Maandag 06/04/2020

Update

Haentjens: "Kim De Gelder kan niet gestraft worden"

Advocaat Jaak Haentjens.Beeld BELGA

Na de samenstelling van de jury dinsdag, is vandaag in Gent het assisenproces rond Kim De Gelder van start gegaan. Advocaat Jaak Haentjens stelde na de voorlezing van de akte van beschuldiging in zijn akte van verdediging dat De Gelder niet kan gestraft worden omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. Na afloop zei De Gelder: "Ik heb de akte van verdediging niet gehoord en ik heb er ook niet naar geluisterd." Op het einde van deze eerste zittingsdag ontstond nog even commotie na een uitroep van een man uit het publiek over de ouders van De Gelder.

De Gelder liet kort na de opening van de zitting meteen van zich horen. Koen Defoort, voorzitter van het assisenhof, vroeg De Gelder om hem voortaan aan te spreken met 'voorzitter' in plaats van 'edelachtbare'. "Ik vind edelachtbare respectvoller", repliceerde de beschuldigde. De Gelder aarzelde ook weer lang om zijn geboortedatum en plaats te bevestigen.

Vooraan in de zittingszaal staat een glazen kist met daarin bewijsstukken. Zo liggen daar onder meer de kleding die De Gelder droeg tijdens de bewuste dag, de messen die hij gebruikte en het kogelwerend vest dat hij aanhad. Ook de zwarte mountainbike waarop hij naar het kinderdagverblijf fietste, staat in de zaal.

Nadat Defoort de identiteit van De Gelder afnam, vroeg advocaat van de burgerlijke partij Michael Verstraeten wel het woord. "Kim De Gelder heeft dinsdag gezegd dat hij ons nog iets wou zeggen. Ik vraag dat het hof hem daaraan herinnert". De Gelder had dinsdag verklaard "voor ik ga wens ik eerst nog een paar andere zaken te zeggen", maar de voorzitter maakte hem toen duidelijk dat hij later daartoe de kans kreeg. De voorzitter gaf De Gelder echter niet opnieuw het woord. "Ik zal hem wel de nodige vragen stellen vandaag of zeker maandag", zei Defoort. Maandag volgt het verhoor van De Gelder.

Aandachtig
Daarop begon openbaar aanklager Yves Van Den Berge de akte van beschuldiging voor te lezen: "Kim de Gelder was doelbewust en goed voorbereid, toen hij in januari 2009 een bloedbad aanrichtte op het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde." De Gelder klampte in het begin van de voorlezing herhaaldelijk zijn advocaat Jaak Haentjens aan, die voor hem zit. De Gelder en Haentjens overlegden telkens kort, waarna de beschuldigde weer op zijn plaats ging zitten. Haentjens legde een paar keer zijn hand op de arm van De Gelder en leek hem gerust te stellen. De politieagenten naast hem lieten eerst begaan, maar spraken De Gelder daarna aan. Van Den Berge ging ondertussen onverstoord door met de voorlezing van de akte.

De rest van de tijd leek De Gelder het relaas aandachtig te volgen. De Gelder fronste zijn wenkbrauwen, glimlachte soms en hield af en toe zijn ogen dicht, maar het was nooit duidelijk of hij daarmee reageerde op passages uit de akte. De voorlezing van de akte van beschuldiging duurde ongeveer twee uur. Toen Van Den Berge de vaststellingen van de wetsdokters begon voor te lezen, barstten op de publieksbanken ouders van baby's in tranen uit.

Lees verder onder de video.

Kim De Gelder.Beeld BELGA
 
Toen de openbare aanklager de vaststellingen van de wetsdokters begon voor te lezen, barstten op de publieksbanken ouders van baby's in tranen uit
Voorzitter Koen Defoort.Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Ontoerekeningsvatbaar"
Na een korte pauze was het tijd voor de akte van verdediging van Jaak Haentjens. Die zei meteen dat zijn cliënt niet toerekeningsvatbaar is. "Hij kan voor de feiten niet gestraft worden omdat hij ontoerekeningsvatbaar was", aldus Haentjens. Haentjens had al aangevoerd voor de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is en moet worden geïnterneerd worden, maar ving telkens bot.

In zijn akte van verdediging ging Haentjens in detail in op de psychische toestand van De Gelder. Hij verwees naar de verslagen van de psychiaters en psychologen die hij had aangesteld, maar ook naar de gerechtspsychiaters. "Alle experten, zowel van de verdediging als aangesteld door de onderzoeksrechter, stellen eenduidig dat hij een ernstige geestesstoornis heeft. De door de verdediging aangestelde tegenexperten oordelen dat zijn controlevermogen afwezig was en dat hij ontoerekeningsvatbaar was."

"Ik heb niet geluisterd"
"Ik heb de akte van verdediging niet gehoord en ik heb er ook niet naar geluisterd", antwoordde De Gelder op de vraag van de voorzitter of hij wou reageren op de akte die Haentjens net had voorgelezen. Aanvankelijk reageerde De Gelder trouwens helemaal niet op de vraag van Defoort. De Gelder stond recht en keek gewoon in het rond. Toen Defoort hem zei dat hij de microfoon moest aanzetten, vroeg De Gelder of hij de vraag wou herhalen. Waarop De Gelder dus zei dat hij niet geluisterd had naar het verhaal van zijn advocaat.

De Gelder, gevraagd naar de reden waarom hij niet had geluisterd, klaagde dat hij van "in het begin" al een verklaring wou geven. "Mijn advocaat beloofde dat, maar ik mocht niet." De voorzitter wou weten of De Gelder de akte gekregen had. "Dat weet ik niet", antwoordde De Gelder, die een zeer verwarde indruk maakte.

De beschuldigde zei daarna dat hij ook de akte van beschuldiging wou krijgen, die eerder in de namiddag was voorgelezen. "Heb je dan niet geluisterd? ", vroeg Defoort. "Ja", zei De Gelder. "Maar ik had graag gereageerd." Toen Defoort vroeg welke dan zijn reactie is, zei De Gelder dat de akte van beschuldiging nogal "langdradig" was, dat hij zijn reactie komend weekend zou noteren en ze maandag "misschien" kan voorlezen.

Commotie in de zaal
Op het einde van deze eerste inhoudelijke zittingsdag ontstond nog even commotie na een uitroep van een man uit het publiek over de ouders van De Gelder. Haentjens had net gevraagd of de ouders bij alle zittingsdagen aanwezig mochten zijn. Dat vond de rechter goed, op aanstaande maandag na, als De Gelder wordt verhoord. De man uit het publiek riep daarop verwensingen naar het adres van de ouders.

"Ik vind het heel intimiderend dat ze hier zijn", zei de vader van een overleden kind. "Ik vind het echt een kaakslag dat de ouders van Kim De Gelder in de assisenzaal aanwezig zijn. Ik zou me schamen dat ze hier binnen zijn." Nadat Haentjens pleitte voor een serene behandeling van de zaak, zei de vader: "de sereniteit is al lang weg." "Als u de orde verstoort, zal ik u uit de zaal zetten. Die macht heb ik. De ouders van Kim De Gelder staan hier niet terecht", reageerde Defoort.

 
Hij kan voor de feiten niet gestraft worden omdat hij ontoerekeningsvatbaar was
Advocaat Jaak Haentjens
Advocaat Jaak Haentjens.Beeld BELGA
Beeld BELGA
 
Alle experten, zowel van de verdediging als aangesteld door de onderzoeksrechter, stellen eenduidig dat hij een ernstige geestesstoornis heeft
Advocaat Jaak Haentjens
Beeld BELGA

Advocaten karig met commentaar
De advocaten waren na afloop van de tweede dag van het assisenproces bijzonder karig met commentaar. "Omdat het zo is", was het antwoord van meester Jaak Haentjens op de vraag waarom zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is. Walter Damen, de advocaat van de familie die aan een moordpoging zou ontsnapt zijn, zei dat het proces "zijn gang moet gaan". "We wachten de ondervraging van De Gelder maandag af." Jef Vermassen, de advocaat van de familie van de vermoorde Elza Van Raemdonck, wou dan weer geen reactie geven. Ook Kris Luyckx, die twee ouderparen van overlevende kinderen vertegenwoordigt, beperkte zich tot "geen commentaar".

De Gelder wordt ten laste gelegd dat hij op 23 januari 2009 twee baby's van nog geen jaar jaar oud en een 54-jarige kinderverzorgster doodde. Hij verwondde nog eens tientallen kinderen en leidsters. De inmiddels 24-jarige jongeman bekende ook eerder een 72-jarige vrouw te hebben vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234