Dinsdag 15/10/2019

Gruwelijke misdaden met zwarte humor

Skeletten in de bossen, vermoorde hoteleigenaars en een reeks seriemoorden in één familie. Van Afghanistan tot Australië en van Mexico tot de Malediven weten ze al wie de moordenaar is, maar in Vlaanderen tast de kijker nog in het duister. Niet lang meer, want Canvas programmeert vanaf vanavond de Schotse detectiveserie Taggart, die qua sfeer en setting - om nog maar niet te spreken van het onvervalste Schotse accent - niet verder verwijderd kon zijn van de vrij onschuldige voorganger Midsomer Murders.

Londen

Van onze medewerker

Patrick Bremmers

Al twintig jaar behoort Taggart tot de populairste detectives van de Britse commerciële televisie. Aanvankelijk met Mark McManus in de titelrol van Jim Taggart, dienstdoend inspecteur van het Crime Investigation Department van Maryhill in Glasgow, en sinds zijn overlijden in 1994 met achtereenvolgens James McPherson en Alex Norton aan het roer. De Taggart-verhalen spelen zich af in een vrij grimmig en hard milieu waarin soms de gruwelijkste misdaden worden gepleegd. Gelukkig valt er tussendoor voldoende te lachen.

"Taggart kan 'wegkomen' met misdrijven waar andere tv-drama's zich twee keer over zullen bedenken", zegt acteur James McPherson, die van 1987 tot 2000 eerst de rol van brigadier speelde en na het heengaan van zijn chef zelf de leiding in handen kreeg. "Wij kunnen meer geweld laten zien omdat we doen wat Shakespeare doet: na een gewelddadige scéne maken we gauw een grap. Tarantino doet niets anders in Reservoir Dogs en in Pulp Fiction. Na een gruwelijke scene brengt-ie je aan het lachen."

McPherson wijt de zwarte humor uit Taggart ook aan de tweedeling in de grote stad Glasgow. "In Liverpool en in Londen bestaat het ook", zegt de acteur, die hier te zien is vanaf het moment dat hij de baas is, omdat Canvas de afleveringen met Mark McManus overslaat. "Twee ethnische geloofsgroepen leven naast elkaar: de katholieken en de protestanten. De Schotse komiek Billy Connolly zegt dat het Edinburgh aan datzelfde gevoel voor humor ontbreekt omdat daar die ethnische mix niet bestaat."

"Glasgow heeft een kosmopolitisch karakter", vervolgt de rasechte Schot niet zonder trots. "Het centrum van Glasgow doet me denken aan al die fijne plekjes van New York of Boston. Uiteraard hebben we ook onze gevaarlijke buurten. In de jaren zestig werden heel wat mensen overgeplaatst naar wijken waar geen gemeenschapszin heerste. Terwijl er in de rest van de wereld 'peace and love' werd gepromoot, kwamen hier gewelddadige 'razor gangs' op (bendes die scheermesjes als wapens gebruikten, PB)."

Ook voor McPhersons collega John Michie, die over een paar weken het team komt versterken als Detective Inspector Robbie Ross, geldt dat de kracht van Taggart voor een groot deel steunt op de zwarte humor en de ethnische mix.

Behalve Ross en McPherson zijn er in Taggart ook nog rollen voor Blythe Duff als de ietwat koele detective Constable Jackie Reid en Colin McCredie als de homoseksuele Detective Constable Stuart Fraser. De ontbrekende factor is natuurlijk de grote man Jim Taggart zelve, wiens achternaam de serie draagt en afwezigheid heel wat kijkers hier waarschijnlijk voor vraagtekens zet. "De naam Taggart is een begrip en dat komt niet in de laatste plaats door mijn fantastische, helaas te vroeg overleden collega Mark Mcmanus", zegt McPherson. "Veel is er eigenlijk sinds zijn heengaan niet veranderd. Dezelfde duistere ingrediënten zijn aanwezig."

Taggart, Canvas 21.00

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234