Guy Verhofstadt ziet 2008 als heus kanteljaar
"Aangezien de politieke mores voorschrijven dat een oud-premier een jaar lang niet mag spreken, is schrijven de enige mogelijkheid". Dus overschouwde Guy Verhofstadt de Russische inval in Georgië, de Olympische Spelen in China en de financiële crisis vanachter de schrijftafel. Het resultaat heet 'Een New Age of Empires' en voorspelt de opkomst van een nieuw soort imperia.
Financiële crisis, terrorisme, globalisering
Volgens Verhofstadt zou 2008 door de historici wel eens gebrandmerkt kunnen worden als een heus kanteljaar. Een jaar waarin duidelijk werd dat de natiestaten niet langer opgewassen zijn om een antwoord te bieden op globalisering, terrorisme, de financiële crisis en andere grote uitdagingen van deze tijd.
Daarbij moet rekening worden gehouden met China en Rusland. Zij bewezen in 2008 dat ze klaar zijn om opnieuw een meer prominente rol op het wereldtoneel te spelen.
"Terug naar tijdperk imperia"
"We moeten opnieuw naar een tijdperk van imperia. Ik weet dat imperium geen sympathiek woord is, maar wees gerust: ik heb geen nostalgie naar de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie. Maar er moet wel iets komen dat multinationaal is, een nieuwe ordening van de wereld na de natiestaten, want die kunnen de problemen van deze tijd niet meer aan", doceerde Verhofdstadt vrijdag in Brussel bij de voorstelling van zijn pennenvrucht.
Europees leger en Europese belastingen
De oud-premier betreurt dat de Europese Unie in deze context ter plaatse blijft trappelen en haar potentieel niet ten volle benut. Meer integratie is volgens Verhofstadt de enige optie om bij te benen op wereldvlak. De top van de leiders van de eurozone, vorig najaar in Parijs, is niet meer dan een stap. Hij pleit voor Europese belastingen, een Europese diplomatie en leger en een institutionele big bang: de totale afschaffing van de unanimiteitsregel.
Verhofstadts essay borduurt voort op een artikel over de financieel-economische crisis dat hij onlangs schreef en dat onder meer werd gepubliceerd bij de Bertelsmann Stiftung. Voor de titel vond de voormalige regeringsleider inspiratie bij de Britse marxistische historicus Eric Hobsbawm en zijn omschrijving van de periode 1875-1914 als The Age of Empire. (belga/mvdb)
Een New Age of Empires telt 64 pagina's, is uitgegeven bij De Bezige Bij en ligt sinds 15 januari in de boekhandel.