Woensdag 21/08/2019

Antwerpen

"Haal hiv uit de kast": hiv-positieve mensen voor het eerst in Antwerp Pride Parade

Archiefbeeld van de Antwerp Pride Parade twee jaar geleden. Dit jaar mogen ook hiv-positieve mensen meelopen. Beeld belga

De Antwerp Pride Parade zal dit jaar voor het eerst een specifieke delegatie tellen van mensen die met hiv leven. Onder het motto "Haal hiv uit de kast" wil Sensoa mensen met hiv aanmoedigen om hun positieve hiv-status niet te verstoppen.

Het gaat om een deel van de delegatie van het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa. Volgens Sensoa is hiv vandaag een chronische aandoening die met medicatie perfect onder controle kan worden gehouden, in die mate zelfs dat mensen met hiv dankzij medicatie niet langer besmettelijk zijn. Bovendien geeft de Belgische antidiscriminatiewet een goede juridische bescherming tegen discriminatie op diverse levensdomeinen, klinkt het.

Angst voor discriminatie

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) stelt echter dat nog heel wat hiv-positieve mensen desondanks niet over hun situatie durven praten, uit angst voor afwijzing en discriminatie. "We mogen het in onze maatschappij niet langer toelaten dat mensen iets moeten verzwijgen en mogelijk de kans op hulp of ondersteuning mislopen", verklaart hij het initiatief van Sensoa.

Sensoa roept alle mensen met hiv op om met hen mee te stappen in de Antwerp Pride Parade. Ook vrienden, partners, familieleden en al wie solidair is met mensen met hiv zijn welkom. De Pride Parade gaat dit jaar door op zaterdag 12 augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden