Maandag 20/03/2023

Haïti

Haïti heeft geen president meer

Michel Martelly, uittredend president van Haïti. Beeld REUTERS
Michel Martelly, uittredend president van Haïti.Beeld REUTERS

De president van Haïti Michel Martelly heeft gisteren zoals gepland zijn ontslag aangeboden als president. Door het uitstel van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, heeft Haïti geen president meer, waardoor het land, dat al leed onder een maandenlang politiek conflict, nu helemaal in een crisis terechtkomt.

"De geschiedenis zal, ondanks alles, onthouden dat ik een steen heb gelegd in de bouw van een mooier Haïti", zei Martelly zondag tijdens zijn laatste toespraak voor het parlement. De geschiedenis "zal echter ook mijn fouten onthouden, die mijn verantwoordelijkheid zijn en enkel die van mij, waaronder mijn grootste teleurstelling, die van de vertraagde presidentsverkiezingen".

Het verkiezingsproces liep vertraging op door de beschuldigingen van de oppositie, dat de eerste ronde van de verkiezing niet eerlijk was verlopen.

Verkiezingsfraude?
Bij de eerste ronde op 25 oktober vorig jaar behaalde Jovenel Moïse, de vertegenwoordiger van regeringspartij PHTK, 32,76 procent van de stemmen. Zijn belangrijkste tegenstander Jude Célestin 25,29 procent. De oppositie meent echter dat er sprake was van zware fraude bij de eerste stemmingsronde. Célestin weigerde na de eerste ronde nog campagne te voeren en eiste de oprichting van een onafhankelijke commissie. De tweede stemronde, die gepland was op 27 december, werd daarom uitgesteld. Daarop werd de datum van 24 januari geprikt, voornamelijk omdat Martelly op 7 februari zijn mandaat ging neerleggen, maar door een te groot gevaar voor geweld werd de verkiezing opnieuw "sine die" uitgesteld. Dat leidde tot meer geweld en zware protesten. Duizenden manifestanten kwamen op straat om het vertrek van Martelly te eisen.

Interimpresident
Martelly en de twee kamervoorzitters van het parlement hebben zaterdag een crisisakkoord ondertekend, waarin opgetekend staat dat het parlement een overgangspresident zal verkiezen. De senatoren en volksvertegenwoordigers hebben nu 5 dagen de tijd om een interim-president te verkiezing, die niet langer dan 120 dagen aan de macht mag blijven.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft zich gisteren positief uitgesproken over het akkoord, die "conform is aan de geest van de Haïtiaanse grondwet" en roept alle betrokken partijen op het te respecteren.

Het straatarme Haïti is sinds de val van de dictatuur onder Duvalier in 1986 ten prooi aan bestuurlijke chaos. Er waren al verschillende staatsgrepen en verkiezingsuitslagen worden systematisch betwist. Hierdoor doet ook de economie van het land het erg slecht en draagt het nog steeds de gevolgen van de verwoestende aardbeving in januari 2010, waarbij meer dan 200.000 doden vielen.

Het vooruitzicht van een lange periode zonder president betekent een nieuwe moeilijke periode voor het armste land van de Caraïben.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234