Maandag 28/11/2022

Coronavirus

Grote verschillen tussen Europese regio’s: coronavirus treft Stockholm, Londen, Brussel en Madrid zwaar

Medische staf van het Erasmusziekenhuis in Brussel bezoekt een patiënt. Beeld AFP
Medische staf van het Erasmusziekenhuis in Brussel bezoekt een patiënt.Beeld AFP

Enkele grote steden zijn belangrijke brandhaarden van de uitbraak van het coronavirus in Europa. Dat blijkt uit gedetailleerde informatie over sterfte in Europese regio’s. Een blik op de kaart laat zien dat de regionale verschillen vaak groter zijn dan de verschillen tussen landen.

Xander van Uffelen en Serena Frijters

Neem Italië, waar Lombardije zoals bekend hevig getroffen is, maar dat veel regio’s heeft waar Covid-19 tot nog toe weinig slachtoffers maakte, zoals de zuidelijke regio’s Basilicata en Calabrië. Of kijk naar Spanje, waar vooral de provincie rond Madrid veel doden te betreuren had, maar de regio Galicië aanzienlijk minder is getroffen. En in Stockholm en omgeving vielen de meeste van de 2.941 Zweedse overlijdens.

“De verschillen tussen regio’s zijn belangrijker dan de verschillen tussen landen. Nederland is misschien wel het land met de grootste verschillen, wat eigenlijk vreemd is voor zo’n klein land”, stelt Jelmer Visser, de journalist die al deze data heeft verzameld door de websites van Europese regio’s na te pluizen. “De gegevens zijn er allemaal wel, maar ze zijn niet centraal beschikbaar. Daardoor is het veel werk om alles samen te voegen.” Een hels karwei was het bijvoorbeeld in Frankrijk, terwijl er in Tsjechië juist veel informatie beschikbaar was op regioniveau, tot de hoeveelheid mondkapjes aan toe. Visser: “Eigenlijk is het vreemd dat dit soort informatie niet op regioniveau door de Europese Unie wordt verzameld. Dit zou juist iets zijn waar de EU haar meerwaarde zou kunnen bewijzen.”

De informatie dateert van 30 april en telt alle doden sinds het begin van de crisis. De informatie is gebaseerd op de tellingen van elk land. Aangezien België coronadoden beter telt, zijn ook de regio’s Wallonië en Vlaanderen op de kaart donker gekleurd.

De gedetailleerde informatie laat ook goed zien dat Nederland tot op zekere hoogte geluk heeft gehad dat de virusuitbraak in kleine Brabantse en Limburgse gemeenten begon en niet in de grote steden in de Randstad. In Groot Brittannië, Zweden, België en Frankrijk bleken de hoofdsteden een belangrijke brandhaard. En als in een grote stad de uitbraak toeslaat, loopt het dodental in een land ook in absolute aantallen snel op.

De minst getroffen regio’s van Europa liggen in Tsjechië, een van de weinige Centraal-Europese landen waarover Visser informatie verzamelde. Ook enkele regio’s in Denemarken, Duitsland en Zweden zijn weinig getroffen. Maar er zijn regio’s die nog beter af zijn. In drie Zwitserse kantons is zelfs nog niet één dode geteld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234