Zondag 20/09/2020

Haalt The Jane derde ster?

Telt ons land nu maar twee driesterrenrestaurants? Dat is de hamvraag bij de voorstelling van de nieuwe Michelin-gids vandaag. Eén ding is zeker: je wordt niet zomaar de opvolger van Geert Van Hecke, die onlangs de deuren van De Karmeliet sloot. Al zou Sergio Herman het kunnen klaarspelen met The Jane.

De voorbije vijf jaar schitterden het Hof van Cleve en Hertog Jan samen naast vaste waarde De Karmeliet aan de absolute culinaire top van België - en bij uitbreiding de rest van de wereld. Nu staan die eerste twee er alleen voor, nadat chefkok Geert Van Hecke eind september een punt achter De Karmeliet gezet heeft.

Vandaag komen we te weten of een nieuw restaurant de Brugse leemte opvult. Geen evidentie, want terwijl jaarlijks wel enkele zaken een eerste en soms tweede Michelin-ster krijgen, zijn er de laatste vijftien jaar maar twee nieuwe driesterrennamen aan de prestigieuze gids toegevoegd.

Logisch ook, want de Michelin-inspecteurs gaan nooit over één nacht ijs, zeker niet in de hoogste categorie. Om te beginnen lijsten ze enkele tweesterrenzaken op als kanshebbers op een derde ster. "Die restaurants worden de komende jaren nog beter in de gaten gehouden", zegt Willem Asaert, recensent en hoofdredacteur van het magazine Culinaire ambiance.

"Om chauvinisme te vermijden en zo objectief mogelijk te oordelen, gebeurt dat niet enkel door Belgische inspecteurs. Het zijn vaak vier of vijf verschillende nationaliteiten, die samen zeker tien keer in die ene zaak gaan eten. Ook Michael Ellis, de grote baas van Michelin, komt langs."

Zoveel bezoeken zijn een must, want behalve door een unieke signatuur van de chef onderscheidt een driesterrenrestaurant zich van eentje met twee sterren omdat doordat het voortdurend de perfectie benadert. Na ieder etentje stelt een inspecteur een gedetailleerd rapport op. "Als vijf verschillende personen in die ene zaak gaan eten zijn, moeten zij uiteindelijk alle vijf een driesterrenoordeel geven. Doet één van hen dat niet, dan komt er voorlopig geen derde ster. De beslissing is dus unaniem."

'Niet flauw doen'

Een naam die vaak valt, is die van Sergio Hermans The Jane. In de gids van 2015 goed voor één ster, in die van dit jaar twee sterren, dus nu een derde? "Het zou hoogst uitzonderlijk zijn, maar het is mogelijk", denkt Asaert. "Als een topchef als Sergio Herman een nieuw restaurant opent, gaat Michelin niet flauw doen en tien jaar wachten om sterren uit te delen."

Nog een topfavoriet voor een derde ster is restaurant Bon-bon in Sint-Pieters-Woluwe. "Er is al een tijd te horen dat de zaak van Christophe Hardiquest een driesterrendossier heeft lopen. Misschien dat het dit jaar dus lukt. Als één of meerdere inspecteurs niet akkoord gaan, komt het er mogelijk volgend jaar van. Stel dat het de komende drie jaar toch niet gebeurt, denk ik dat het dossier wel gesloten wordt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234