Zondag 24/10/2021

De Verzoening

"Had ik dat maar nooit gezegd": nemen deze mensen hun woorden terug?

Xander De Rycke heeft zijn ruzie met Jeroom inmiddels bijgelegd.  Beeld Wouter Van Vooren
Xander De Rycke heeft zijn ruzie met Jeroom inmiddels bijgelegd.Beeld Wouter Van Vooren

Nogal wat mensen zetten in 2016 kwaad bloed met stevige uitspraken. Hebben ze er behoefte aan om op de valreep iets goed te maken?

“Guy Van Sande heeft gedeeltelijke verklaringen afgelegd”, zo communiceerde procureur Filip Jodts. Het parket van Veurne had een chatroom ontdekt waar kinderporno werd uitgewisseld. Ze pakten een Antwerpse professor op, en de acteur. De eerste werd geïdentificeerd als F. P., de ander met naam en toenaam.

U kan dit abonneestuk vandaag gratis lezen. Elke dag De Morgen lezen? Proef nu twee maanden en krijg 47 procent korting.

Filip Jodts: 'We vinden nog altijd dat we in eer en geweten hebben gehandeld.' Beeld rv
Filip Jodts: 'We vinden nog altijd dat we in eer en geweten hebben gehandeld.'Beeld rv

“Het proces van Van Sande is al gevoerd”, fulmineerde zijn advocaat Sven Mary achteraf. “We staan nog steeds achter die beslissing”, reageert Jodts nu. “We hebben het er nadien intern uitgebreid over gehad en nog steeds vinden we dat we in eer en geweten hebben gehandeld. De zaak was maatschappelijk relevant, het had geen zin om te wachten.”

Het onderzoek is nog lopende. (LB)

Als Frankrijk broedt op een boerkiniverbod, dan moeten wij dat ook doen, zal Vlaams parlementslid Nadia Sminate (N-VA) gedacht hebben. Sminate werd al gauw aan alle kanten teruggefloten. Nog geen twee weken na de lancering serveerde de partij het idee af.

Nadia Sminate: 'Ik blijf erbij dat ik heb gezegd wat de onderstroom in Vlaanderen denkt.' Beeld rv
Nadia Sminate: 'Ik blijf erbij dat ik heb gezegd wat de onderstroom in Vlaanderen denkt.'Beeld rv

Toch, zegt Sminate nu: “Ik blijf erbij dat ik heb gezegd wat de onderstroom in Vlaanderen denkt. Al is het wel jammer hoe sommige collega’s en ex-collega’s hebben gereageerd.”

Sminate doelt op Hendrik Vuye, die al snel liet weten dat zo’n verbod onzinnig én onwettelijk is. Hij heeft toch in de feiten gelijk gekregen, want meer dan een ballonnetje is die uitspraak nooit geweest? “Zoiets bespreek je intern. Ik had er bij gezegd dat we het nog moesten onderzoeken. Dat is de normale gang van zaken.” (LB)

Op de verbanden die vlak voor de zomer in de pers gelegd werden tussen hemzelf en de failliet verklaarde Optima Bank, zei de Gentse burgemeester: “Ik heb niks, maar dan ook niks met Optima Bank te maken. Ik ben geen adviseur, ik heb er geen aandelen en zelfs geen zichtrekening.” Nee, Termont was inderdaad geen adviseur en hij had geen rekeningen bij Optima. Maar hij moest wel toegeven dat hij op kosten van Optima-baas Jeroen Piqueur naar Cannes en Londen was gevlogen.

Daniël Termont: 'Dit is een afgesloten hoofdstuk.' Beeld rv
Daniël Termont: 'Dit is een afgesloten hoofdstuk.'Beeld rv

Of hij zich dan niet beter wat voorzichtiger had uitgedrukt? “Ik laat in het midden of ik goed gecommuniceerd heb”, zei hij in de commissie die de zaak onderzocht. Vandaag wil Termont niet meer reageren op de affaire. “De commissie heeft haar werk gedaan, dit is een afgesloten hoofdstuk”, luidt het op het stadhuis. (AVB)

Hommeles in comedyland, met De slimste mens ter wereld als onderwerp van discussie. Comedian Xander De Rycke had zich op Twitter enkele keren scherp uitgelaten over het niveau van de quiz, en dat vond niet iedereen even fijn. Jeroom, een van de vaste juryleden in De slimste mens, wees er in Humo fijntjes op dat die ene comedian die op Twitter kritiek uitte, al vier keer aan een cafétest had meegedaan, maar nooit was geselecteerd. Die zat. Nee hoor, repliceerde De Rycke: ‘Ik heb maar twee keer zo’n test gedaan en ik lag er niet wakker van dat ik niet geselecteerd was.’ Nu jij, Jeroom!

