Donderdag 01/10/2020

ColumnDe Schaal van Mulders

Had ’s werelds oudste man gelijk? Zo ja, hoeveel minuten van je leven kost elke ergernis je?

Chitetsu Watanabe: blij met zijn leeftijdrecord (eventjes toch).Beeld EPA

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Er stond een bericht in de krant over de 112-jarige Japanner Chitetsu Watanabe. Die ontving een officieel certificaat van Guinness World Records. Daarmee kon hij bewijzen dat hij geen wannabe, maar de oudste man op aarde was.

Zoals wel vaker in dat soort gevallen, vroegen ze Watanabe naar het geheim van zijn lange leven. Dat is even lastig te beantwoorden als de vraag waarom je graag spruitjes lust. De krasse Japanner zei dat het belangrijkste was een glimlach op je gezicht te bewaren en je niet te ergeren. Dat vond ik een beter recept dan dat van de oudste man van België. Diens geheim school in een glaasje paardenmelk per dag. Aan paardenmelk ga ik niet beginnen, maar ik bleef hangen aan de ergernissen.

Misschien is het wel zoals met sigaretten. Je hoort weleens dat elk saffie je ­leven bekort met zeven minuten. Volgens een Amerikaanse website is het zelfs nog erger. Zij becijferde, afgaand op data van overheidsdiensten, dat een sigaret 13,8 minuten uit je leven knipt. Een lijntje coke kost je 5,1 uur en een alcoholisch drankje zelfs 6,6 uur. Als dat allemaal waar is, ken ik mensen die al gestorven moesten zijn ter hoogte van de renaissance.

Op de site was niets te vinden over de levensbekortende werking van ergernissen. Heeft ’s werelds oudste man gelijk? Zo ja, hoeveel minuten kost elke ergernis je? Het valt niet mee dat te becijferen in statistieken met medianen en standaardafwijkingen. Je kunt ook geen afschrikwekkende foto’s op ergernissen plakken, zoals op pakjes sigaretten: verminkte benen en vagina’s waar een gat in zit.

Als ergernissen de gezondheid ernstig kunnen schaden, dan heb ik onlangs iets gedaan wat niet verstandig was. Ik liet mij ertoe verlokken de reacties van lezers te lezen op de site van een populair dagblad. Dat is het tegenovergestelde van in tropisch water snorkelen. In plaats van kleurrijke visjes en koralen te kunnen bewonderen, waan je je in riolen vol bagger en lijzig voortdobberende uitwerpselen.

Het artikel ging over een wetenschapper die met wiskundige formules heeft aangetoond dat we onze koffie verkeerd zetten. Niet het meest controversiële onderwerp, zou je denken. Toch reageerde iemand nijdig: ‘Wetenschap moet ons gerust laten’, en een ander: ‘Oploskoffie van de Lidl. Niemand moet me zeggen wat mag en kan of niet.’ ‘Zou men ons belastinggeld niet beter besteden aan nuttig onderzoek?’, wierp een derde op. Dat zou misschien terecht zijn geweest, als het niet ging om Amerikaans onderzoek.

Ik was blij dat ik maar de reacties las op een stuk over koffie en niet over propere lucht of bootvluchtelingen. Dan neem je pas echt een duik in de wereldzee van menselijke giftigheid. We leven in tijden waarin niemand ons de les moet spellen – of het nu God is, de wetenschap of politiekers. We doen ons goesting en niemand moet zich daarmee moeien, hoe desastreus het ook is voor de natuur of voor de toekomst.

Ik nam mij voor om niettemin de glimlach op mijn gezicht te bewaren, het geheim van Watanabe indachtig. In een nieuwe krant las ik dat de krasse Japanner intussen alweer was gestorven. De titel van oudste man ter wereld heeft hij maar twee weken kunnen dragen. Dat valt ergerlijk te noemen.

Misschien had paardenmelk geholpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234