Maandag 18/10/2021

Update

Gruwelijke foto's MH17 getoond tijdens lezing

Bloemen bij de Van Oudheusdenkazerne in de Nederlandse gemeente Hilversum, waar de teamleider werkzaam is. In de kazerne worden de lichamen van de ramp geïdentificeerd. Beeld ANP
Bloemen bij de Van Oudheusdenkazerne in de Nederlandse gemeente Hilversum, waar de teamleider werkzaam is. In de kazerne worden de lichamen van de ramp geïdentificeerd.Beeld ANP

De Nederlandse patholoog-anatoom George Maat wordt waarschijnlijk uit het identificatieteam rond de rampvlucht MH17 gezet. Hij is tijdelijk op non-actief gesteld. "Met de gegevens die we nu hebben, wordt het lastig voor hem om nog terug te keren in de functie die hij had bij het LTFO (Landelijke Team Forensische Opsporingen)", zegt woordvoerder Thomas Aling van de Nederlandse politie vanavond tegen openbare omroep NOS.
 

Maat hield in Maastricht een openbare lezing over de MH17-crash waarin hij gevoelige details deelde en uitspraken deed over de oorzaak, zo meldde nieuwsuitzending RTL-Nieuws. Zender RTL is ook in het bezit van geluidsopnames die zijn gemaakt tijdens de lezing. Het teamlid heeft onder andere foto's van verminkte lichamen en lichaamsdelen van de slachtoffers laten zien.

De lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets. Patholoog-anatoom Maat, beschreef aan de hand van foto's stap voor stap hoe het identificatieproces precies in zijn werk gaat. Daarbij gaf hij hele specifieke details, onder andere over botresten, lijkzakken, vriescontainers en ontbindende lichamen.

Buitenstaanders aanwezig
De gevoelige foto's van slachtoffers had Maat op zich nog wel mogen tonen aan vakgenoten, maar er konden ook buitenstaanders bij de lezing zijn. Wat hem daarnaast vooral wordt aangewreven is dat hij ook uitspraken heeft gedaan over delen van het onderzoek waar hij niet bij betrokken is.

Zo zei hij onder meer dat MH17 met een raket is neergehaald, terwijl de officiële lezing is dat dat één van de opties is die wordt onderzocht. "Hij heeft uitspraken gedaan over het strafrechtelijk onderzoek die pertinent onjuist zijn, speculaties en aannames", zegt Aling, die spreekt van een 'grote blunder'.

Studievereniging
De lezing werd door een studievereniging gezondheidswetenschappen georganiseerd. Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig, onder wie een journalist van RTL-Nieuws.

Op de Facebookpagina van de vereniging stond de lezing aangekondigd als geschikt voor buitenstaanders: "Aarzel dus niet om vrienden uit te nodigen die dit ook interessant vinden!" stond er te lezen. Op de website van RTL zijn enkele uitspraken van de pathaloog-anatoom te lezen. Voor de presentatie was goedkeuring.

Excuses Santé en Maat
Studievereniging Santé biedt in een reactie de nabestaanden van de MH17-ramp zijn excuses aan. "Wij hebben samen met de professor deze lezing georganiseerd om de studenten informatie te verschaffen en een beter beeld te geven over hoe dit aangepakt wordt", aldus Santé.

"Wij waren als studievereniging echter niet op de hoogte van de exacte inhoud van deze lezing en wisten niet dat er schadelijke en ethisch onverantwoorde beelden getoond zouden worden. Desondanks bieden wij onze welgemeende excuses aan voor het schade toedoen aan de naasten van de slachtoffers."

Het LTFO beraadt zich nu op verdere stappen. "We tillen hier heel zwaar aan", aldus de woordvoerder. Maat, met een jarenlange staat van dienst, is een van de experts die door het LTFO is ingehuurd. Maat zelf heeft laten weten dat hij zich niet heeft gerealiseerd dat de bijeenkomst ook door anderen dan studenten zou worden bezocht. Hij laat ook weten dat het nooit zijn bedoeling is geweest om nabestaanden te kwetsen.

"Buitengewoon ongepast"
De Nederlandse minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft bijzonder hard uitgehaald naar de patholoog-anatoom. Van der Steur noemde het optreden van Maat "buitengewoon ongepast en onsmakelijk". Hij laat nu uitzoeken wat er precies is gebeurd en zal de Tweede Kamer daar morgenavond in een al gepland MH17-debat over informeren.

Het bestuur van Stichting Vliegramp MH17 laat weten de reportage van RTL Nieuws over de lezing van Maat "zeer schokkend" te vinden. "De reportage veroorzaakt enorm veel verdriet onder nabestaanden. De stichting Vliegramp MH17 verwacht van de Rijksoverheid dat er passende maatregelingen worden getroffen", aldus de stichting. De Stichting Vliegramp MH17 is opgericht om de gezamenlijke belangen van nabestaanden te vertegenwoordigen. Bij de ramp kwamen ook zes Belgen om het leven.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234