Woensdag 27/10/2021

INTERVIEW

"Haal Motilium meteen uit de handel"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Het maagmedicijn Motilium is een dodelijke placebo en moet uit de handel." Farmacoloog Luc Hondeghem eist een doorlichting van het "nalatige" geneesmiddelenagentschap (FAGG). "Dit is Russische roulette."

Hondeghem (68), gastprofessor emeritus aan de KU Leuven en zelfstandig farmacoloog, roept minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in een brief op om Motilium en andere medicijnen met de actieve stof domperidone meteen van de markt te halen. Op dit moment wordt er enkel gedacht aan een verkoop op voorschrift. "Een geneesmiddel dat kan leiden tot de dood is een zonde tegen het eerste gebod van de geneeskunde: 'U zult de patiënt niet schaden'."

Wat schort er precies aan het medicijn?
"Domperidone moet de maagtransit versnellen en de maag ontlasten, maar in een normale concentratie van 30 milligram, drie pilletjes per dag, doet het niets. Het is een placebo, zij het een placebo die wél het hart belast. Zeker bij verhoogde concentraties. Het verstoort het hartritme, waardoor het hart kan stilvallen met pompen en kan leiden tot plotse dood. Uit internationale studies blijkt dat er in België zo jaarlijks 200 mensen extra overlijden aan een hartstilstand. Dat zijn er 200 te veel."

Vanaf hoeveel pilletjes per dag wordt het gevaarlijk?
"Moeilijk te zeggen. Een 'normaal' iemand kan bijvoorbeeld drie pillen per dag nemen zonder problemen. Het probleem zit bij mensen die een erfelijk slecht gen hebben, een leverstoornis of vertraagd metabolisme. Die breken de stof niet zo snel af waardoor de concentratie in het bloed onveilig hoog kan oplopen. Ook als je een glas pompelmoessap hebt gedronken breekt je lichaam de stof trager af.

"Bovendien nemen mensen soms onwetend twee domperidoneproducten samen, zoals een Motilium en een Touristil van 20 milligram. Meteen goed voor een drievoudige dosis. En bij verhoogde domperidoneconcentraties is er tien keer zoveel risico op een hartstilstand. Daar schuilt het gevaar: omdat het een placebo is die niet werkt, gaan mensen er vaak al snel meer van nemen."

Het Federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft nu aanbevolen om Motilium enkel op voorschrift te verkopen.
"Een veel te kleine stap. Met of zonder voorschrift: er is geen enkele plaats voor een placebo met dodelijke nevenverschijnselen. Het staat zelfs in de bijsluiter dat domperidone hartritmestoornissen en zelfs cardiale dood kan veroorzaken.

"Het is niet voor niets dat het EMA, het Europees geneesmiddelenagentschap, nu ook een onderzoek is gestart naar Motilium en hartklachten. Het geneesmiddel heeft een veiligheidsmarge van 2,5, voor niet-levensreddende medicijnen zou dat minstens 30 moeten zijn. Ik zeg dit al jaren, en niet alleen op basis van mijn eigen onderzoek. Meer dan 50 auteurs in 12 publicaties tonen hetzelfde aan."

Hoe komt het dan dat Motilium al die jaren gewoon verkocht werd?
"Geen idee, ik heb nog altijd geen overtuigende studie gezien die bewijst dat domperidone veilig zou zijn. Ik vraag minister Onkelinx dan ook om een onmiddellijke doorlichting van het Federaal geneesmiddelenagentschap. Dit is onaanvaardbaar."

Sommigen zeggen dat u het middel van de markt wil halen omwille van een oude vete met fabrikant Johnson&Johnson?
"Nonsens, ik heb daar ooit voor gewerkt maar van een vete is geen sprake. Ik heb veel respect voor veel mensen in dat bedrijf, maar als farmacoloog kan ik geen oogje dichtknijpen als ik weet dat een medicijn jaarlijks aan 200 mensen het leven zou kosten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234