Woensdag 27/10/2021

Gsm-operatoren vrezen voor te beperkte dekking

Het Brussels Gewest schroeft de norm voor gsm-stralingen in de hoofdstad drastisch terug. De blootstelling mag niet hoger zijn dan 3 volt per meter, een van de strengste stralingsnormen ter wereld. Volgens gsm-operatoren komt de netwerkdekking in gedrang.

"Iedereen klaagt over de gebrekkige ontvangst tijdens het drama in Pukkelpop, maar in Brussel kan het blijkbaar wel." De beslissing van het Brussels gewest om de stralingsnorm terug te dringen van 20,6 tot 3 V/m zet kwaad bloed bij de drie grote gsm-operatoren Proximus, Mobistar en Base. In Vlaanderen en Wallonië geldt die norm al langer, maar dan gaat het om de straling per antenne. In Brussel mag de cumulatieve norm, de som van alle stralingsbronnen, de grens van 3V/m niet meer overschrijden. Iedere operator krijgt 25 procent van de capaciteit, zodat er ruimte blijft voor een vierde operator.

Ter vergelijking: Frankrijk, Nederland en Duitsland hanteren een cumulatieve blootstellingsnorm van 41,2 V/m. Die werd overgenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO), die zich onlangs in het debat mengde tussen de believers en non-believers van schadelijke straling. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de WGO concludeerde dat elektromagnetische velden "mogelijk kanker kunnen veroorzaken."

"We zijn trots om een voortrekkersrol te spelen", klinkt het bij Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Maar volgens de operatoren loopt Huytebroeck te hard van stapel. "We stevenen af op een light-netwerk", waarschuwt Bart Vandesompele van Base. "We merken nu al dat het in Brussel langer duurt om een sms af te leveren en dat de belkwaliteit erop achteruit gaat. Als het zo doorgaat, hebben we onvoldoende capaciteit voor noodsituaties, bijvoorbeeld bij een Europese top." Ook Mobistar maakt gewag van een verminderde 'deep indoor dekking', "vooral in grote kantoorgebouwen en ondergrondse parkings", aldus woordvoerder Mathieu Van Overstraeten.

Om de gaten in het netwerk op te vangen, hebben de operatoren naar eigen zeggen 400 bijkomende antennes nodig. "Het gaat zowel om masten als dakantennes", zegt Jan Margot van Proximus. Eén probleem: het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) levert de nodige milieuvergunningen slechts met mondjesmaat uit en ook de stedenbouwkundige vergunningen laten op zich wachten. "Onze laatste bouwvergunning werd in 2008 geleverd", aldus Vandesompele, die gewag maakt van een gemiddelde wachttermijn van 463 dagen. Nogal krap, want de operatoren moeten tegen 1 september 2012 aan de nieuwe norm voldoen. Huytebroeck heeft weet van de vertragingen "Daarom kunnen de operatoren per antenne nog een uitstel van twee jaar krijgen op de deadline."

Emotionele discussie

In Brussel rijzen inmiddels protestacties uit de grond van burgers die huiveren bij de gedachte aan een gigantische mast in de buurt. "Puur psychologisch, want het zijn hun gsm-toestellen die de stralen uitzenden", zo meent Margot. "Hoe verder van een mast, hoe meer moeite het toestel moet doen om verbinding te maken en dus hoe meer straling." Ook operator Base ziet "de emotionele discussie" met lede ogen aan. "Het is de aloude NIMBY-mentaliteit: we willen allemaal een goed bereik, maar geen haar op ons hoofd dat eraan denkt om een antenne toe te staan."

Eén van de burgerinitiatieven is 'Collectief De-Mobilisatie', een groep bezorgde burgers uit het Brusselse. Ze organiseerden onlangs een 'Elektromagnetische Wandeling' door Brussel, waarbij het stralingsniveau langs het parcours met een meettoestel werd aangetoond. "De norm van 3V/m wordt in praktijk niet gehaald", klinkt het kritisch. Volgens de groep hanteert het BIM "bedenkelijke meetmethodes", die systematisch lager liggen dan die van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT), dat vroeger verantwoordelijk was voor de controles. Logisch, volgens Huytebroeck. "Het BIM meet de reële straling, terwijl het BIPT de maximaal mogelijk straling registreerde, een schatting dus."

De operatoren pleiten ondertussen voor een dringende uitbreiding van hun capaciteit. "Er komen steeds meer mobiele gebruikers en toepassingen bij. Ook de smartphone-penetratie zal de komende jaren pijlsnel toenemen, dus het netwerk komt steeds verder onder druk te staan", besluit Vandesompele.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234