Maandag 18/10/2021

Gustav: een open brief aan God

God, dit is mijn verzoek aan U: doe dit Louisiana niet opnieuw aan. De Republikeinen hebben uw boodschap begrepen. Ze haasten zich om voldoende treinen en bussen in New Orleans te krijgen

Michael Moore over orkanen en Republikeinen

@5 INFO Opinie:Michael Moore is de Amerikaanse politiek en maatschappelijk geëngageerde filmmaker achter onder meer Bowling for Columbine en Fahrenheit 9/11.

@4 DROP 2 OPINIE:Beste God,

Laatst riep Eerwaarde James Dobson alle gelovigen op te bidden voor een storm donderdagnacht, zodat Obama's acceptance speech in open lucht in Denver geannuleerd zou moeten worden.

Ik zie nu dat U de gebeden van Eerwaarde Dobson hebt verhoord - alleen heeft U de storm niet naar Denver gestuurd, maar naar New Orleans. Meer nog: U heeft voorzien dat de storm Louisiana bereikt precies op het moment dat George W. Bush zijn speech zou brengen op de Republikeinse Nationale Conventie.

Nu weten we allemaal, O Vader in de hemelen, dat U een geweldig gevoel voor humor heeft en over een onberispelijke timing beschikt. Om een orkaan te sturen op de derde verjaardag van de Katrinaramp én precies aan het begin van de Republikeinse Conventie was op het eerste gezicht een vondst van goddelijke ironie. Ik neem het U niet kwalijk, ik weet dat U boos bent dat de Republikeinen de schuld van Katrina in uw schoenen wilden schuiven door het een 'Act of God' te noemen. De waarheid was natuurlijk dat de orkaan zelf slechts enkele slachtoffers maakte in New Orleans, terwijl meer dan duizend inwoners stierven door fouten veroorzaakt door mensen, en niet U.

Terwijl Bush taart at met McCain en druk bezig was met zijn duimen te draaien, probeerden sommigen onder ons te helpen nadat Katrina over de stad was geraasd. Ik sloot mijn kantoor in New York en stuurde mijn volledig personeel naar New Orleans om te helpen. Ik vroeg aan de mensen op mijn website om bij te dragen aan de steunactie die ik organiseerde. Uiteindelijk stuurde ik voor twee miljoen dollar aan donaties, voedsel, water en hulpmiddelen naar New Orleans, verzameld door duizenden fans, terwijl de noodhulptrucks van Bush drie weken later nog steeds in Maine rondtoerden.

Maar de voorbije dagen berichtte de Washington Post dat de Republikeinen overwogen de conventie uit te stellen. AP had gemeld dat er voor deze storm geen schuilkelders waren in New Orleans, en dat de herstellingen aan de dijken niet zouden volstaan. In andere woorden, zoals de grote Ronald Reagan zou zeggen: "There you go again!"

Het laatste waar John McCain en de Republikeinen nood aan hadden was een splitscreen op de Amerikaanse televisies met aan de ene kant Bush en McCain die druk feesten in St. Paul en aan de andere kant livebeelden van de Republikeinse regering die het nog maar eens verkloot terwijl New Orleans verdrinkt. Dus ja, U heeft hen om Jezus, Maria en Jozef doen roepen, en meer dan een miljoen van Uw volgelingen nemen daarvoor hun petje af.

Maar nu lijkt het erop dat U Bush & co niet gewoon wat hebt zitten jennen. Het lijkt erop dat orkaan Gustav daadwerkelijk onderweg is naar New Orleans en de Golfkust. We horen U, O Heer, luid en duidelijk, net zoals we dat deden toen Eerwaarde Falwell vertelde dat U 9/11 liet gebeuren uit wraak voor al die homo's en abortussen. We smeken U, O Genadige, om ons niet te straffen zoals Pat Robertson (een andere televangelist, red.) zei dat U deed, toen U Katrina stuurde als reactie op Amerika's "slachtpartij op grote schaal van ongeboren kinderen". Hij stond trouwens niet alleen: zijn mening werd in 2005 ook door andere Republikeinen herhaald.

Dus dit is mijn verzoek aan U: doe dit Louisiana niet opnieuw aan. De Republikeinen hebben uw boodschap begrepen. Ze haasten zich om voldoende vliegtuigen, treinen en bussen in New Orleans te krijgen opdat iedereen kan weg geraken. Ze hebben de volledige National Guard van Louisiana deze keer niet naar Irak gestuurd - ze zijn al aan het patrouilleren door de straten. En, met een knipoog naar weet ik veel wat, heeft Bush's hoofd van de Federal Emergency Management Agency een man aangesteld om de respons van de federale overheid in goede banen te leiden. Zijn naam is W. Michael Moore. Ik neem u niet in de maling, O goddelijke Vader. Ze hebben een man met mijn naam én die van W. gestuurd om de Golfkust te helpen.

Dus alstublieft, God, laat deze storm sterven op zee. Hij heeft al genoeg schade aangericht. Als u mij dit plezier wil doen, beloof ik dat ik me niet meer op Uw naam zal beroepen. Dat laat ik over aan Eerwaarde Dobson en aan zij die zich deze week verzamelen in St. Paul.

Uw trouwe dienaar en voormalig seminarist,

Michael Moore

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234