Zondag 24/10/2021

Guy Verhofstadt is vandaag 'gewoon' senator

Met het onderzoek van de geloofsbrieven en de eedaflegging van de rechtstreeks verkozen parlementsleden trekt het federale parlement zich vanmiddag weer op gang. In totaal zweren 150 kamerleden en 40 senatoren vandaag de grondwet na te leven. Onder hen ook nogal wat parlementsleden die over een paar weken alweer ontslag hopen te nemen om in de regering plaats te nemen. Een van hen is Guy Verhofstadt, die de eed aflegt in de Senaat.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Voor de twaalfde keer legt Herman De Croo (VLD) vanmiddag de eed af als volksvertegenwoordiger. De Croo neemt als uittredend kamervoorzitter ook de eed af van zijn 149 collega's. Of De Croo ook de rest van de regeerperiode voorzitter blijft - wellicht wel -, wordt pas duidelijk wanneer in de regering alle posten verdeeld zijn. De Croo treft in zijn Kamer heel wat nieuwe gezichten, en ook heel wat gezichten van potentiële ministers die hopen snel weer uit het parlement weg te mogen om in de regering te kunnen zitten. Onder de nieuwelingen zijn er nogal wat vrouwen. Het aantal vrouwen in de Kamer stijgt, op basis van de voorlopige kandidaten, van 36 naar 53. Dat is een stijging van 24 naar 35,3 procent. De Senaat is pas au grand complet op 19 juni, wanneer ook de gemeenschapssenatoren en gecoöpteerden aangeduid zijn.

De VLD heeft recht op 25 zetels in de Kamer en op 7 rechtstreeks verkozenen in de Senaat. Een kamerfractieleider wijst de VLD pas aan als de ministerportefeuilles verdeeld zijn, voorlopig neemt ancien Willy Cortois de honneurs waar. In de Kamer laten drie verkozenen de eer aan hun opvolgers. Het gaat om Marleen Vanderpoorten (blijft Vlaams minister), Margriet Hermans (blijft Vlaams parlementslid) en Guy Verhofstadt (kiest voor de Senaat). In hun plaats komen Martine Taelman, Fons Borginon en Geert Versnick. Karel De Gucht legt de eed niet af, maar hij verzaakt ook niet meteen aan zijn ambt. De eedaflegging van De Gucht (of van zijn opvolger) wordt een week uitgesteld. In de Senaat legt formateur Verhofstadt dus wel de eed af, maar Karel De Gucht verzaakt daar aan zijn mandaat. Zo komt Patrik Vankrunkelsven toch in de Senaat.

De Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft een zetel in de Kamer en geen enkele in de Senaat. Partijvoorzitter en boegbeeld Geert Bourgeois moet bovendien voortaan achteraan in het halfrond van de Kamer plaatsnemen, op de achterste rij bij de VLD. Met een verkozene heeft de N-VA bovendien ook geen recht op een vaste vertegenwoordiger met stemrecht in de parlementscommissies.

SP.A-Spirit heeft 23 zetels in de Kamer en 7 direct verkozen mandaten in de Senaat. In de Kamer laten alvast Renaat Landuyt (blijft Vlaams minister), Paul Van Grembergen (blijft Vlaams minister), Steve Stevaert (blijft Vlaams volksvertegenwoordiger en partijvoorzitter) en Kathleen Van Brempt (blijft Europees parlementslid) hun zitje aan een opvolger. De gelukkigen zijn respectievelijk Geert Lambert (Spirit), Annelies Storms (Spirit), Annemie Roppe (Spirit) en Maya Detiège (SP.A). In de Senaat verzaken alweer Steve Stevaert en Bert Anciaux (kiest voor de Kamer) aan hun mandaat. Opvolgers daar zijn Ludwig Vandenhove (SP.A) en Lionel Vandenberghe (Spirit). Sp.a en Spirit zullen een technische fractie vormen, de SP.A-fractieleiders Dirk Van der Maelen en Myriam Vanlerberghe blijven op post.

CD&V bezet 21 zetels in de Kamer en 6 in de Senaat. Pieter De Crem wordt de nieuwe fractieleider in de Kamer, in opvolging van Yves Leterme, die zelf doorschuift naar het partijvoorzitterschap. In de Kamer maakt Stefaan De Clerck, ontslagnemend partijvoorzitter plaats voor zijn jonge West-Vlaamse ondervoorzitter Hendrik Bogaert. De Clerck gaat wel in de Senaat zetelen.

Het Vlaams Blok haalde 18 kamerzetels en 5 rechtstreeks verkozen senaatszetels binnen. De racistische partij houdt haar anciens op post: Gerolf Annemans mag kamerfractieleider blijven en Francis Van den Eynde blijft voorzitter van een kamercommissie. Philip Dewinter is tweemaal verkozen maar verzaakt aan beide mandaten. Hij laat zich in de Kamer vervangen door Luc Sevenhans, in de Senaat krijgt Yves Buysse zijn zitje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234