Donderdag 22/04/2021

Gunther D, vuilbek en vernieuwer

Beats, beledigingen en beenharde humor. Gunther Desamblanx maakt er elke vrijdag de geflipte personalityshow Gunther D van, op Studio Brussel. Maar wie is de man achter het fenomeen? Op zoek naar de ziel van Vlaanderens enige shockjock.

Studio Brussel, twee weken geleden, iets na zeven uur. "Hallo, Van Boven." "Nee, 't is Van Onder." Twee mensen met een passende familienaam onvermoed naar elkaar laten bellen: het idee kan alleen maar uit de koker van Studio Brusselpresentator Gunther Desamblanx komen. In de categorie 'zo flauw dat het hilarisch wordt' is hij een meester. Ook in de discipline 'BV's beledigen aan de snelheid van het licht' scheert hij hoge toppen. Van Ignace Crombé tot Jacky Lafon en van Koen Crucke tot Tanja Dexters: ze maakten allemaal kennis met de nogal specifieke humor van de heer Gunther D.

"Ja, goeiemiddag, Babette. Ik had graag wat meer informatie over uw advertentie. Wat is de prijs? Wat zijn de mogelijkheden? En heb je vandaag nog tijd? Hete kusjes... of likjes." Dit seizoen riep Desamblanx de "sukkellijn" in het leven, een telefoonnummer dat hij zijn luisteraars meegeeft om mensen mee af te schepen en dat hij ook in contactadvertenties plaatst. De binnenkomende berichten laat hij op de ether los.

In Gunther D krijgt gêne een andere dimensie. "Natuurlijk is die sukkellijn op het randje", zegt Jan Van Biesen, netmanager van Studio Brussel. "Maar op het randje is nu eenmaal Gunthers terrein." Het was Van Biesen die Desamblanx ontdekte. Hij hoorde zijn eindwerk voor de opleiding radio aan het RITS en rook talent. Meteen gaf hij de jonge hond een prachtkans. Desamblanx mocht Luc Janssen opvolgen in Mish Mash, een heel eigen vorm van trashradio waarbij Gerrit Kerremans zorgde voor de beats en Desamblanx voor de woordgrapjes, beledigingen en practical jokes.

"Luc Janssen was vooral een meester in woordspelingen - Sarah Beffens, Leen Diarree, Stijn Zeuris", zegt Kerremans. "Bij Gunther draaide het niet langer alleen om hoe de dingen gezegd werden, maar ook om wat er werd gezegd. Hij gaat creatiever om met het medium radio. Vaak houdt hij de mensen ook een spiegel voor. Zo doorprikt hij als geen ander het BV-schap. Hij moet ook de eerste in Vlaanderen zijn geweest die mensen die reageren op contactadvertenties op de radio bracht."

Niet dat Desamblanx meteen een eigen toon had gevonden. "Toen hij Mish Mash presenteerde, was hij misschien nog te veel een copycat van Luc Janssen", zegt Van Biesen. "Zijn humor was soms te gratuit, zodat hij zelf in de vangrails terechtkwam. Op een bepaald punt vond ik dat Mish Mash op was. Om Gunther te laten chambreren heb ik hem het rustigere muziekprogramma Hard to Beat gegeven. Maar hij kon het niet laten. Algauw was hij weer mensen aan het opbellen en beledigen. Dat mag hij nu naar hartenlust doen in Gunther D."

Alle remmen los

Hij mag dan een radiobeest zijn, Desamblanx' belangrijkste job is die van redacteur bij Man bijt hond. "Gunther is drie mensen in één", zegt Olivier Goris van Woestijnvis. "In de omgang is hij een van de meest beleefde en bedeesde mensen die ik ken. Maar er is ook de redacteur Gunther, die vol zelfvertrouwen mensen opbelt. Zijn stem krijgt dan zelfs iets warms. De radioman Gunther ontziet evenwel niks of niemand. Scherpe blik, scherpe tong."

"Hij speelt geen typetje", beklemtoont Gerrit Kerremans. "Er gebeurt alleen iets als hij in een radiostudio komt. De veilige omgeving stelt hem in staat om dingen te doen en te zeggen waar hij anders te verlegen voor is. Radio is nu eenmaal een uitgelezen medium om alle remmen los te gooien."

Er bestaat een woord voor radiomakers als Desamblanx: shockjock. "Niet voor niets is zijn grote voorbeeld de Nederlandse dj Robert Jensen, die ook niemand spaarde", zegt Van Biesen. "In Vlaanderen moet Gunther zowat de enige shockjock zijn. En we kunnen hem goed gebruiken in een gemoedelijk en braaf landsdeel als het onze. Ik weet dat Gunther D vroeg of laat heisa zal veroorzaken, maar dat is dan maar zo. Iemand als Gunther moet een kans krijgen op de radio, ook al omdat hij de eerste is om met zichzelf te lachen. Hij is consequent en spaart ook zichzelf niet."

Niet iedereen is die mening toegedaan. Zo is het een publiek geheim dat Luc Janssen de nietsontziende humor van zijn opvolger moeilijk kan pruimen. "Ik beschouw mezelf als een slechte versie van Luc Janssen en dat vindt hij ook", zei Desamblanx ooit zelf in een interview. Het blijkt ook wanneer we Janssen bellen. Onder geen beding wil hij zich uitspreken over Desamblanx.

Ook zijn "slachtoffers" komen liever niet aan het woord. Alleen Ignace Crombé wil kort reageren. Van hem zei de radiomaker ooit dat hij dreigde met een proces. Zelf ontkent Crombé dat. "Wat zou ik een proces aanspannen tegen die Desamblanx? Dat zou toch geen zoden aan de dijk zetten. Voor mensen die anderen door het slijk halen, zal er altijd een markt zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234