Zondag 23/01/2022

guillaume & CALLEBAUT

Oud-reclameman Guillaume Van der Stighelen en mediastrateeg Jan Callebaut kruipen om beurten op vrijdag in hun pen.

Zelfs de directie van de AB vindt het opmerkelijk hoe bezoekers zich bijna met de glimlach laten controleren door de security. Blij dat ze in veilige omstandigheden naar een concert kunnen. Music & more onder een waakzaam toeziend oog . Het was een paar weken geleden vrijwel ondenkbaar. De community van concertgangers is zwaar getroffen door het drama in de Parijse zaal Bataclan, waar we een dodentol betreuren die welke waanzin uit het verleden fors overtreft. Altamont is met zijn moordende Hells Angels op een Rolling Stones-concert plotsklaps prehistorie geworden.

Mensen zijn wonderlijke wezens met een ongelooflijk aanpassingsvermogen. Instinctief weten ze wat de prioriteit van het moment is: in leven blijven en dat leven maximaal benutten. De vraag is nu of veiligheidsautoriteiten evenveel empathisch inlevingsvermogen aan de dag leggen als de jonge concertgangers. De huidige gemoedsgesteltenis van de man en vrouw in de straat creeert kansen om een nieuwe, wederzijds waardige relatie met het publiek op te bouwen. De samenleving beseft plots hoe waardevol leven in veiligheid wel is en wat de rol daarin kan zijn van geüniformeerde professionals.

Kansen ten overvloede dus om deze appreciatie om te zetten in wederzijds respect. Hopelijk zijn de verantwoordelijken van allerlei veiligheidsdiensten matuur genoeg om in te zien dat net nu de basis gelegd kan worden voor een blijvende respectvolle relatie met de burger. Het stigmatiseren van delen van de bevolking op basis van leeftijd, kleur of voorkeur past niet in dit plaatje. Sheriffgedrag al evenmin.

Een resem incidenten deed zich voor. De open brief van Veli Yüksel, voormalig VRT-journalist en al jarenlang een eerbiedwaardig lid van ons parlement, ontsteekt knipperlichten. Crisissen bieden nochtans kansen. De kans die zich nu aandient om de professionele servicegerichtheid van leger, politie en securitydiensten op een volwassen wijze onder de aandacht te brengen, wordt best gegrepen. Communicatievaardigheid gekoppeld aan transparante, doelgerichte optredens moet voorkomen dat een en ander overkomt als paniekvoetbal of frustratiegedrag. Crisismomenten zijn momenten van waarheid. Op dergelijke ogenblikken wordt een imago gevormd of bijgesteld. Slimme bazen gaan constructief met klachten om. Incidenten laten toe de echte ingesteldheid van een dienst uit te dragen.

Ordediensten kunnen over langere periodes pas voor orde en veiligheid instaan als er een transparante verhouding met de brede bevolking is. Die basis wordt nu gelegd. Nu kan men zinvol werken aan goed onderbouwde publicrelationsprogramma's. Succes zal blijken wanneer er, zoals in de Amerikaanse fictieprogramma's van na 9/11, spontaan scènes opduiken in allerlei televisieseries die dankbaarheid tonen aan de veiligheidsdiensten.

Natuurlijk is dit pas mogelijk mits een helder wettelijk kader bestaat voor operaties in dit land en zijn hoofdstad. Rik Van Cauwelaert laat ons in zijn artikel in De Tijd over de open brief van Merry Hermanus begrijpen dat Brussel nog altijd erg ziek is. België moet dringend tot het besluit komen dat het surrealisme weliswaar een bewonderenswaardige kunststroming is waar we best fier kunnen op zijn, maar dat het geen goede organisatievorm is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234