Xander De Rycke: 'Ik heb Jeroom gemaild en het is ondertussen opgelost.' Beeld rv
Xander De Rycke: 'Ik heb Jeroom gemaild en het is ondertussen opgelost.'Beeld rv

Maar conflicten laat je best niet etteren, weet De Rycke. “Ik heb Jeroom gemaild en het is ondertussen opgelost. Maar ik snap de frustratie ook wel. Als je al een deel van Twitter op je dak krijgt, heb je mij niet nodig als koorleider die hen nog eens allemaal gelijk geeft.” De vredespijp is gerookt, maar een fan van De slimste mens ter wereld zal De Rycke wel nooit worden. “Het is een formule geworden.” (JDB)

Hollands Diep zal zich 2016 ongetwijfeld als een topjaar herinneren. Bekende auteurs stonden in de rij om over te lopen van De Bezige Bij naar de uitgeverij van Robbert Ammerlaan.

Tommy Wieringa: 'Soms moet je eens hard met deuren slaan om mensen te verwittigen.' Beeld rv
Tommy Wieringa: 'Soms moet je eens hard met deuren slaan om mensen te verwittigen.'Beeld rv

Reden: één man en een dun boekje. Pleidooi voor radicalisering van Dyab Abou Jahjah spleet De Bezige Bij in twee. Crisisvergaderingen konden niet voorkomen dat onder meer Jessica Durlacher en Leon de Winter met slaande deuren vertrokken. Maar het nieuws dat ook bekende kop Tommy Wieringa zijn volgende werk bij de concurrentie zou uitgeven, prikte nog het hardst.

Heeft Wieringa, nu het boek van Abou Jahjah uit is, spijt van zijn publieke vertrek, of was het sop de kool niet waard? “Het ging mij niet zozeer om dat boek, wél om zijn eerdere uitlatingen en ­provocaties waarmee hij zich op antisemitisch terrein waagde.” Maar spijt? Nee. “Ik ben zeer loyaal aan De Bij, maar niet blind. Soms moet je eens hard met deuren slaan om mensen te verwittigen.”

Van een definitieve breuk is ook geen sprake. In september plant Wieringa alweer een boek uit te brengen bij De Bezige Bij. “Die korte uitstap elders heeft net voor een goede dynamiek gezorgd.” Toch een kleine verzoening, dus. (KVDP)

Het zat al vaker scheef tussen kookboekenauteur Pascale Naessens en voedingsdeskundige Patrick Mullie (VUB), maar begin oktober noemde die laatste Naessens’ eetfilosofie (die stelt dat je beter geen eiwitten, koolhydraten en vetten samen eet) onomwonden “baarlijke nonsens”.

Patrick Mullie: 'Ik heb niets tegen haar, en gun haar alle succes. Maar ik ga mijn inhoudelijke kritiek op het dissociatiedieet dat ook zij promoot, niet intrekken.' Beeld rv
Patrick Mullie: 'Ik heb niets tegen haar, en gun haar alle succes. Maar ik ga mijn inhoudelijke kritiek op het dissociatiedieet dat ook zij promoot, niet intrekken.'Beeld rv

