Maandag 29/11/2021

Grote schepen vervuilen gezonde zeelucht

BRUSSEL l Algemeen wordt aangenomen dat zilte zeelucht goed is voor de gezondheid, maar uit onderzoek blijkt dat grote zeeschepen de luchtkwaliteit geen goed doen. Hun uitstoot bevat giftige partikels, die elk jaar 60.000 doden maken.

Tot die verrassende conclusie komen wetenschappers van de University of California in San Diego (UCSD) in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. De auteurs onderzochten sulfaatpartikels in de atmosfeer en gingen na welk gedeelte afkomstig was van zeeschepen. Ze kwamen tot de conclusie dat de schepen veel meer partikels uitstoten dan tot nog toe werd aangenomen.

In Californië bleek 44 procent van de sulfaatvervuiling afkomstig van zeeschepen, en vooral in de havens van Los Angeles, Long Beach en San Diego was de concentratie erg sterk. De hoge concentraties zijn een gevolg van het gebrek aan regels voor de uitstoot van schepen en van de keuze voor een goedkope maar erg vervuilende brandstof die men 'bunkerolie' noemt.

De Bond Beter Leefmilieu is zich ervan bewust dat de lucht in havensteden niet zo gezond is. "Dat is een van de redenen waarom wij vinden dat er zo snel mogelijk iets gedaan moet worden aan de uitstoot door de scheepvaart", zegt mobiliteitsexpert Bram Claeys. "Zij hoeven aan minder strenge normen te voldoen dan auto's en vrachtwagens. Schepen mogen minstens 20 à 30 keer meer zwavel uitstoten."

Bovendien stijgt de uitstoot van schepen nog. "Dat dreigt zo te blijven", zegt Claeys. "Over een aantal jaren zal in Europa de uitstoot van schepen groter zijn dan die van alle bronnen op het land samen." Dat kan nochtans tegengegaan worden door schonere brandstoffen en filters.

De uitgestoten deeltjes, minder dan 1,5 micron groot, kunnen door de wind erg ver meegevoerd worden en komen bij inademing diep in de longen. Ze veroorzaken er longschade, bronchitis en astma. Ze kunnen ook de bloedvaten irriteren en een vernauwing van de slagaders veroorzaken, wat kan leiden tot een hartaanval. Volgens de studie zorgt de vervuiling door zeeschepen zo voor 60.000 doden per jaar. (IPS/TS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234