Donderdag 20/02/2020

Guillaume Bijl herdenkt graafschap Watou

poeziezomer watou

een persiflage op macht en praal

Vanavond brengen veertien acteurs van het Poperingse amateurgezelschap De prille jaren van het graafschap Watou, het theaterdebuut van Guillaume Bijl. De primeur is te beleven in de voormalige Parochiezaal, die voor de gelegenheid werd omgetoverd tot een zeventiende-eeuwse feestzaal annex museum.

"In het museumpje evoceer ik het glorierijke verleden van het graafschap van Watou tot het begin van de vorige eeuw", legt Bijl uit. "Bij gebrek aan mannelijke nakomelingen is het geslacht uitgestorven. In het toneelstuk wordt het begin van het graafschap van Watou belicht. Ik ben vertrokken van een aantal historische elementen: rond 1600 werd Karel van Ydeghem de eerste graaf van Watou. Hij ligt hier in de kerk begraven. Zijn zoon Johannes bouwde een kasteel waar Lodewijk IX na zijn triomftocht tegen de Nederlanden bleef overnachten en dat tijdens de Franse Revolutie werd afgebrand. Ook historisch: een schandpaal en een kluizenaar. Mijn stuk en bij uitbreiding de hele installatie is een persiflage op macht en praal en op de geschiedenis in het algemeen."

Wordt het een mantel- en degenstuk?

Guillaume Bijl: "Neen, maar er komt wel een kanon in dat ontploft. En kruisbogen waarvoor meneer Mandelinck nog moet bellen (na dit gesprek komen we curator Philippe Van Cauteren met een fraai exemplaar tegen, NB / JdP). Een verkeerde pijl treft de hals van de graaf. De weduwe treurt en zoon Johannes bouwt een kasteel om het verdriet van zijn moeder te milderen."

Hebt u ambities om ook de Bourla te veroveren?

"Helemaal niet. Ik heb vroeger wel een jaar theater gestudeerd aan het Ritcs, samen met Jan Decorte en Marc Didden. Maar een vierde van mijn installaties is uit tableaux vivants voortgekomen, mijn werk heeft veel theatrale elementen. Het is dus niet zo vreemd dat ik een theaterstuk maak met echte mensen. Mijn werk staat heel dicht bij de realiteit."

Hoe komt het dat u nooit met Jan Decorte hebt samengewerkt?

"Tja, hoe gaat dat? Jan Decorte is een individu en ik ben een invidu. Het is er gewoon nooit van gekomen. Maar ik sluit niets uit."

U hebt aansluitend bij uw installatie geheel tegen de geplogenheden in gekozen voor een (Franse) tekst van Molière. Kon u zich niet vinden in de selectie van Gwy Mandelinck?

"Ik wilde iets dat nauw aansluit bij de tijdgeest van Lodewijk XIV. Daarom heb ik gekozen voor een fragment uit Tartuffe van Molière. Het is een theatertekst die wegens de rijmvorm interpreteerbaar is als poëzie." (NB / JdP)

Tijdens de Poëziezomer wordt Bijls historische toneelstuk elke zaterdag om 18 uur in de Parochiezaal opgevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234