Mullie zegt: “Ik wil mij zeker verzoenen met de persoon Pascale Naessens, die ik eigenlijk niet goed ken. Het lijkt soms alsof ik haar wil aanvallen, maar dat is helemaal niet zo. Ik heb absoluut niets tegen haar, en gun haar alle succes. Maar wat ik niet kan doen, is mijn inhoudelijke kritiek intrekken op het dissociatiedieet dat ook zij promoot. Die eetmethode bestaat al sinds 1911 en is door onder anderen Montignac en Atkins gehypet. Er bestaat echter geen enkel stevig wetenschappelijk bewijs voor dat het beter voor je is om eiwitten, vetten en koolhydraten te scheiden. Dat is basis­chemie. Integendeel, zeker mensen met aanleg voor suikerziekte wordt geadviseerd koolhydraten altijd met eiwitten of vetten te combineren omdat zo de suikeropname wordt vertraagd. Pascale Naessens’ visie op eten strookt niet met de adviezen van de Hoge Gezondheids­raad en kan ertoe leiden dat mensen meer vlees en verzadigde vetten gaan eten, wat het risico op verhoogde cholesterol en hart- en vaatziekten vergroot. Het is haar goed recht om die inzichten naast zich neer te leggen, maar ik en anderen zullen daar altijd kritiek op geven. Dat wil niet zeggen dat we elkaar moeten aanvallen of in de haren vliegen.”
Naessens wil vandaag niet meer op de kwestie ingaan. (BDB)

Toen De afspraak-presentator Bart Schols imam Brahim Laytouss en tafelgenoot rabbijn Aaron Malinsky vroeg of zij het zouden accepteren als hun zoon homoseksueel zou zijn, volgde aanvankelijk geen duidelijk antwoord. Malinsky bood al snel zijn verontschuldigingen aan, Laytouss blijft erbij dat hij niets heeft misdaan. “Homoseksualiteit komt ook voor bij moslims, dat spreekt voor zich. Er bestaan veel verschillende houdingen, ook progressieve, maar die zijn helaas niet altijd hoorbaar.”

Brahim Laytouss: 'Helaas krijg je soms te weinig tijd om nuances duidelijk te maken.' Beeld rv
Brahim Laytouss: 'Helaas krijg je soms te weinig tijd om nuances duidelijk te maken.'Beeld rv

Laytouss beklemtoont dat hij elke vorm van agressie tegen holebi’s afkeurt. “Een kind, ook mijn eigen kinderen, moet het recht hebben om zelf keuzes te maken. Helaas krijg je vandaag soms te weinig tijd om zulke nuances duidelijk te maken.” (RA)

Joke Schauvliege: “Ik heb letterlijk gezegd (in De Zondag): ‘Wat vaak vergeten wordt in deze discussie, en dat klinkt misschien raar, maar een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden. Een boom kan niet eeuwig blijven staan. Maar je moet dat verantwoord doen en ervoor zorgen dat je bosbestand intact blijft.’

Joke Schauvliege: 'Wat ik zei, was totaal geen nieuws. Maar ik betreur dat de zin uit de context werd gehaald.' Beeld rv
Joke Schauvliege: 'Wat ik zei, was totaal geen nieuws. Maar ik betreur dat de zin uit de context werd gehaald.'Beeld rv

“Dat was volgens mij en alle Vlaamse bos­beheerders totaal geen nieuws: de houtoogst vormt al eeuwen een van de basisfuncties van het bos. Bossen worden uitgedund om ze in stand te houden. De natuurbeweging rooit zelf vaak bos omdat zij een ander natuurtype laat primeren. Ik betreur dat de zin uit de context werd gehaald.” (RA)

Na het vertrek van artistiek directeur Johan Simons regende het berichten over een diepe crisis en interne machtsstrijd binnen het NTGent. In de nasleep werd ook acteur Benny Claessens, door Simons binnengehaald in het Gentse stadstheater, ontslagen. “Een messteek in de rug en een groot verraad”, zo reageerde Claessens in deze krant op zijn ontslag.

Benny Claessens: 'Het heeft geen zin om kwaad te blijven op mensen die mijn woede niet verdienen.' Beeld rv
Benny Claessens: 'Het heeft geen zin om kwaad te blijven op mensen die mijn woede niet verdienen.'Beeld rv

Ruim een maand later blijkt de wonde (deels) geheeld. Niet dat Claessens zich intussen heeft verzoend met de zakelijke leiding van NTGent (“dat ben ik ook niet van plan”), maar zijn ontslag heeft geleid tot nieuwe kansen. Zo mag hij zijn voorstelling Lessons in Detachment in Duitsland en het Gentse Campo opvoeren.

