Woensdag 24/02/2021

Regularisatie

"Haal illegale koterij uit de grijze zone"

Voor wat, hoort wat, vindt Schauvliege: 'Als je eigendom meer waard wordt na de regularisatie, moet een deeltje van die 'winst' terugvloeien naar de overheid.' Beeld ID Photo Agency
Voor wat, hoort wat, vindt Schauvliege: 'Als je eigendom meer waard wordt na de regularisatie, moet een deeltje van die 'winst' terugvloeien naar de overheid.'Beeld ID Photo Agency

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een oplossing voor oude bouwovertredingen. 'We gaan niet zomaar alles regulariseren, maar geven mensen wel de kans geven om met een schone lei te beginnen.'

Stel: je erft een woning van je ouders of grootouders. Wanneer je die wilt verkopen, stoot de notaris op een bouwovertreding van meer dan 10 jaar geleden. Die veranda, dat schuurtje, die keuken in bijbouw: geen haan die er ooit naar kraaide, maar eigenlijk mogen ze er niet staan. Dan heb je twee keuzes: je kunt zo'n bouwmisdrijf proberen regulariseren, of je kunt het zo laten - maar krijg je woning dan maar eens verkocht. Huizenjagers zijn niet geneigd om een huis te kopen waarvan een deel niet in regel is, en waarvoor ze misschien zelf ooit een boete moeten betalen.

Tienduizenden

Bouwovertredingen komen de laatste jaren steeds vaker aan het licht, omdat notarissen sinds 1999 verplicht zijn om bij de gemeente te controleren of alle vergunningen in orde zijn, en of er bouwovertredingen zijn vastgesteld, alvorens over te gaan tot de koop. In een Vlaanderen vol koterijen zijn er naar schatting tienduizenden van die oude bouwovertredingen. Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil een deel daarvan uit de grijze zone halen "en verkopers en kandidaat-kopers verlossen van die molensteen rond hun hals". Op basis van een studie pleit ze daarom voor een bijzondere regularisatievergunning.

Een nieuw rondje regulariseren? Ja en nee. "Het gaat niet om een blinde stedenbouwkundige amnestie, waarbij we alles door de vingers zien", benadrukt Schauvliege. "Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de mensen die altijd correct hebben gehandeld. Maar nu we heel onze ruimtelijke ordening hervormen, moeten we ook de anderen de kans geven om zich op een redelijke manier in regel te stellen."

Voorwaarden

Al moet je bouwsel wel aan enkele voorwaarden voldoen. Eerst en vooral moet je aantonen dat die bijbouw er al (meer dan) 10 jaar 'ongestoord' staat. Er mogen geen procedures tegen lopen of boetes zijn uitgeschreven. Daarnaast wordt er gekeken naar de ruimtelijke ordening: slaat het gebouw daar bij wijze van spreken niet als een tang op een varken? Indien nee, dan maakt je aanvraag eens kans. Maar voor wat, hoort wat. "Als je eigendom meer waard wordt na de regularisatie, moet een deeltje van die 'winst' terugvloeien naar de overheid", aldus Schauvliege. Om de drempel te verlagen, overweegt ze om overtreders de mogelijkheid te geven om al eens vertrouwelijk bij de administratie te gaan polsen of ze kans maken op regularisatie. Want wie gaat zijn illegale tuinhuis melden, als hij het risico loopt het dan toch te moeten afbreken?

Hoe dan ook, overtredingen worden geval per geval bekeken. En ook buren of benadeelden behouden alle rechten, legt Schauvliege uit. "Als iemand een te grote garage die het zicht belemmert wil regulariseren, dan zal die aanvraag worden uitgehangen en kunnen buren bezwaar aantekenen."

Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck is alvast positief. "Als dit de achterhoedegevechten voor bouwmisdrijven die er niet toe doen aan banden legt is dat een goede zaak", aldus Van Broeck. "Een duivenkot, een velux, een dakkapel die een halve meter te hoog is: dat is niet de hoofdinzet van een goede ruimtelijke ordening. Zulke regularisaties zijn dus zeker zinvol, mits er geen slechte voorbeelden worden gegeven."

Ook vindt hij het belangrijk dat de minister elke regularisatie vooraf zal toetsen aan 'de goede ruimtelijke ordening'. "Maar ik vind ook dat het in overeenstemming moet zijn met de doelstellingen van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (kernversterking, geen nieuwe open ruimte aansnijden, ARA)." Schauvliege bevestigt dat ook zij op die lijn zit. Binnenkort legt ze haar voorstel voor op de Vlaamse regering.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234