Woensdag 28/07/2021

Guy Mortier: 'Wat we goed vinden, blijven we goed vinden'

Brussel

Eigen berichtgeving

Marijke Libert

Guy Mortier, nog steeds "eindverantwoordelijke" bij Humo, had naar eigen zeggen "een paar vragen en opmerkingen" toen hij vernam dat zijn uitgever Mediaxis weer de draad opnam met Woestijnvis. Intussen vindt hij dat het akkoord de beste oplossing is en dat hij "persoonlijke emoties niet meer moet laten meespelen".

Wat houdt dat samenwerkingsakkoord nu eigenlijk in?

"Het is een princiepsakkoord, het moet nog ingevuld worden. De bedoeling is de relaties te normaliseren, zodat we weer met Woestijnvis kunnen werken zoals in de periode voor Bonanza. Ik heb zelf geen enkel gesprek meegevoerd. Ik heb van Jan Vandenwyngaerden vernomen dat die toenadering er zou komen. Toen heb ik een pak vragen gesteld en opmerkingen gemaakt."

Noem er zo een paar?

"(lacht) Dat deel gaan we nog geheimhouden. Er is trouwens een afspraak om over de inhoud voorlopig niet te praten."

Inhoudelijk lijkt dat akkoord een lege doos.

"Toch niet. Het komt erop neer dat als wij ideeën hebben in verband met de producten van Woestijnvis en zij ideeën hebben in verband met onze produkten, wij die kunnen uitwisselen. We zien dan wel wat we ermee doen. Als er tv-programma's zijn die wij goed vinden, kunnen we die naar hartelust coveren via interviews of andere specials. Alles gebeurt vanuit onze overtuiging en niet omdat er een vaste afspraak is dat we dat moéten doen."

Het betekent toch een beetje braaf zijn voor elkaar?

"Wat we goed vinden, blijven we goed vinden, wat wij en onze lezers niet goed vinden zal ook worden gemeld. In het verleden zat dat qua smaak altijd goed, wat Woestijnvis deed en wat wij daarvan vonden. Ergens blijven we natuurlijke bondgenoten. Wij hebben trouwens altijd puur op grond van kwaliteit geoordeeld. Dat onze 'Dwarskijker' soms iets neersabelt, tja, dat kán. Wij lieten hem steeds de vrije hand. Dat Humo echter gericht programma's in de grond zou hebben geboord om ze kapot te krijgen, is onwaar. Overigens, de kritiek op een programma als De Quizmaster viel overal te lezen."

Zit aan het akkoord met Woestijnvis ook een sociaal luik vast?

"(formeel) Zéker niet."

Redacteurs van Bonanza hoeven niet op een contract bij Humo te rekenen?

"Ik denk dat dat op dit moment niet aan de orde is. Als wij hen hadden gewild, dan hadden wij hen al eerder gevraagd en zoals u weet is dat dus niet gebeurd."

Kan u weer samen met Wouter Vandenhaute gezellig gaan tafelen in een exquis visrestaurant?

"(lacht) Dat praten zal nog even tijd nodig hebben. Voor het overige denk ik dat een normalisering van de betrekkingen het beste is voor iedereen en dan moeten we met zijn allen maar eens leren op de tanden te bijten. Voorlopig gebeurt een en ander, toegegeven, nogal low key. Ik zal niet ontkennen dat het soms moeilijk lag. In het verleden hebben wij pogingen gedaan om met Woestijnvis te werken en dat is niet steeds gelukt. We vroegen interviews en kregen die niet. Bij de lancering van Bonanza mochten we Tom Lenaerts en Bart De Pauw spreken en dan hadden we nog een gesprek met de Pauw een aantal weken na de stopzetting van zijn tv-programma. Voor de rest kregen wij nul op het rekest. Het kan nu alleen maar beteren zeker? Ik vind ook niet dat mijn eigen emoties nu nog moeten meespelen."

Waarop, denkt u, is Bonanza vastgelopen?

"Ze hebben een moeilijk terrein gekozen, met name het terrein dat Humo bezette. Hun variant is niet uit de verf gekomen waardoor ze meteen onder het verhoopte oplagecijfer zaten. Ze hebben het zich ook financieel moeilijk gemaakt. Bovenop het maken van het blad - dat op zich is een dure aangelegenheid - wilden zij verschijnen op maandag en dat betekende hoge distributiekosten. Tenslotte gaven ze kortingen aan de winkeliers om vooraan in de etalage te kunnen liggen. Dat zijn dingen die we allemaal wel willen doen, maar die verschrikkelijk veel geld kosten. Dat kan alleen wanneer het van in het begin bingo is en hier was dat dus niet het geval."

Hoe beoordeelt u Bonanza inhoudelijk?

"Ik zou het niet kunnen zeggen. Ik ben nog steeds geen lezer. Ik heb ooit eens een flard gelezen... Het gaf geen coherente indruk. Bonanza heeft, het nummer met Noël Slangen daar gelaten, ook weinig betekend op het vlak van de publieke opinie. Het heeft de agenda niet mee bepaald."

Was er eigenlijk iets goeds aan, iets wat u het 'overnemen' waard vindt?

"Echt waar, ik héb het blad niet gelezen, maar dat verandert binnenkort. Er ligt een stapel Bonanza's op mijn bureau en die ga ik nu eens bekijken, zie. Ik begin er zo meteen aan."

U lijkt een gelukkig man.

"Ik verheug me vooral in het feit dat Humo de voorbije maanden nog een stuk dynamischer is geworden."

Kortom, u kan nu eindelijk aan die verdiende pensionering gaan denken?

"Poeh... Ik denk dat dat nu nog een stuk moeilijker wordt."

Het stopzetten van Bonanza betekent een nieuw elan voor u?

"Tja, het is echt uitzichtloos, wat mijn persoon betreft."

'Als ik journalisten van Bonanza zou willen, dan had ik ze allang gevraagd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234