Zaterdag 31/10/2020

Film

Haalt Robbe De Hert na dertig jaar toch zijn gelijk?

Een filmblik van 'Hollywood aan de Schelde'.Beeld BELGA

Als filmmaker Robbe De Hert erin zou slagen om zijn documentaire Hollywood aan de Schelde af te werken, zal hij bijna drie decennia met het project hebben rondgelopen. Drie decennia die zich laten kenmerken door valse starten en gevloek op de Belgische bureaucratie.

“De film komt er. Tegen eind dit jaar of begin volgend jaar.” Hollywood aan de Schelde, het documentaire levenswerk van De Witte van Sichem- en Blueberry Hill-regisseur Robbe De Hert, lijkt dan toch afgewerkt te zullen worden. Met de 40.000 euro die een crowdfundingactie voorlopig heeft opgebracht, en een extra 50.000 euro van minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld), zit De Hert bijna aan de 100.000 euro die hij naar eigen zeggen nodig heeft om zijn ambitieuze overzichtsdocumentaire over de Belgische cinema af te werken en uit te brengen. Een overzicht van De Herts niet aflatende strijd.

Jaren 80-90: 'Tien jaar te laat begonnen'

De allereerste kiemen voor Hollywood aan de Schelde zouden gezaaid zijn in de jaren 80. Al sinds dan zou De Hert op zoek zijn naar financiële steun voor zijn documentaire. Zes jaar geleden, in een uitgebreid interview met Knack, beweerde De Hert dan weer stellig dat hij “twintig jaar” bezig is aan de film, wat het begin van Hollywood aan de Schelde terugbrengt tot 1991.

Sinds die periode is de Antwerpse filmmaker bezig met interviews en het verzamelen van materiaal voor het overzichtswerk.  “In het archief van de BRT ontdekten we toen een onwaarschijnlijke schat: beelden en info waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde. Dat prikkelde mij.” En, zo voegde hij er meteen aan toe: “Eigenlijk zijn we al tien jaar te laat begonnen.”

De BRT was echter niet geïnteresseerd in De Herts voorstel, waarna hij tevergeefs naar VTM stapte. Ook een gesprek met VT4 op niets uitdraaide.

September 2001: Hollywood aan de Schelde: Deel 1 en de nooit geziene tien vervolgen

Uiteindelijk kwam De Hert tot een overeenkomst met ATV. Van het Fonds Film in Vlaanderen, de voorloper van het Vlaams Audiovisueel Fonds, ontvangt De Hert een subsidie van 5 miljoen Belgische franken, zo'n 125.000 euro, “voor een tv-reeks over de geschiedenis van de Vlaamse film.”

Robbe De Hert.Beeld Stephan Vanfleteren

Vanaf september 2001 zond de regionale zender uit Antwerpen een versie van Hollywood aan de Schelde uit: een miniserie, met vijftien afleveringen van acht minuten. Hij sprak toen al van een “ultieme serie van zes keer vijftig minuten, en een lange documentaire. De filmcommissie ziet het zitten, nu nog een zender.”

In november van dat jaar stelde de regisseur in de Antwerpse Cinema Cartoon's een montage voor video voor: Hollywood aan de Schelde: Deel 1. Er moesten, zo stelde De Hert, nog minstens tien delen volgen.

2003: Financiële moeilijkheden

In augustus 2003 krijgt Hollywood aan de Schelde nog een vervolg in de vorm van een overzichtstentoostelling in De Roma, maar vanaf dan gaat het snel bergaf met De Herts passieproject. Deel 2 tot 11 laten op zich wachten, en de filmmaker vangt keer op keer bot wanneer hij bij de overheid steun zoekt. Geld blijkt een probleem. “Van de nieuwe filmmanager Luckas Vander Taelen (de toenmalige intendant van het VAF, EWC) hoor ik niets. Ik dacht dat die het productiesysteem minder stroef ging maken”, vertelt hij aan Gazet van Antwerpen.

De uitspraak markeert het begin van een hele reeks verwijten én klaagzangen aan het adres van zowat alle bevoegde overheidsinstanties, én aan de sector zelf. “Als je geld krijgt van de overheid, mag je nooit gelukkig zijn. Dat moet pijn doen!”, hekelt hij later in Knack. De Hert had van toenmalig minister voor Cultuur Bert Anciaux (sp.a) 60.000 euro gekregen “om de film uit te brengen, maar niet om hem te maken. Totaal absurd. Hoe kun je nu een film uitbrengen die nog niet klaar is?” Omdat hij het contract niet naleefde, heeft De Hert de 60.000 euro moeten terugstorten.

November 2005: Toch een langspeelfilm?

Een jaar later kondigt De Hert aan dat hij de plannen om van Hollywood aan de Schelde een langspeeldocumentaire te maken, nog niet begraven heeft. De film moet in februari 2006, tijdens het tweede Havenfilmfestival, in première gaan. Quod non.

2006-2007: Wél productiesteun, geen productie

Uit een mededeling van het VAF, vorige week, blijkt dat De Hert in 2006 een aanvraag deed voor een subsidie van 50.000 euro voor een filmversie van Hollywood aan de Schelde. “Van dit bedrag heeft het VAF in 2006 en 2007 80 procent, dus 40.000 euro, uitbetaald aan Robbe De Hert”, verklaarde het VAF. “De film werd echter nooit opgeleverd en de contractuele afspraken werden door hem niet nagekomen. Rekening houdend met zijn toen al precaire situatie heeft het VAF de gestorte bedragen niet teruggevorderd.”

Robbe De Hert (l., filmregisseur) en Jan Temmerman (r., filmrecensent bij De Morgen).Beeld Dieter Telemans

Februari 2012: Eerste crowdfunding

Op Facebook circuleert een crowdfunding-campagne die De Hert van de nodige fondsen moet voorzien om Hollywood aan de Schelde af te maken. Martin Harlaar, zijn assistent, verklaart in Gazet van Antwerpen, dat ze hopen 50.000 euro op te halen. Kennelijk is die kaap nooit gerond.

Januari 2017: Dag Allemaal, tweede crowdfunding en schouderklopje van Gatz

Een interview in Dag Allemaal van 3 januari 2017 brengt Hollywood aan de Schelde in een stroomversnelling. In het interview klaagt De Hert over zijn gezondheid, een muizenplaag en een gebrek aan respect – van zijn collega's en van het VAF. Hij beweert zijn volledige pensioen in zijn passieproject te hebben gestoken en financieel aan de grond te zitten. 100.000 euro zou voldoende zijn om Hollywood aan de Schelde af te maken.

Een student en een voormalige figurante in een van De Herts films starten prompt een nieuwe crowdfundingcampagne, die op het moment van schrijven 40.600 euro heeft opgebracht. “Dat zijn mensen die ik absoluut niet ken”, reageert De Hert in praatprogramma Van Gils en Gasten. “Onwaarschijnlijk.”

Een dikke week later krijgt De Hert ook nog een schouderklopje van minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld), in de vorm van 50.000 euro, buiten het VAF om. De aanvraag voor die middelen zou De Hert al in 2015 hebben gedaan, maar de uitbetaling werd on hold gezet, omdat er geen aanwijzing was dat de regisseur de bijkomende financiering nog rond zou krijgen en de film zou kunnen afwerken.

Maar tegen Lieven Van Gils belooft hij nu dus dat Hollywood aan de Schelde er toch komt. Tegen eind dit jaar, of begin volgend jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234