamse regering koppelt vandaag drie hervormingen - de kinderbijslag, de provincies en het secundair onderwijs - aan elkaar op een 'superministerraad'. Of Bourgeois met drie compromissen kan landen, is onzeker. "De minister-president wil vooruit. Maar of de andere partijen hem vlot laten fietsen, is maar de vraag."

1. Provincies

De afslanking van de provincies, de hooggestemde ambitie van Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA), blijft een taaie kluif. Waar de partijen het maar niet over eens raken, is de Vlaamse basisheffing die de provinciale opcentiemen moet vervangen. Probleem is dat die opcentiemen sterk verschillen per provincie. In Antwerpen liggen ze het laagst, in West-Vlaanderen en Limburg het hoogst.

N-VA wil het laagste tarief, dat van Antwerpen, voor alle provincies. Zo moeten de provincies wel automatisch beknibbelen. De andere partijen zien dat veel minder zitten - omdat ze de provincies meer genegen zijn.

Liberaal Bart Tommelein, de nieuwe minister van Financiën, vreest ook voor aparte en hogere provinciebelastingen. Zeker in zijn 'provincie', West-Vlaanderen, is dat niet ondenkbeeldig omdat er de op een na hoogste opcentiemen gelden. Als je de provincies middelen ontneemt, kun je niet anders dan die elders compenseren, vreest hij. Niet toevallig kwamen de liberalen al af met de naam 'Homansheffing' voor deze extra belasting, zodat het vooral geen 'Tommeltaks' wordt.

Een compromis kan zijn dat de basisheffing wat hoger wordt dan het lage 'Antwerpse' tarief dat N-VA wil. Dan komen de Antwerpenaren er echter bekaaid vanaf, en daar zit een invloedrijk burgemeester in de hoofdstad.

2. Kinderbijslag

Hoe hoog het basisbedrag voor elk kind zal liggen, is niet meer het grootste struikelblok. De N-VA stuurt aan op 150 euro voor elk kind, en zal wellicht haar slag thuis halen. De knoop zit bij de sociale toeslagen. CD&V wil die sociale toeslagen zo uitgebreid mogelijk houden zodat ook arme en de laagste middenklassegezinnen een toemaatje krijgen. N-VA en Open Vld gaan hier op de rem staan omdat ze niet willen dat mensen door hun hogere kindergeld een job of promotie afslaan.

Voor gezinnen met kinderen zal er wel niks veranderen, de hervorming geldt alleen voor kinderen die na het begin van het nieuwe systeem geboren worden. Voor dat in werking treedt, komt er ook nog een overgangsperiode. De liberalen willen meer anderstaligen stimuleren hun kinderen vanaf drie jaar naar school te sturen. Hier lijkt een vergelijk in de maak om deze gezinnen een bonus te geven op hun schoolpremie, en niet op het kindergeld. Zo blijft het mantra van 'gelijk kindergeld voor elk kind' overeind.

De Vlaamse regering wil absoluut in dit dossier landen omdat ze ermee kan aantonen dat de zesde staatshervorming wel degelijk ingrijpt in het leven van 'de Vlaming'. Al maanden maakt bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V) daarom maar (her)berekeningen. "Een compromis wordt moeilijk, maar het is mogelijk", zegt een goedgeplaatste bron.

3. Secundair onderwijs

De Vlaamse regering sleept de hervorming van het secundair onderwijs al mee vanaf de vorige legislatuur. Tientallen kabinetsvergaderingen werden erover gehouden, zonder dat er een vergelijk uit de bus kwam. Grote vraag is hier hoe diepgaand de hervorming van de middelbare school zal zijn. Komt er een andere indeling van de types onderwijs? Komen er andere namen voor het bekende systeem van aso (algemeen secundair onderwijs) tot tso (technisch secundair onderwijs).

N-VA staat in deze discussie aan de behoudsgezinde kant. Open Vld klopt op de nagel van het meertalig onderwijs. CD&V wil eindelijk doorstomen. Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) hield gisteren de lippen stijf op elkaar over de door haar zo gewilde omwenteling. Ze is al genoeg op de pechstrook beland.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234