Zondag 07/03/2021

Hack Belgium

Hack Belgium: waanzinnige ideeën op post-its, maar kunnen ze werkelijkheid worden?

Hackers van Hack Belgium tackelen in kleine groepen verschillende maatschappelijke problemen. Beeld Wouter Van Vooren
Hackers van Hack Belgium tackelen in kleine groepen verschillende maatschappelijke problemen.Beeld Wouter Van Vooren

Hack Belgium daagt drie dagen lang experts, enthousiastelingen en werknemers van privé en overheid uit. Doel? De soft- en hardware waar ons land op draait een stevige update geven. 'We moeten durven experimenteren.'

Of je nu de workshop over de toekomst van onderwijs of die over hoe we circulaire steden moeten organiseren, bijwoont, de rode draad is duidelijk: de aarde zal nog een hele tijd ronddraaien, maar hoelang tolereert het die vernietigende mensheid nog? We moeten ecologischer, menselijker en doordachter omgaan met elkaar en met onze omgeving. Technologie kan ons daarbij helpen.

De boodschap klinkt wat geforceerd op een grote hackathon waar ook vooral grote bedrijven sponsoren. Dat ze hier zijn om ideeën op te doen om hun business future proof te maken, steken ze niet weg. Ook overheden zijn rijk vertegenwoordigd. Maar de vibe dat al die ideeën samen een beter België en bij uitbreiding een betere wereld kunnen maken, werkt aanstekelijk.

“We mogen niet tevreden zijn met onze roem dankzij chocolade en koekjes, we moeten durven innoveren”, opende digitale media-expert Clo Willaerts de driedaagse. “Waar lig jij ‘s nachts wakker van? Hier kan je er iets aan doen.”

Onzeker toekomst

De deelnemers gaan geen enkel taboe uit de weg, als ons land er maar beter op wordt. Zo wordt het onderwijs zoals we het vandaag kennen in de allereerste sessie helemaal in vraag gesteld. “We worden plots omsingeld door computers en horen dat robots onze jobs komen inpikken, dus roepen we allemaal dat onze kinderen moeten leren coderen”, zegt Katja Schipperheijn, die met haar startup sCool kinderen verantwoordelijk en veilig op het internet leert surfen.

Leren coderen is te kortzichtig voor de visionairen op Hack Belgium. “We moeten er voor zorgen dat onze kinderen klaar zijn voor een onzekere toekomst, daar slaagt ons onderwijs niet in”, zegt Schipperheijn.

Aan white boards en post-its geen gebrek tijdens de brainstorms op Hack Belgium. Beeld Wouter Van Vooren
Aan white boards en post-its geen gebrek tijdens de brainstorms op Hack Belgium.Beeld Wouter Van Vooren

Als oplossing komt er een idee uit de bus om het traditionele evaluatiesysteem te herzien. De drijfveren en goesting bij kinderen zijn minstens even belangrijk als de punten op een rapport. “Ons onderwijs is nog te veel geënt op volgzaam zijn en naar je baas luisteren, maar die gemakkelijke jobs zullen robots net invullen. We moeten inzetten op onze creativiteit.”

Natuurlijk kwamen de robots aan bod. Francis Wyffels, robotica-expert aan de Ugent helpt het vooroordeel dat robots de mens willen wegvagen de wereld uit. “Je kan big data en machine learning voor bedenkelijke toepassingen inschakelen, maar ook voor de goede zaak. Die keuze is aan ons.”

Florerende steden

Een veel gebruikt voorbeeld van het internet der dingen is de koelkast die weet welke ingrediënten je nog mist voor de spaghetti die je wilde maken vanavond. En weg privacy, want nu weten alle grote supermarkten in de buurt wat je precies nodig hebt.

De hackers van Hack Belgium merken op dat die technologie ook anders ingezet kan worden. Waarom zouden we de technologie niet gebruiken om onze ecologische voetafdruk te verkleinen? We gooien nog altijd te veel eten weg, terwijl onze buur misschien wat extra melk kan gebruiken. Koelkasten van buren met elkaar linken kan de afvalhoop verkleinen. De gezellige diners met buren die daaruit voort kunnen komen, neemt iedereen er graag bij.

Het idee sluit aan bij de workshop over de circulaire stad. Steden moeten een stuk leefbaarder worden. Jan Leyssens, oprichter van Regenerative Design, legt de lat voor de ideeën meteen hoog. “Circulaire duurzame steden zijn niet voldoende, ze moeten ook floreren.”

Het idee om het water dat nu wegloopt in onze riolen te gebruiken om dak- en andere innovatieve stadstuinen te voeden, klinkt bij hem als muziek in de oren. Al geeft hij de hackers meteen nog een tip: “Na tien minuten regenen is het water dat uit de lucht komt perfect drinkbaar, misschien kunnen we dat gewoon op een slimme manier opvangen?”

Of de massa aan ideeën die tijdens Hack Belgium met post-its aan de ideeënmuur worden gekleefd ook werkelijkheid worden, zal nog moeten blijken. “Daarvoor zullen we moeten durven experimenteren”, maande vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) de hackers ‘s ochtends al aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234