Donderdag 05/08/2021

Gsm-signaal en pizza verraden Abdeslam

null Beeld © VTM NIEUWS
Beeld © VTM NIEUWS

Alle ogen waren al 126 dagen op Molenbeek gericht. Honderden camera's en agenten passeerden er, en toch kon Salah Abdeslam er zich schuilhouden. Gisteren konden de speciale eenheden hem inrekenen. Een stomme gsm heeft Abdeslam verraden. Ook een opvallend grote bestelling van pizza's zou de locatie van de terroristen hebben prijsgegeven. 

Hij zat niet op een onderduikadres in Syrië of Turkije, maar 'gewoon' in Molenbeek, op enkele honderden meters van zijn ouderlijk huis. Daar, in de Vierwindenstraat, konden de speciale eenheden Europa's meest gezochte terrorist arresteren. Abdeslam zat samen met een van zijn kompanen, Amine Choukri, bij kennissen. Volgens buurtbewoners verbleef Abdeslam al maanden op dit onderduikadres en kon hij er ongemoeid over straat lopen. Op 3 oktober 2015 werd Choukri al samen met hem gecontroleerd in het Duitse Ulm. Toen werden de vingerafdrukken van Choukri afgenomen.

Sociale woning

Het was de huiszoeking in Vorst dinsdag die de speurders eindelijk een hint opleverde waar ze al vier maanden naar zochten. Daar ontdekte de politie tot haar eigen verbazing vingerafdrukken van Abdeslam. Het waren zijn afdrukken op een glas water die erop wezen dat de voortvluchtige terrorist er zeer recent nog had verbleven.

Minutieus telefoononderzoek leidde volgens Het Laatste Nieuws de speurders naar het nieuwe safehouse in de Vierwindenstraat.

Terwijl de politie het huis in de gaten hield, trok een opvallend grote bestelling van pizza's de aandacht. Dat schrijft Politico op basis van twee bronnen bij de veiligheidsdiensten. Een vrouw die in het huis scheen te wonen, bestelde immers verschillende pizza's. Toen de politie kort daarop de woning binnenviel, trof ze niet alleen de vrouw, enkele mensen die op de koffie kwamen en kleine kinderen aan: ook Abdeslam was aanwezig.

Uit een ellenlange lijst van gsm-nummers die in de wijk waren gebruikt, haalden de speurders de nummers die met de vermeende terroristen waren verdwenen. Bij de inval konden ze Abdeslam compleet verrassen. Hij werd opgepakt in de hal van de woning, en vuurde zelf geen schoten af. De speciale eenheden trokken wel hun wapen omdat de terroristen hun bevelen niet opvolgden. Toen Abdeslam probeerde te vluchten, schoten ze hem in zijn been.

Er viel volgens het parket maar een beperkt aantal schoten. Het gezin dat de terroristen onderdak bood, werd aangehouden. De drie familieleden heten Abid A, Sihane A en Djemila A. Ze woonden in een sociale woning van de gemeente. In november bleek ook al dat de familie van Abdeslam in een huis van de gemeente mocht wonen.

Volgens eensluidende bronnen wilden de eliteteams donderdag al tot actie overgaan, uiteindelijk werd het gisterenmiddag. Lekken naar de pers zouden de inval gisteren hebben vervroegd, al ontkende Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken (N-VA), dat.

Naast de inval in de Vierwindenstraat hield de politie ook huiszoekingen in Jette en elders in Molenbeek. De journalisten die ter plekke verslag uitbrachten, kregen het laat op de avond zwaar te verduren. Ze werden lastiggevallen door buurtbewoners.

Pas na het definitieve einde van de operatie gaven premier Charles Michel (MR) en Frans president François Hollande (PS) een persconferentie. Zij waren samen van de migratietop naar de Wetstraat 16 gereden om de raids daar te volgen. "Deze arrestatie is extreem belangrijk in de strijd tegen het terrorisme en voor onze democratie", zei Michel. Hij bedankte de veiligheidsdiensten voor hun "intens, minutieus en professioneel werk".

Hollande bracht hulde aan de slachtoffers die vielen bij de aanslagen van 13 november. Van de fricties tussen Frankrijk en België was niets merkbaar. De Franse president kondigde zelfs aan dat hij de samenwerking tussen de politiekorpsen wil opdrijven. Michel was duidelijk ook erg verguld met de persoonlijke felicitaties uit het Witte Huis.

Extra troef

Abdeslams arrestatie roept wel tal van vragen op. Hoe kon hij dinsdag in Vorst ontkomen? Maakten de veiligheidsdiensten daar een inschattingsfout? Dat Abdeslam levend werd aangehouden, is een extra troef voor het verder verloop van het onderzoek. Hij beschikt over informatie die tot nieuwe arrestaties kan leiden.

Eerst krijgt Abdeslam wel nog verzorging voor zijn schotwonde in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Dat werd gisteren zwaar bewaakt door de politie. Wellicht zal Abdeslam daarna worden overgebracht naar Frankrijk, dat al om zijn uitlevering vroeg. "De ergste feiten hebben daar plaatsgevonden", stelde justitieminister Koen Geens (CD&V). "Het is normaal dat hij wordt uitgeleverd." Het parket noemde die uitlevering evenwel "voorbarig".

In de loop van de avond bevestigde de bekende strafpleiter Sven Mary al dat hij Abdeslam wil verdedigen. Dat de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs is gevat, maakt geen verschil voor het dreigingsniveau in ons land. Voorlopig blijft dat op drie. Premier Michel: "De strijd tegen terrorisme en voor onze vrijheid eindigt vanavond niet."

Een volledige reconstructie van de domme fout die 'Belgiës most wanted' fataal werd en de veelbesproken antiterreuractie die erop volgde, leest u in de Pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234