Zaterdag 28/01/2023

Guy Vanhengel

Yves LetermeHet is zo goed als zeker dat Yves Leterme zijn rentree maakt in de federale regering, en wel als minister van Buitenlandse Zaken. Dus niet als minister van Financiën: Didier Reynders wilde niet wijken van het departement dat hij nu al meer dan tien jaar beheert en het zou ook premier Herman Van Rompuy niet geplezierd hebben dat Leterme door de grote poort naar de binnenlandse politiek terugkeert. De vergelijking met Tindemans is compleet: ook die verdween als premier om in 1981 terug te keren op Buitenlandse Zaken. Tindemans moest zelfs drie jaar wachten, voor Leterme duurt het amper zes maanden. Maar er valt prestige genoeg te rapen voor de ex-premier op zijn huidige post. In september mag hij al naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, en in de tweede helft van 2010 zit België de Europese Unie voor.

Wellicht had Guy Vanhengel nooit gedacht dat hij nog als vice in de federale regering zou belanden. En zeker was dat nog niet, maar geen kat die er aan twijfelde of Vanhengel daagt vandaag als eerste Open Vld’er op voor de ministerraad. Zelf stuurde hij er de voorbije weken op aan om de bevoegdheid over Begroting in handen te krijgen. En onlogisch was dat niet: Vanhengel was al medewerker van Guy Verhofstadt toen die in de jaren tachtig een piepjong minister van Begroting was, en is al jarenlang minister van Begroting en Financiën in de Brusselse regering. Vanhengel beschikt niet over de carrure van De Gucht, maar hij geniet wel de steun van waarnemend voorzitter Verhofstadt, en heeft voldoende politieke ervaring en inzicht om nog tot aan de volgende federale verkiezingen de meubelen te redden voor een Open Vld die op dit moment in hoge bloedarmoede verkeert.

Michel Daerden

‘Kameraad Porsche’ voor de vrienden, wegens het merk van de auto’s waarin de 7 zich graag mag verplaatsen. Of Papa, zoals hij zich op zijn jongste verkiezingsaffiches noemde. Daerden was tot nog toe relatief onbekend in Vlaanderen, al is dit niet zijn eerste passage in de federale regering. In december 1994 werd hij onder Jean-Luc Dehaene staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en Infrastructuur, om na de verkiezingen van 1995 gepromoveerd te worden tot minister van Verkeer. Nadien verdween hij naar de Waalse regering. Dat Daerden ondanks alles grote bekendheid geniet in Vlaanderen heeft hij te danken aan zijn recente mediaoptredens, of liever: de kennelijke staat waarin hij die afhaspelde. Hij deed het een eerste keer na de verkiezingen in 2006 en werd ook tijdens de Olympische Spelen in 2008 in beschonken toestand opgemerkt. Aan Daerden, die met zijn zoon een bedrijfsrevisorenkantoor leidt, kleefde steeds een geur van belangenvermengingPhilippe CourardPhilippe Courard gold als een zwaargewicht in de Waalse regering. Met de bevoegdheid over Binnenlands Beleid was hij zoveel als de tegenhanger van Marino Keulen in de vorige en Geert Bourgeois in de huidige Vlaamse regering. Zijn overplaatsing naar de federale regering, waar hij het armtierige staatssecretariaat voor Personen met een Handicap overneemt van Julie Fernandez Fernandez, mag dan ook als een absolute degradatie geïnterpreteerd worden.

Karel De Gucht

In zijn partij waren een aantal mensen Karel De Gucht liever kwijt dan rijk, en de exit naar de Europese Commissie was voor iedereen de elegantste oplossing. De Gucht keert daarmee terug naar het niveau waar het voor hem allemaal begon: Europa. Veertien jaar lang zetelde hij in het er alvorens terug te keren in de nationale politiek als VLD-voorzitter. Met De Gucht verdwijnt het absolute zwaargewicht van Open Vld in de federale, een die zich ondanks alle kritiek niet zo makkelijk laat vervangen.

Marie Arena

Marie Arena gold altijd als een groot talent, en een absolute protegé van Elio Di Rupo. Maar die tijd is voorbij, nu ze op een haast vernederende wijze gedegradeerd wordt tot Kamerlid. Toen Arena in maart van 2008 naar de federale regering terugkeerde, werd ze ook al een bank achteruit geplaatst. Want vanaf 2004 was ze minister-president van de Franse gemeenschapsregering geweest. Daar liep haar imago forse deuken op toen ze in opspraak kwam met een veel te dure douche op haar kabinet. Arena betaalt nu de prijs voor het immer aanslepen van het asieldossier en de permanente ruzie met Open Vld-minister Annemie Turtelboom.

Julie Fernandez Fernandez

Julie Fernandez Fernandez was de voorbije twee jaar staatssecretaris voor Personen met een Handicap. En daarmee is eigenlijk alles gezegd. De jonge Luikse leek Elio Di Rupo op dat moment wellicht een wissel op de toekomst, maar nu mag ze terug naar een niveau dat haar beter ligt: het schepencollege van Luik.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234