Zondag 05/12/2021

Guy De Pré wordt voorzitter van het parlement

In één staat van de Verenigde Staten moet elk huisdier voorzien zijn van een rood achterlicht. In een oosters land is het dan weer verboden om geld in je oren te steken. Dit soort gekke en vaak absurde wetten wordt vanaf woensdag 2 september besproken en (weg)gestemd in het TV 1-parlement dat wordt voorgezeten door presentator Guy De Pré.

Die gekke wetten zijn er tot onze grote verbazing niet enkel in België, maar ook in het buitenland", zegt Guy De Pré, presentator van het gloednieuwe TV 1-spelprogramma Het Parlement. Dat parlement bestaat telkens uit vijf leden. Hiervoor kan er geput worden uit acht bekende tv-gezichten: Jan Van Rompaey, Jan Hautekiet, Jo Lemaire, Sabine De Vos, Andrea Croonenberghs, Alexandra Potvin, Bart Herman en Bart Maes. "Bart Maes is voor velen nog een nobele onbekende, maar dat zal niet lang meer duren", zo verzekert Guy De Pré. "Ik ken hem alleen als opwarmer van tv-programma's en hij doet dat zo onwaarschijnlijk grappig dat ik heel blij ben dat hij erbij is. Tijdens de proefopnamen kwam hij trouwens zeer gevat uit de hoek."

Die vijf mensen zitten ook effectief in een halfrond zoals in het echte parlement. Tegenover dat halfrond zitten de twee spelkandidaten en de presentator annex voorzitter van het TV 1-parlement, Guy De Pré. Die kandidaten moeten proberen het stemgedrag van de parlementsleden te voorspellen. Voorzitter Guy De Pré legt de gekste wetten voor aan de parlementsleden, die daar dan gedurende enkele minuten over gaan debatteren. Een van de parlementsleden voelt zich meestal wel geroepen om daar voor of tegen te zijn en het debat te openen. Het is volgens Guy De Pré uiteraard de bedoeling dat er op een ludieke manier over en weer gepraat wordt vooraleer men overgaat tot de stemming.

Het gaat effectief om bestaande wetten. "Je gelooft vaak je oren niet", zegt Guy De Pré. In de eerste en tweede ronde wordt er met buitenlandse wetten gespeeld. In de derde ronde wordt er een Belgische wet voorgelegd. Aan de kandidaten om te raden of die waar is of niet. Wie van de twee kandidaten de finale haalt, mag zelf kiezen wie van de vijf parlementsleden hij of zij graag een wet hoort voorschotelen.

"Ik ben eigenlijk niet zo gek op spelletjes", zo geeft Guy De Pré toe. "Ik kijk er zelden of nooit naar. Maar ik vond dit toch wel een geestig uitgangspunt. Daarom heb ik niet onmiddellijk neen gezegd. Zoals steeds bij een nieuw programma volgden er allerlei testen en tot mijn grote verbazing hebben ze mij genomen."

Alsof Guy De Pré het nog niet druk genoeg heeft? "Het is inderdaad verschrikkelijk druk. Ik zit trouwens ook nog met een nieuw radioprogramma. Ik ga de productie doen van het Radio 2-programma met Julien Put en Jo Leemans, die zoals bekend verhuist van Radio 1 naar Radio 2." Eerder dit jaar is hij ook met een nieuw programma gestart op vrijdagochtend: De Wensenkermis. En dan is er natuurlijk nog De Pré Historie: niet alleen het populaire Radio 2-programma maar ook de De Pré Historie-drive-in-show waarmee Guy De Pré en zijn team meer dan twintig keer per jaar uitrukken. "Dat marcheert zeer goed", zegt Guy De Pré. "Het is de road show van Radio 2, zoals Studio Brussel dat heeft met De Afrekening en Donna met Donna's Dansfolies. Daar komen toch telkens zo'n 3.000 à 4.000 mensen op af. Tot mijn groot genoegen ook veel jonge mensen. Het grappige is dat vaak hele families, die uit twee of zelfs drie generaties bestaan, ernaartoe komen en zich samen amuseren. Ik denk dat dit tamelijk uniek is. De sfeer is enorm goed en het is dan ook heel plezant om doen."

Een jaartje geleden was er opnieuw sprake van dat er een vervolg zou komen op de tv-reeks van De Pré Historie. Volgens Guy De Pré leeft dat idee nog altijd, maar het zal wel niet op korte termijn gerealiseerd worden. "Laten we eerst maar Het Parlement tot een goed einde brengen, en dan zien we wel verder." Hij heeft er alvast zin in. "Het is weer eens iets helemaal anders. En het wordt opgenomen tijdens mijn vakantie." (LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234