Vrijdag 23/04/2021

'Haatprediker' niet welkom

Hotelschool Ter Groene Poorte heeft racistische, beledigende en bedreigende berichten ontvangen nadat senator Pol Van Den Driessche (N-VA) zijn ongenoegen uitte over een benefietactie met activist Dyab Abou Jahjah. Niets mee te maken, zegt de senator. 'Ik veroordeel racisme ten stelligste.'

Op 24 maart kruipt Pol Van Den Driessche in zijn pen. In de regionale pers heeft hij gelezen dat activist Dyab Abou Jahjah een van de tafelgasten is bij het jaarlijkse kankerbenefiet van hotelschool Ter Groene Poorte, in zijn thuisstad Brugge. Negen bekende koppen, van ethicus Etienne Vermeersch tot actrice Liesa Naert, gaan met zes gasten aan tafel. Zij betalen 100 euro voor een gastronomische maaltijd en een gesprek met een bekende Vlaming. Maar de uitnodiging van Abou Jahjah, nooit verlegen om een pittige uitspraak over onder andere de N-VA, kan Van Den Driessche niet begrijpen.

In de brief, waarin Van Den Driessche zich voorstelt als senator en communicatieadviseur voor N-VA, noemt hij zijn "verbazing en verbijstering" over de stoel voor de man die hij "een haatprediker" noemt. "Deze man een forum geven, zeker in deze tijden, lijkt me bepaald geen goed idee." Hij doelt op de aanslagen van 22 maart op de luchthaven en de metro. Daarbij vielen 35 doden en 340 gewonden.

Van Den Driessche voegt eraan toe dat het de school vrij staat om zelf te beslissen wie er wordt uitgenodigd. Dezelfde brief stuurt hij naar Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en de Krant van West-Vlaanderen. Zij berichten op 25 maart allemaal over de reactie van de N-VA'er. In de Krant van West-Vlaanderen zegt schooldirecteur Ralph Van Loocke dat Abou Jahjah welkom blijft: "Uiteraard betreuren wij die gebeurtenissen zelf ook, maar hoe kun je aanstoot nemen aan een initiatief voor het goede doel? Wij willen als school ons steentje bijdragen in de strijd tegen kanker, en dat is het enige waar het voor ons om draait."

Een paar dagen later krijgt Van Den Driessche naar eigen zeggen telefoon van Van Loocke, die het dan opeens heeft over een 'inschattingsfout'. Maar de reacties blijven komen. In de avondeditie van De Standaard geeft Paul Van Damme, de man die het evenement voor de school organiseert, aan dat hij na de reactie van Van Den Driessche in de pers zowel persoonlijk als op het e-mailadres van de school talloze berichten heeft ontvangen. "Die mails hadden vaak een racistische toon en deden mij zelfs aan de jaren 30 denken. Voor mij was dat echt bedreigend." Saillant detail: Van Damme is de broer van de echtgenote van Van Den Driessche. Abou Jahjah wordt geschrapt van het menu.

Tussen Abou Jahjah en de N-VA wordt al jaren met modder gegooid. Toen de burgerrechtenactivist in 2013 na een verblijf van zeven jaar in Libanon zijn terugkeer naar België aankondigde, vroeg toenmalig fractievoorzitter André Gantman om zijn arrestatie, "omwille van zijn banden met Hezbollah".

De burgerrechtenactivist noemde partijvoorzitter Bart De Wever op Twitter "zionistenpijper" en staatssecretaris Francken (Asiel en Migratie) een racist. Francken insinueerde op zijn beurt dat onder zijn bewind de van oorsprong Libanese Abou Jahjah niet welkom zou zijn in België. En Vlaams Parlementslid Annick De Ridder riep op tot een boycot van De Standaard, waar "aandachtshoer" Abou Jahjah, aldus De Ridder, een vaste column heeft. Ook De Wever sprak eerder zijn afkeuring uit voor de krant.

Niet onder druk gezet

Van Den Driessche blijft erbij dat hij de school niet onder druk heeft gezet. "Natuurlijk heb ik in mijn functie van politicus gereageerd. So what? Ik reageer via de publieke weg op een publiek aangekondigd evenement. Ik vond dat twee dagen na de aanslagen, terwijl het land rouwt en in shock is, er andere keuzes zijn. En dat vind ik nog altijd." Ook blijft hij bij de term "haatprediker". "Abou Jahjah is iemand die niet aanzet tot een betere samenleving, hij doet juist extreme uitspraken. Over gemeenschappen, zoals de joodse, en ook over de N-VA." Dat zijn brief door zijn eigen schoonbroer in verband wordt gebracht met racistische en bedreigende uitspraken vindt hij niet zijn verantwoordelijkheid. "Ik veroordeel racisme ten stelligste."

De Hotelschool wil enkel nog kwijt dat ze zich wil distantiëren van "de polemiek" waar het optreden van Abou Jahjah "in de pers en op sociale media" toe heeft geleid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234