Dinsdag 07/12/2021

Haatmail (1)

Toplonen

Ook ik heb mij geërgerd aan het bericht dat de CEO van Fortis, Jean-Paul Votron, voor zichzelf een loonsverhoging van 75% versierd heeft (DM 1/4). Als Fortismedewerker (daarom wens ik anoniem te blijven) vind ik het stuitend dat mijn werkgever het topmanagement op dergelijke wijze meent te moeten 'belonen'. U moet weten dat Fortis al sinds lange tijd voor het 'gewone' personeel een verloningspolitiek hanteert, waarbij een jaarlijkse bonus afhankelijk wordt gemaakt van én de jaarresultaten van de onderneming én een individuele beoordeling. Voor elke werknemer. Uitgerekend het jaar dat de heer Votron financieel extra verwend wordt, werd de verloningspolitiek herbekeken, waarbij duidelijk is dat de oefening vooral gebruikt wordt om de prestatiebeoordeling voor iedereen naar beneden te halen. Resultaat: zowat iedereen ziet zijn beoordeling met 1 of 2 punten gereduceerd en krijgt dit jaar heel wat minder uitgekeerd, met een boel ontevreden werknemers tot gevolg.

Moet Votron dan niet afgerekend worden volgens dezelfde criteria waarop zijn management de rest van de medewerkers afrekent? Want wat heeft hij het afgelopen jaar nu bereikt? Hij heeft de overname van ABN-Amro (de duurste uit de geschiedenis) dermate 'goed' begeleid dat de bank nu met liquiditeitsproblemen zit, in zoverre dat er binnen het bedrijf al wordt opgeroepen om aan kostenreductie te doen ("niet teveel printen, zeker niet in kleur, en waar mogelijk recto-verso.") Bovendien verkeert het Fortisaandeel al sinds zijn aantreden in vrije val, waardoor veel mensen, waaronder ook ik, opgescheept zitten met aandelenopties voor het personeel uit 1999, die behoudens een wonder dit jaar waardeloos zullen vervallen.

Ik kan best aanvaarden dat mijn baas vijf of tien keer meer verdient dan ik, maar meer dan honderd keer? Werkt hij misschien honderd keer harder dan ik, heeft hij honderd keer meer capaciteiten? Terloops: gewoonlijk reageert Fortis onmiddellijk op elk negatief bericht in de media met een weerwoord op het eigen intranet. Deze keer echter geen krimp. Omdat iets onfatsoenlijks nu eenmaal niet te verdedigen is.

Naam en adres bij de redactie bekend

Het voorstel om in te grijpen bij haatmail en racistische boodschappen op fora van krantenredacties en andere sites kan ik alleen maar toejuichen. Omdat ik zelf nogal vaak naar nieuws surf en het helaas niet kan laten om geregeld ook de reacties te lezen, heb ik al heel wat negatieve ervaringen opgedaan. Surf maar eens naar de sites van Gazet van Antwerpen, Het Laatste Nieuws en vooral naar www.skynet.be. Op die laatste site kunnen de andere 'lezers' je reactie beoordelen. Als je probeert om een constructieve bijdrage te leveren word je na enkele minuten gewoon weggestemd en verdwijnt je bericht. Zo blijven alleen de haatmails nog over, zoals bijvoorbeeld de oproep om vergeldingseskaders op te richten naar analogie van de doodseskaders in sommige landen van Zuid -Amerika. Of er wordt gewoon enorm grof 'gepraat' over Afrikaanse vrouwen (de woorden zijn te grof om ze nog eens te herhalen ). Ik raad je evenwel niet aan om naar deze site te surfen, want je blijft achter met een heel wrang en angstig gevoel over wat er huist onze Vlaamse ondergrond.

Tine De Beuckelaer, BrechtFortis

Haatmail (2)

Het mantra van de open samenleving luidt: beledigen mag, bedreigen niet. Senatoren Els Schelfout en Pol Van Den Driessche zal ik eeuwig dankbaar zijn voor hun initiatief (DM 5/4). Zij verdienen een dikke proficiat. Eindelijk moedige politici. Het is logisch dat Dany Neudt aan het zuchten slaat. De site van Kif Kif staat vol haatboodschappen, zonder enige reactie van Spirit Minister Bert Anciaux, één van de subsidiërende overheden. Ook mevrouw Brigitte Grouwels, CD&V-minister van het Brussels Parlement, verroerde geen vin. Dany Neudt heeft zijn reputatie aan zichzelf te danken. Laat de mediafora rustig filteren. Het is broodnodig.

Boris Thomas, Antwerpen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234