Woensdag 14/04/2021

GUILLAUME & CALLEBAUT

undefined

Terwijl ik zelf nog wat aan het recupereren was van een overdosis media-aandacht, vroeg ik me af wie er in het tegenovergestelde geval zou zijn. Wie krijgt er op dit ogenblik te weinig media-attentie en verdient er meer? Zo ontdekte ik het project Forgotten Heroes. Misschien is het gepaster om te spreken over de vergeten slachtoffers uit de Groote Oorlog.

2014 is onmiskenbaar het jaar van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Alles wordt uit de kast gehaald om de laatste morzel grond van Flanders Fields onder de aandacht te brengen. Terecht. Het was de eerste van vele gruwelijke oorlogen die de vorige eeuw kenmerkten. De vele initiatieven zijn alle aandacht waard die ze krijgen. Toch blijkt er één groep uit beeld te blijven.

Forgotten Heroes doet een poging om een aandachtsspot te richten op de deelname aan deze oorlog van een kwart miljoen Noord-Afrikaanse soldaten. Meer dan 100.000 van hen sneuvelden. Het In Flanders Fields Museum te Ieper toont hen op kleurrijke affiches en foto's. Maar u vindt hen nergens bij naam genoemd in de vele, internationale herdenkingsprogramma's.

Nochtans werden nogal wat bataljons met Noord-Afrikaanse bezetting in de strijd geworpen door de geallieerde bevelvoerders. Ook vormden 100.000 Egyptische arbeiders een wezenlijke steun voor de Engelse troepen. Volgens professor Eugene Rogan, directeur van het Middle East Centre in Oxford gaat het onder anderen over 173.000 Algerijnse soldaten, waarvan er 25.000 sneuvelden en 42.000 gewond raakten. Marokko en Tunesië leverden samen 143.000 rekruten, waarvan er 50.000 er het leven lieten en er 47.000 oorlogswonden opliepen. Indrukwekkende cijfers die naast de miljoenen andere gesneuvelden en gewonden toch echt onze aandacht verdienen.

Honderd jaar later kan onze multiculturele samenleving zichzelf een dienst bewijzen door te erkennen dat onze grootvaders en overgrootvaders schouder aan schouder stonden in The Great War. Vlaming, Marokkaan, Waal, Algerijn ,Brusselaar, Tunesiër, Belg: allen hebben voorouders die hun leven gaven voor de vrijheid van Flanders Fields.

All Quiet on the Western Front, de lugubere stilte rond de deelname van Noord-Afrikaanse mensen aan de West-Europese vrijheidsstrijd helpt ons niet een constructieve toekomstgerichte samenleving te bouwen.

Is dankbaarheid een Vlaamse, Waalse of Belgische gave? We zouden de kans moeten grijpen om op een positieve manier het Europese voortouw te nemen. Onze Franse en Engelse mede-Europeanen worstelen er evenzeer mee om de soldaten uit hun vroegere kolonies en protectoraten een gepaste plaats te geven in de geschiedenis.

Integratie en respect is blijkbaar moeilijk. Wat als we nu eens zouden starten met het erkennen en het eren van een stukje gezamenlijke geschiedenis? Het is een belangrijk teken van goede wil naar onze mede-Belgen van Noord-Afrikaanse afkomst mocht het herdenken van hun grootvaders samen met de onze kunnen gebeuren. Samen rouwen is een fundament in beider culturen.

Marktonderzoeker Jan Callebaut en schrijvende medemens Guillaume Van der Stighelen leveren om beurten de column op vrijdag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234