Woensdag 27/10/2021

Guerrillero'stegen dierenleed

Klein en kwaad, zo laat de dierenrechtenorganisatie Animal Rights zich samenvatten. Niet meer dan twee mensen staan er op de loonlijst, aan compromissen doen ze niet. 'Animal Rights is het Taal Aktie Komitee van de dierenrechten.'

ij willen het verborgen leed van dieren tonen. Het slachten van dieren kan niet zonder pijn, angst en bloed", zegt Benoit Van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. "Wij tonen nog maar een fractie van alle mistoestanden. Als het over dierenleed gaat, is ons laagje beschaving zeer dun."

De dierenrechtenorganisatie werkt bewust met schokkende beelden vanop de werkvloer. 'Onderzoeksjournalistiek' noemen ze het zelf graag. Maandagavond gaven ze beelden vrij van Verbist, een slachthuis voor runderen in Izegem. In maart ging het om undercoverbeelden van mishandelde varkens in een slachthuis in Tielt. En halfweg juni toonden ze hoe kuikens, die niet geschikt zijn voor consumptie, op een broeierij de nek omgewrongen werden of de verdrinkingsdood stierven.

Achter al die spectaculaire acties zit geen groot team. Animal Rights bestaat uit amper twee mensen. Naast de campagnecoördinator is er nog de voorzitter, Nadine Lucas. "Mijn huis is een half kantoor", zegt Van den Broeck. "Mijn persoonlijk leven is volledig verweven met mijn werk." De organisatie krijgt wel de hulp van 200 vrijwilligers.

Subsidies wil de vzw niet, ze staat erg op haar onafhankelijkheid. Het geld dat ze hebben, komt van giften. Twee jaar geleden kende de organisatie haar start, in Nederland bestaat ze al sinds 2009. "Daar voert ze gelijkaardige acties", legt Van den Broeck uit.

Hoe langer ze bestaat, hoe meer tips de organisatie krijgt uit de sector zelf. In Izegem werden ze getipt door een insider die het bedrijf door en door kende. "Die persoon heeft ons geholpen toegang te krijgen tot het slachthuis", legt Van den Broeck uit. Eens ze binnen waren, konden ze camera's installeren die urenlang het slachtproces filmden. Liefst zestig uur beeldmateriaal verzamelden ze. "Wij maken altijd onze beelden zelf met hele kleine, gespecialiseerde camera's."

Tips komen binnen via ex-werknemers, maar ook via mecaniciens, schoonmaakpersoneel of klanten in slachthuizen of kwekerijen. "Die mensen bellen ons dan totaal in shock op", vertelt Van den Broeck. Over het slachthuis in Tielt was er wel geen 'gouden tip'. "Daar heeft onze undercoverman toevallig gesolliciteerd, en dat bleek een goed idee. Die undercoverman is trouwens een freelancer."

Sympathie van Weyts

In de sector zijn ze kwaad dat Animal Rights illegaal beelden schiet op slachtvloeren, maar de verontwaardiging over de beelden zelf is veel groter. Zowel het Algemeen Boerensyndicaat als de Federatie van het Belgisch Vlees eisen dat het slachthuis zich voortaan strikt aan de regels houdt.

De deining die Animal Rights veroorzaakt, gaat steevast veel verder dan de vleessector. Telkens gaat er een schokgolf door de publieke opinie en neemt de betrokken minister Ben Weyts (N-VA) meteen maatregelen. "Animal Rights is het Taal Aktie Komitee van de dierenrechten", glimlacht die. "Zij voeren hun taak als drukkingsgroep uit en dat hebben we als beleid nodig. Het is een verdomd lastige strijd, maar de slachthuizen zullen zich moeten aanpassen. Doen ze dat niet, dan zullen ze verdwijnen."

Animal Rights mag dan een zekere sympathie opwekken bij de minister van Dierenwelzijn, de organisatie zoekt zeker geen aansluiting bij de politiek. "Zij hebben een ouderwetse, zuivere manier van actievoeren", zegt Bart Caron (Groen). "Het zijn de guerrillero's van het dierenwelzijn. Ze zijn nog activistischer dan Gaia."

Eigenlijk doet Animal Rights waar Gaia vroeger meer om bekendstond: het werk op het terrein, met de voeten in de vuiligheid. "Nu hebben wij een palet aan actiemiddelen", zegt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. "Wij kiezen - zeer strategisch - welk actiemiddel het meest gepast is." Vanuit hun kantoor in Brussel willen ze bij Gaia, dat dit jaar 25 jaar oud is, wegen op het beleid. Lobbywerk is door de jaren heen hun ding geworden. Gaia zit in de Vlaamse Raad voor Dierenwelzijn, dat de minister adviseert, Animal Rights niet.

Toch bestaat er geen concurrentie tussen de twee organisaties. Animal Rights genereert dan wel veel meer aandacht in de media de laatste maanden, Vandenbosch lijkt daar niet om te geven. "Wij zetten vaak samen acties op touw", beklemtoont hij. In Vlaanderen proberen ze zo samen de nertsfokkerijen, er zijn er nog negentien, te laten sluiten. Ook de klacht bij het parket van Brugge tegen het slachthuis in Tielt kwam van hen beiden.

In hun finaliteit verschilt Animal Rights wel van Gaia. Animal Rights propageert het pure veganisme, Gaia is gematigder. Wanneer de beweging van Vandenbosch zich focust op de strijd tegen onverdoofd slachten, is het Animal Rights te doen om de volledige sluiting van de slachthuizen. Van den Broeck: "Wij zijn niet, zoals Gaia, tevreden met maatregelen die het dierenwelzijn bevorderen in slachthuizen. Wij hebben een andere boodschap. Wij willen het verhaal van de dieren verkondigen. Dieren hebben gevoelens, noden en karakteristieken. Zij moeten een positie krijgen in onze samenleving die gelijkwaardig is aan die van mensen. De toekomst moet plantaardig zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234