Woensdag 16/06/2021

Asiel en Migratie

Grote weerstand verwacht tegen EU-plan dat 40.000 asielzoekers wil verspreiden

Onder andere Italiaanse en Franse schepen hebben dit weekeinde ruim 5800 Afrikaanse bootvluchtelingen van overvolle boten gered op de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Beeld EPA
Onder andere Italiaanse en Franse schepen hebben dit weekeinde ruim 5800 Afrikaanse bootvluchtelingen van overvolle boten gered op de Middellandse Zee voor de kust van Libië.Beeld EPA

De Europese Commissie wil 40.000 asielzoekers in Italië en Griekenland verspreiden over de andere EU-landen. Het voorstel dat de Commissie morgen presenteert, stuit naar verwachting op grote weerstand in veel lidstaten.

De hulp voor Italië en Griekenland wordt aan voorwaarden gebonden. Beide landen moet de Europese wetten voor asielverzoeken (vooral het afnemen van vingerafdrukken) beter naleven. Blijft een geloofwaardig plan van aanpak uit, dan kan de spreiding van asielzoekers worden opgeschort.

De EU-landen hebben begrip voor de problemen in Griekenland en Italië waar zich vorig jaar ruim 220.000 asielzoekers meldden, maar verwijten Rome en Athene laksheid met de regels, waardoor migranten op eigen houtje een andere bestemming zoeken.

Spreidingsvoorstel

Twee weken geleden kondigden Europees Commissarissen Timmermans (Betere Regelgeving) en Avramopoulos (Migratie) aan dat ze eind deze maand met een tijdelijk spreidingsvoorstel zouden komen. Hoewel aantallen toen nog ontbraken, reageerden veel lidstaten met een hard 'nee'. Zij keren zich tegen asielquota op basis van een verdeelsleutel die rekening houdt met de omvang en rijkdom van het land, de werkloosheid en het aantal reeds aanwezige asielzoekers. Het Commissievoorstel moet de steun krijgen van een meerderheid van de lidstaten.

Volgens het plan waarover de Commissie zich morgen buigt, rechtvaardigt de grote toestroom van migranten in Italië en Griekenland een tijdelijke spreiding. Timmermans en Avramopoulus stellen voor de komende twaalf maanden 24.000 asielzoekers uit Italië en 16.000 uit Griekenland door te sturen naar de andere EU-landen. Het gaat om Syriërs en Eritreeërs die vanwege het geweld in hun thuisland vrijwel zeker een verblijfsvergunning krijgen.

Betrokkenen verwachten niet dat deze aantallen nog veranderen tijdens het beraad in de Commissie. Het quotum van 40.000 asielzoekers vormt circa 40 procent van het totaal aantal migranten dat bescherming nodig heeft in Italië en Griekenland.

Europees Commissaris van Migratie Avramopoulos. Beeld AP
Europees Commissaris van Migratie Avramopoulos.Beeld AP

Uitzonderingen

Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland hoeven niet mee te doen met het spreidingsplan. Deze landen hebben eerder een uitzondering hierop bedongen. Als de andere landen aan de Middellandse Zee (Spanje, Malta) de komende tijd eveneens veel meer migranten binnenkrijgen, moet ook deze last eerlijker verdeeld worden.

Naast de herverdeling van de 40.000 Syriërs en Eritreeërs die al in Europa zijn, stelt de Commissie voor 20.000 vluchtelingen op te nemen die nu in opvangcentra buiten de EU zitten.

Vorig jaar vroegen ruim 600.000 mensen asiel aan in de EU, van wie ruim 170.000 in Italië. De EU-landen proberen afspraken te maken met de landen van herkomst en doorgang (vooral Libië) om de toestroom in te dammen. Verder besloten de lidstaten de boten van de mensensmokkelaars te vernietigen, maar de benodigde mandaten daarvoor (van de VN en Libië) ontbreken vooralsnog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234