Maandag 02/08/2021

Guy Quaden: 'Het jaar van de waarheid breekt aan voor de Belgische index'

Gouverneur Nationale Bank waarschuwt voor gevaren uniek Belgisch systeem

'Het wordt beven en sidderen voor de Belgische index.' Met die donkere toekomstvoorspelling haalde Guy Quaden, de gouverneur van de Nationale Bank, zich de woede van de meerderheidspartijen en vakbonden op de hals. Premier Yves Leterme was not amused. 'Dit is een uitspraak voor rekening van meneer Quaden.'

door Tine Peeters

Brussel l Voor ACV-voorzitter Luc Cortebeeck is de maat vol. 'Eerst minimaliseert Quaden de problemen met de koopkracht, nu raakt hij aan een gevoelig onderwerp als de index. Hij moet voorzichtiger zijn in zijn uitspraken.'

"Voor de Belgische index wordt 2008 het jaar van de waarheid. Het wordt beven, want de recente inflatiecijfers waren ronduit slecht. Het wordt een gestresseerd jaar", liet Quaden zich ontvallen na afloop van de laatste Ecofintop. Zijn negativisme is des te merkwaardiger omdat hij tijdens die top de index verdedigde tegenover Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB-baas schoot afgelopen week met scherp op de automatische koppeling van de lonen aan de consumptieprijzen, omdat hij vreest voor een herhaling van de inflatiespiraal uit de jaren zeventig die ons land de dieperik in trok.

Quaden zou er naar eigen zeggen zelfs in geslaagd zijn om Trichet te overtuigen van de voordelen van de 'unieke' gezondheidsindex die ons land hoog in het vaandel draagt. "De ECB aanvaardt nu dat de Belgische gezondheidsindex niet kan worden gelijkgesteld aan een automatische koppeling van de lonen aan de levensduurte", verklaart Quaden. Uit de Belgische index worden immers de olieproducten, alcohol en tabak geweerd. "België krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel", vervolgde hij. "Maar het is wel de eerste keer dat de gezondheidsindex, die in de jaren negentig werd ingevoerd, met een substantiële inflatie wordt geconfronteerd."

In maart steeg de inflatie in België tot een recordhoogte van 4,39 procent op jaarbasis, de slechtste score in 22 jaar. Bovendien stijgen de prijzen hier beduidend sneller dan in onze buurlanden. Zo heeft Duitsland een inflatie van 'maar' 3,2 procent. "Voorlopig heeft de slechte inflatie weinig te maken met de indexkoppeling. Laten we hopen dat het zo blijft."

Met zijn slip of the tongue weekte Quaden een storm van reacties los. Vakbonden en meerderheidspartijen maakten meteen duidelijk dat er onder geen enkel beding aan de index geraakt kan worden. "Onze boodschap is duidelijk: er kan geen sprake zijn van gemorrel aan de index, wat Quaden ook beweert. Zijn proefballonnetjes gaan niet op", zegt Rudy De Leeuw, voorzitter van de socialistische vakbond ABVV.

Bij tegenhanger ACV heeft Quaden een grens overschreden en krijgt hij de raad om voortaan wat beter op zijn woorden te letten. "Eerst jaagt hij de mensen op stang door te verkondigen dat er geen problemen zijn met de koopkracht, nu raakt hij aan een gevoelig onderwerp als de index. Zijn uitspraken zijn contraproductief", zegt ACV-voorzitter Luc Cortebeeck.

Een waarschuwing die Quaden volledig in de wind slaat. "Misschien ben ik onvoorzichtig voor de vakbonden, maar voor de gouverneurs van de nationale banken in Europa ben ik net onvoorzichtig omdat ik de index blijf verdedigen. De vakbonden moeten goed beseffen hoe uniek het Belgisch systeem wel is."

Als de prijzen en kosten blijven stijgen, roept Quaden de sociale partners op om aan het einde van het jaar bij de loonakkoorden 'hun conclusies te trekken'. "Ik pleit niet voor een afschaf van de index of voor een loonmatiging, maar de vakbonden en werkgevers zullen aan het einde van dit jaar wel redelijk moeten zijn."

Quaden maakte het zo bont met zijn onheilstijdingen dat zelfs premier Leterme na afloop van de Ronde van Vlaanderen zich haastte om afstand te nemen van zijn uitlatingen. "Dit is een uitspraak op rekening van Quaden", liet Letermes woordvoerder Peter Poulussen weten. "De index blijft ongewijzigd."

Waals minister-president Rudy Demotte tikte Quaden, die van PS-signatuur is, openlijk op de vingers. "Ik ben het niet eens met Quaden", zei hij in het RTL-TVI-journaal. "Het jaar van de waarheid heeft niet geslagen voor de index. Wij zullen niet raken aan de indexering van de lonen."

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck:

Quaden moet beter op zijn woorden letten, zijn uitspraken zijn contraproductief

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234