Zaterdag 16/01/2021

Opinie

Haal seks tussen jongeren uit de strafwet

Beeld Getty Images

Wim Van de Voorde is beleidsmedewerker van Sensoa, het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid.

In België ben je seksueel meerderjarig vanaf de leeftijd van 16 jaar. Een kwart van de Vlaamse jongvolwassenen heeft al seks gehad op de leeftijd van 15 jaar. Wisten al die jongeren dat zij hiervoor vervolgd konden worden? Het klopt dat (consensuele) seks tussen jongeren zelden of nooit tot veroordelingen leidt. Gelukkig maar. Desondanks worden politie en parket soms onnodig ingeschakeld. Denk maar aan een moeder die haar 15-jarige dochter 'betrapt' met haar vriendje van 17 en in een vlaag van emotie de politie contacteert. Die politie-interventie kan door het meisje worden ervaren als een inbreuk op haar privacy of als een inperking van haar keuzevrijheid. Een politieagent die je in de boeien slaat, is niet het naspel dat een jongere in gedachten heeft als hij vrijt met een leeftijdsgenoot.

Bovendien leidt de strafwet tot een aantal ongewenste neveneffecten. Zo kunnen scholen of jeugdinstellingen zich terughoudend opstellen om een proactief beleid rond seksualiteit te voeren. Sommige scholen en instellingen schakelen onnodig de politie in terwijl een pedagogisch optreden veel meer zoden aan de dijk brengt. Bij opvoeders en hulpverleners kan onzekerheid bestaan over hun rol en aansprakelijkheid.

Een klimaat waarbij seksualiteit tussen jongeren onbespreekbaar is, zorgt voor jongeren die minder weerbaar zijn voor mogelijk seksueel misbruik.

Verder gaat het wettelijke kader voorbij aan het seksuele ontwikkelingstraject dat jongeren doorlopen (van kussen en aanrakingen tot coïtus).

Wim Van de Voorde.Beeld rv

Sensoa vraagt geen verlaging van de leeftijd op de seksuele meerderjarigheid naar 14 jaar. We vragen wel een aanpassing waardoor consensuele seks tussen jongeren onderling mogelijk wordt met inachtneming van een maximaal leeftijdsverschil van bijvoorbeeld 3 of 5 jaar. Dit zou inhouden dat consensuele seksuele handelingen tussen een 15-jarig meisje en een 17-jarige jongen niet langer strafbaar is, maar seks tussen een 21-jarige vrouw en een 15-jarige jongen wel. De invoering van een maximaal leeftijdsverschil biedt meer garanties op bescherming tegen misbruik.

Een aanpassing van de wet op zich is uiteraard onvoldoende. Een wettelijk kader rond seksualiteit moet hand in hand gaan met andere maatregelen die de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de promotie van seksuele gezondheid vooropstellen (relationele en seksuele vorming op school, een beleid rond seksuele integriteit in de jeugd-, sport- en onderwijssector, de multidisciplinaire aanpak van seksueel misbruik...)

Uit een rondvraag van het VTM-magazine Telefacts zou blijken dat 60 procent van de Vlamingen vindt dat de minimumleeftijd voor seks op 16 jaar moet blijven liggen. Die rondvraag houdt weinig verband met het pleidooi van Sensoa. Op de vraag "vindt u dat consensuele seks tussen jongeren onderling strafbaar moet zijn?", zou de meerderheid van de Vlamingen wellicht negatief antwoorden.

Het wettelijk kader waardoor seks tussen jongeren onderling niet meer strafbaar is, bestaat al sinds enkele jaren in Canada. De aanpassing van de Canadese strafwet heeft niet geleid tot meer gerapporteerde gevallen van misbruik.

Sensoa is voorstander van een aanpassing van de strafwet naar Canadees model. Om die reden juichen we toe dat oppositie- en meerderheidspartijen - we denken aan het wetsvoorstel van Open Vld-Kamerleden Sabien Lahaye-Battheu en Carina Van Cauter - initiatieven nemen waardoor het recht op seksuele ontwikkeling van jongeren niet langer strafbaar is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234