Maandag 20/01/2020

'Haal de leerlingen meer uit de klas'

Ze voelen wrok tegenover het systeem en haken daardoor af. Onderwijsexpert Ides Nicaise (KU Leuven) meent dat zulke schoolmoeë leerlingen juist meer uitgedaagd zouden moeten worden. 'Uiteindelijk levert dat meer zelfvertrouwen op.'

Wat belemmert kansarme scholieren het meest?

"Middelbare scholieren die afhaken of last hebben van schoolmoeheid voelen wrok ten opzichte van het systeem. Zij hebben het gevoel dat hun toekomstkansen hen ontnomen worden. Daarbij spelen institutionele problemen een rol. Het curriculum is zeker in het bso niet voldoende uitgebouwd, waardoor de leerlingen niet genoeg worden uitgedaagd. Als ze niet goed zijn in wiskunde worden ze in een richting met minder uren wiskunde gestopt. Terwijl juist het omgekeerde zou moeten gebeuren."

Hoe kunnen we daarmee komaf maken?

"De grote verschillen tussen de niveaus zouden moeten worden weggewerkt. Haal de leerlingen ook voor een stuk uit de klas. Scholen zouden hen in dat opzicht meer kunnen activeren door werkplekleren en projectonderwijs te introduceren. Dat laatste kan door ze te laten meehelpen aan de renovatie van hun school. Zoiets werkt enorm stimulerend, leert hen om in een team te werken en dwingt hen om probleemoplossend te denken.

"Uiteindelijk levert dat de leerlingen meer zelfvertrouwen op, wat zich zal vertalen in betere resultaten voor de andere vakken. In de structuur van het onderwijs moeten we vooral naar een brede eerste en liefst zelfs brede tweede graad. De leerlingen zouden dan pas later hun specialisatie moeten kiezen, als ze al rijper zijn."

Wat verwacht u voor de toekomst?

"We zouden onze samenleving en jongeren een zeer slechte dienst bewijzen als de hervormingsberg een muis zou baren. Wat gesleutel in de marge zal ons niet vooruit helpen. De huidige minister heeft ambitie, maar de dingen veranderen slechts heel voorzichtig. Nu wordt al gesproken over 2025, wat een zeer lange termijn is.

"Bovendien mag de modernisering van het secundair niet te vrijblijvend zijn, want anders behouden we een harde kern van conservatieve scholen die op de huidige manier voortwerkt. De klassieke nijverheidsscholen en de elitaire colleges zullen dan blijven bestaan. Het zou jammer zijn als die polarisatie van vandaag zich zou doorzetten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234