Maandag 16/05/2022

HADAS CNAÁNI

Afkomst: Israël

Ontmoetingsplek: Antwerpen

De Israëlische Hadas Cnaáni ontvangt ons op een regenachtige ochtend in Ra, een gezellige Antwerpse conceptstore met een restaurant waar zij kok is. "Ik heb geen krantenabonnement", zegt ze. "Maar hier in Ra lees ik geregeld de International Herald Tribune. Over politiek lezen vind ik niet gemakkelijk, maar de journalisten van dit dagblad geven je niet het gevoel dat zij alles weten en dat jij het niet snapt. Bij andere kranten is dat soms wel het geval."

Cnaáni groeide op in het noorden van Israël. "Omdat ik ben grootgebracht in een conflictsituatie verwacht iedereen dat ik alles weet. Maar ik begrijp zelf ook niet waarom er gevochten wordt. Op school kregen we geschiedenis, maar we bekeken het conflict nooit vanuit het standpunt van de Palestijnen, terwijl alle perspectieven toch belangrijk zijn. Daarom hou ik zo van de International Herald Tribune: zij belichten elke kwestie aan zo veel mogelijk kanten. De krant is niet enkel links of rechts, maar heel breed en genuanceerd. Ik hou ook van hun aanpak van de cultuursectie. Die is heel respectvol. Er is maar een heel kleine Hollywoodsectie en die geeft enkel informatie, geen roddels. Dat is moedig.

"Verder blader ik wel eens door De Morgen en De Standaard om ze te vergelijken. De Standaard voelt wat elitair aan. Ik hou meer van de cultuurberichtgeving in De Morgen. Die is breder en bovendien gaan de journalisten van De Morgen er niet zomaar van uit dat iedereen de mensen kent die ze interviewen. Ze leggen meer uit en motiveren hun keuzes. Vooral voor iemand die hier niet is opgegroeid en niet alle schrijvers en kunstenaars kent, is dat handig. Visueel gezien is De Standaard wel eleganter en gemakkelijker om te lezen.

"Vroeger kocht ik heel graag de dikke weekendkrant. Dan spreidde ik alle bijlages uit op de grond en las ik het hele weekend. Maar nu werk ik zaterdag en zondag, dus ik heb geen tijd. Dat ritueel mis ik wel."

De Morgen en De Standaard gebruikt Cnaáni ook om de taal te leren. "Als ik een paar keer hetzelfde woord tegenkom dat ik niet ken, omcirkel ik het en schrijf ik het op in mijn notitieboekje dat ik altijd bij me heb. Nadien zoek ik het op. Ik heb een jaar in New York gewoond en daar deed ik hetzelfde om Engels te leren."

Verder leest Cnaáni de Israëlische krant Haáretz. "Die kocht ik in Israël altijd, maar hier lees ik hem online. Hij heeft hetzelfde formaat als de New York Times, heel groot, dat heb ik het liefst. Op de trein kun je hem niet lezen, want je hebt véél plaats nodig (lacht). Heel veel lees ik niet hoor, maar ben wel erg bewust met kranten en nieuws bezig. Mijn vader was vroeger journalist in Israël. Daardoor heb ik op een bepaalde manier leren lezen. Van jongs af aan praatten we altijd over nieuws en journalistiek. Hij kocht en las altijd alle kranten. Je hoorde hem dan roepen vanuit zijn bureau: 'Wie heeft die rotzooi geschreven!' of 'Schrijven ze hier nu wéér over?'. (lacht)

"Ook de tweede vrouw van mijn vader is journaliste. Ze schreef voor een van de beste kranten van Israël, Hadashot, wat 'nieuws' betekent. Die krant bestaat nu niet meer. Toen ik tiener was bracht ze magazines van The Face mee naar huis. Dat vond ik gewéldig. Ik groeide op in een klein dorp en dat tijdschrift was mijn contact met de wereld.

"Nu koop ik Apartamento als ik het kan vinden vind. Dat is momenteel mijn favoriete tijdschrift, een authentiek magazine over interieurs. Je voelt dat het écht is, dat er écht iemand in die ruimtes woont, wat bij veel cleane interieurdesigntijdschrijften niet het geval is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234