Zondag 03/07/2022

Belangrijk nieuwsStikstofakkoord

Gwendolyn Rutten (Open Vld) haalt rode lijst van 41 landbouwbedrijven in stikstofakkoord onderuit: ‘Nu breekt mijn klomp’

null Beeld Toon Verheijen
Beeld Toon Verheijen

Overleeft het Vlaamse stikstofakkoord de zomer? De spanningen tussen coalitiepartners N-VA, cd&v en Open Vld lopen steeds verder op. Gwendolyn Rutten (Open Vld) schoot vanmorgen in het Vlaams Parlement de rode lijst met de 41 landbouwbedrijven aan flarden.

Ann De Boeck

Wie vanochtend de commissie Landbouw in het Vlaams Parlement volgde, zou kunnen denken dat cd&v, Open Vld en N-VA niet samen in een regering zitten. De parlementsleden van die eerste twee partijen leken er namelijk alles aan te doen om het stikstofdossier van de Vlaamse regering onderuit te halen. Vooral Gwendolyn Rutten (Open Vld), die zich het lot van de paters van Averbode aantrekt, liet zich opvallend scherp uit.

Volgens Rutten staat het hele principe achter het akkoord op de helling. “In februari heeft de Vlaamse regering een stikstofakkoord gesloten. De visie achter dat akkoord was duidelijk: dit gaat over landbouwbedrijven die al zeven jaar weten dat ze op de rode lijst staan. Bedrijven die zeven jaar geleden al van de administratie te horen kregen dat ze rood waren. In 2025 zou de regering deze bedrijven vervroegd sluiten en hen in ruil een compensatie geven.”

Open Vld-parlementslid Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA
Open Vld-parlementslid Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Maar wat blijkt? Volgens de administratie, die vandaag in de commissie wordt gehoord, werd in 2022 een nieuwe lijst opgesteld van bedrijven. Een lijst die dus niet helemaal overeenstemt met de lijst in 2015. Dat is relevant, stelt Rutten, want op z’n minst één bedrijf kreeg volgens haar in mei 2022 een brief dat het straks moet sluiten, terwijl het in 2015 nog niet op een rode lijst stond. Dat lijkt nogal willekeurig.

Lees ook

Verdwijnt de abdijkaas van Averbode? Stikstofakkoord bedreigt eeuwenoud melkveebedrijf

Stikstofakkoord veroorzaakt opnieuw hoogspanning binnen regering: Open Vld en cd&v hebben ‘fundamentele vragen’

“Nu breekt mijn klomp”, zei Rutten. “Akkoorden zijn akkoorden, zei minister-president Jan Jambon (N-VA) vanochtend op de radio. Dan lijkt het me toch redelijk existentieel om te weten wat precies in dat akkoord staat. Volgens de administratie zouden wij, politici, dat akkoord namelijk verkeerd gelezen hebben. Wat ik nu van hen hoor, is iets helemaal anders dan wat ik de bevoegde minister en andere regeringsleden de voorbije maanden heb horen zeggen. Ofwel ligt de fout bij hen, ofwel bij de administratie.”

Rutten benadrukte dat Open Vld an sich wel achter een stikstofakkoord staat, maar dat het in het belang van iedereen is dat dat akkoord “duidelijk is en rechtszekerheid biedt aan alle betrokkenen”. Anders kan het hele akkoord onderuit worden gehaald.

Puntjes op de i

Ook cd&v-parlementslid Tinne Rombouts heeft nog heel veel vragen over het stikstofakkoord. “Minister Zuhal Demir (N-VA) heeft al verschillende keren gezegd dat de rode bedrijven van vandaag al in 2015 rood waren. Dus de vraag is: wie heeft dan die nieuwe lijst opgemaakt? En in opdracht van wie?”

De spanningen rond het stikstofakkoord lopen al enkele weken op binnen de Vlaamse meerderheid. Twee weken geleden hakten parlementsleden van cd&v en Open Vld ook al stevig in op het akkoord, waarna Demir nog wat feller achter het akkoord ging staan. Intussen werd bij cd&v ook een belangrijke personeelswissel doorgevoerd: landbouwminister Hilde Crevits schoof haar bevoegdheid door naar nieuwkomer Jo Brouns. Hij krijgt van cd&v expliciet de opdracht om de wrevel bij de boeren en de lokale cd&v-besturen weg te nemen.

Dat dit de zenuwen bij N-VA nog wat strakker gespannen zet, is duidelijk. Jambon zag zich woensdagochtend genoodzaakt om nog eens de puntjes op de i te zetten. “De herziening van het stikstofakkoord ligt totaal niet op tafel”, zei hij op Radio 1. De regeringsleider voelt langs alle kanten dat het akkoord uit elkaar dreigt te vallen. “Niemand ontkent dat het een moeilijk dossier is. Maar het is mijn taak om het akkoord naar de letter en de geest uit te voeren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234