“Dat ontslag blijkt nu het beste wat mij is overkomen. Met wat ik nu weet, denk ik: ik had nooit bij het NTGent mogen gaan werken. Ik heb Kurt Melens (zakelijk leider NTGent, red.) intussen één keer teruggezien en heb vriendelijk doch afstandelijk goedendag gezegd. Ik besef nu: het heeft geen zin om kwaad te blijven op mensen die mijn woede niet verdienen.” (KVDP)

“Ja, hij is een volbloed post-truth politicus.” En dus ook: “Dit is profilering van een ambitieus alfamannetje.” In zijn column in De Tijd bekritiseerde de topman van de sociale zekerheid zijn bevoegde staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) niet. Nee, hij nam de grootste aller bazooka’s uit het rek en maakte hem met de grond gelijk. De reden voor zo veel kwaadheid: een hervorming van de inspectiediensten die De Backer als staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude wil doorvoeren, maar die volgens Van Massenhove slecht in elkaar zit en bovendien zonder ­overleg beslist zou zijn.

Om de zaken niet op de spits te drijven, wil Frank Van Massenhove liever niet terugkomen op de onenigheid tussen hem en staatssecretaris Philippe De Backer Beeld rv
Om de zaken niet op de spits te drijven, wil Frank Van Massenhove liever niet terugkomen op de onenigheid tussen hem en staatssecretaris Philippe De BackerBeeld rv

Het spreekt voor zich dat De Backer niet kon lachen met die aanvallen. Tot een ontslag kwam het niet – de staatssecretaris wil naar eigen zeggen geen martelaar maken van de baas van de overheidsdienst – maar de samenwerking is duidelijk serieus bekoeld. Een gesprek tussen de twee vond intussen nog altijd niet plaats. Om de zaken niet verder op de spits te drijven, wil Van Massenhove niet meer terugkomen op zijn ­uitspraken. Ook De Backer wil niet meer op de kwestie ­reageren. (AVB)

Dat ouders ‘te lui’ zouden zijn, maakte Lien Henderickx (32), journaliste en moeder van twee jonge kinderen, “boos en verdrietig”, zo schreef ze in een opiniestuk. Nu zegt Henderickx: “Ik zou het fantastisch vinden mocht mevrouw Crevits haar mening wat minder scherp stellen en toegeven dat het zindelijkheidsprobleem niet énkel bij de ouders ligt, uitzonderingen niet nagelaten. Zeker de vergelijking met vroeger moet ze achterwege laten.

Hilde Crevits: 'School en ouders zie ik als partners. Samen kunnen we bruggen bouwen.' Beeld rv
Hilde Crevits: 'School en ouders zie ik als partners. Samen kunnen we bruggen bouwen.'Beeld rv

“Verschillende experts hebben mijn mening bevestigd dat het net het tweeverdienersmodel is dat de late zindelijkheid in de hand werkt. Ik vind niet dat de overheid zomaar een gevolg daarvan in de schoenen van de ouders kan schuiven, en zich er verder kan van distantiëren.”

Minister Crevits: “Stigmatiseren is nooit mijn stijl. En inderdaad, ik weet dat de periode van Klein klein kleutertje met Tante Terry in de jaren 60 en 70 niet meer te vergelijken is met onze huidige samenleving. School en ouders zie ik als partners. Samen kunnen we bruggen bouwen en zorgen voor een warme overgang tussen gezin, kinderopvang en kleuter­onderwijs. Die gedeelde verantwoordelijkheid is voor mij niet in strijd met het twee­verdienersmodel.” (BDB)

Dat sp.a-voorzitter John Crombez het Nederlandse ‘plan-Samsom’ om vluchte­lingen terug te sturen naar Turkije steunde, zorgde voor heel wat onduidelijkheid over het standpunt van de partij over de ‘pushbacks’ van bootvluchtelingen naar onveilige gebieden.

John Crombez: 'Ik blijf erbij, ik steun het plan-Samson. Dat plan bevat geen pushbacks, anders zou ik het nooit steunen.' Beeld rv
John Crombez: 'Ik blijf erbij, ik steun het plan-Samson. Dat plan bevat geen pushbacks, anders zou ik het nooit steunen.'Beeld rv

John Crombez, nu: “Ik blijf erbij: ik steun het plan-Samsom. Dit was de eerste keer dat er een coherent plan uitgetekend werd, met een menselijke oplossing. Het plan-Samson bevat geen pushbacks, anders zou ik het nooit steunen. (JVH)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234