Woensdag 01/04/2020

Bart De Pauw

"Had hij meteen spijt betoond, dan kon hij over enkele jaren terugkeren"

Kan Bart De Pauw ooit terugkeren op het scherm? Communicatie-experten achten het zeker niet uitgesloten.Beeld BELGA

Een halfslachtig excuus. Meer spreekt Bart De Pauw voorlopig niet uit. Mag de getalenteerde televisiemaker op die manier nog dromen van een toekomst op het scherm? "Als hij meteen spijt had getoond, had hij binnen enkele jaren kunnen terugkeren met een geniaal programma."

“Als helden hun daden bekennen, kunnen ze toch op hun voetstuk blijven staan.” Onder die titel toonde Guillaume Van der Stighelen zich gisteren in deze krant nog steeds fan van Tiger Woods. De Amerikaanse golfer, die eerst prijs na prijs won en nadien in opspraak raakte door buitenechtelijke affaires, deed volgens de columnist aan zelfreflectie. “En ik, fan van het eerste uur, ik mag hem nog steeds bewonderen. Ik mag dat, omdat hij toen de moed en het verstand had om zelf de scherven op te rapen van wat hij gebroken had.”

Het is een duidelijke raad aan Bart De Pauw, die door verschillende vrouwen is beticht van grensoverschrijdend gedrag. Hij koos niet voor zelfreflectie, maar voor de vlucht vooruit. In zijn videoboodschap ontkende de televisiemaker afgelopen donderdag de aantijgingen. Twee dagen later stelde hij die boodschap een beetje bij: “Ik ben tot inzicht gekomen dat mijn speelse of flirterige manier van omgaan niet door iedereen gesmaakt wordt. Ik wil mij via deze weg dan ook bij iedereen excuseren die zich door mij geïntimideerd zou hebben gevoeld.”

Zwaktebod

“Ik ging ervan uit dat De Pauw in zijn eerste boodschap transparant was”, zegt Marc Fauconnier, CEO van reclamebureau FamousGrey. “Maar je ziet nu dat hij schoorvoetend terugkrabbelt. Het eerste filmpje lijkt daardoor een zwaktebod. Het zorgt er ook voor dat hij geconfronteerd zal blijven worden met tegenstrijdigheden. Het slechtste wat je in crisiscommunicatie kunt doen, is je eigen impact minimaliseren. Als zijn eerste boodschap een echte empathische erkenning van het berokkende leed was geweest, dan zou hij er iets gemakkelijker mee zijn weggekomen.”

Eenzelfde lezing komt van advocate Christine Mussche, die de vrouwen bijstaat die een klacht indienden bij de VRT. Ze stelt dat De Pauw de zaken blijft minimaliseren en zo vooral lijkt te willen zeggen dat de vrouwen hem verkeerd begrepen hebben. Volgens Karolien Poels, hoofddocent strategische communicatie aan de UAntwerpen, moet hij oprecht zijn als hij in de toekomst nog een kans wil krijgen. “De Pauw zou, naast de storm, ook veel sympathie hebben gekregen als hij meteen zou hebben opgebiecht dat zijn gedrag tot problematische situaties heeft geleid.”

Boetekleed

Dat het ook anders kan, bewijst de gelauwerde Amerikaanse komiek Louis C.K. Hij kreeg vorige week eveneens te maken met beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar trok het boetekleed aan. “Ik heb spijt van mijn daden. Destijds zei ik tegen mezelf dat wat ik deed oké was, omdat ik een vrouw nooit mijn penis liet zien zonder het eerst te vragen, wat ook waar is. Maar later in het leven heb ik geleerd, te laat, dat wanneer je macht hebt over een andere persoon, hen vragen om naar je piemel te kijken, geen vraag is. Het is moeilijk om met het besef te leven dat je iemand pijn hebt gedaan.”

Verschillende organisaties beëindigden meteen de samenwerking met Louis C.K. Toch stellen commentatoren dat een comeback op wat langere termijn mogelijk is. De komiek behoudt een kans door zijn duidelijk mea culpa, gekoppeld aan zijn uitzonderlijke talent en het grote aantal fans. Hetzelfde geldt volgens meerdere communicatie-experts voor De Pauw. Ook hij kan ooit terugkeren op televisie. Maar dan moet hij wel snel en duidelijk handelen, zegt Fauconnier.

Vergiffenis

“Wat we nu horen, is ernstig. Iedereen zegt nu dat zijn carrière voorbij is, maar dat geloof ik niet. Er is absoluut nog een toekomst voor hem als hij zich kwetsbaar toont, zijn daden toegeeft en zich empathisch opstelt naar de betrokken vrouwen. Nu voel je de verschoningsdrang in zijn woorden. Als hij zo blijft minimaliseren, is het binnen enkele weken helemaal gedaan. Maar als hij door het stof gaat, kunnen we hem binnen enkele maanden of jaren misschien wel weer terugzien.”

Poels meent ook dat De Pauw het geweer van schouder moet veranderen. Het brede publiek is, zo stelt ze, zeker bereid om vergiffenis te schenken. “Veel hangt af van de ernst van de feiten. Bij De Pauw is zijn positief imago zijn grootste troef. Zijn kunde, hij is een van de beste televisiemakers van de afgelopen decennia, speelt ook mee.Als hij meteen spijt had getoond, en ook zou hebben gezegd dat hij zijn probleem gaat aanpakken, had hij binnen enkele jaren kunnen terugkeren met een geniaal programma. Dat kan nu ook nog, maar elke dag dat hij met zo'n spijtbetuiging wacht, maakt het minder geloofwaardig.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234