Haïti begraaft zijn doden en vreest voor nóg erger
De bevolking van Haïti likt haar wonden. Enkele dagen na de doortocht van de verwoestende orkaan Matthew begint de omvang van de schade duidelijk te worden. En die is enorm. Bovendien dreigt cholera nog veel meer slachtoffers te gaan maken in de getroffen streken.
Een spoor van verwoeste huizen, zeker 877 doden, weggespoelde levensmiddelen en een cholera-uitbraak die al 13 levens heeft geëist. Dat zijn op basis van de eerste inventarisaties de gevolgen van orkaan Matthew op het straatarme Haïti. Vooral het zuiden van het land is hard getroffen. Terwijl de eerste hulpgoederen vanuit hoofdstad Port-au-Prince naar de rest van het eiland werden getransporteerd, kondigde president Jocelerme Privert zondag drie dagen van nationale rouw af.
Het gaat om de zwaarste orkaan die sinds 2007 de Atlantische oceaan aandoet. Alleen al in het zuidelijke district Grand'Anse, berichtte Unicef, zijn 66.000 huizen verwoest en nog eens 20.000 zwaar beschadigd. En dat terwijl veel Haïtianen de klap van de aardbeving uit 2010 nog niet te boven waren. Op het eiland stonden uitgerekend gisteren presidentsverkiezingen op het programma, maar vanwege Matthew zijn die voor onbepaalde tijd uitgesteld. De huidige interim-regering blijft nu zitten.
In de kustplaats Port-Salut is nagenoeg elk huis door de orkaan geraakt. Destine Roseveld uit Port-Salut vertelt aan The New York Times hoe het dak van zijn huis is gerukt. Zijn zoon van vier en moeder raakten bedolven onder het puin, zijn dochter van zes werd geraakt door een omvallende tak. De volgende dag waren beide kinderen dood. "Als ik aan hen denk, moet ik huilen. Zij zat op de basisschool, hij zou net aan de kleuterschool beginnen."
"Het is alsof we langzaam sterven", zegt de 18-jarige Micheline Clerveaux. "We hebben niets om voor te leven." Het gezin Clerveaux leefde van het land waarop vader Emilien maïs, aardappelen en bonen verbouwde. Nu is het veldje veranderd in een modderpoel, en is Emilien Clerveaux dood. De buren boden aan te helpen bij zijn begrafenis. "Als wij overleven, overleven zij ook", zegt buurman Jean-Robert Nazire. "Als we ook maar een stuk brood hebben, delen we dat met hen."
Delen van het eiland zijn alleen per helikopter toegankelijk voor hulp, vanwege de zware verwoestingen aan de infrastructuur. Volgens regeringsbronnen hebben 350.000 Haïtianen dringend hulp nodig. "Ik heb land, maar geen huis meer", zegt Jean Vinel Joseph uit Les Cayes tegen persbureau Reuters. "Het begint me te traumatiseren, mijn hoofd doet pijn."
Choleraklinieken in puin
Grote zorgen zijn er over de cholera-uitbraak in het inlandse stadje Randel dat hoog in de bergen ligt en dus moeilijk te bereiken is voor hulpverleners. Ook aan de kust in Anse-d'Ainault vielen al zeven doden door cholera. Door de hoge vloedgolven is het drinkwater daar vermoedelijk gemengd geraakt met rioolwater. Ruim 60 mensen zijn volgens de overheid met het virus besmet.
Cholera werd in 2010 - kort na de aardbeving - per ongeluk naar het eiland gebracht door Nepalese vredestroepen van de Verenigde Naties, met als gevolg 9.000 doden. Nu dreigt de ziekte opnieuw een groot aantal levens te eisen. Een deel van de inderhaast gebouwde choleraklinieken ligt door orkaan Matthew in puin.
"God geeft en God neemt", zegt Sanite Moïse berustend. "De mensheid kan veel ellende aanrichten, maar zoiets als dit nooit."