Zaterdag 06/03/2021

Grote paniek om Antwerp

Hoe lang houdt Antwerp FC het hoofd nog boven water? Gisteren deed het gerucht de ronde dat stamnummer 1 de boeken zou neerleggen. Voorbarig, maar dat de Great Old meer dood dan levend is, klopt wel. Verslag van weer een woelige dag op de Bosuil.ANTWERPEN

Stamnummer 1 zit financieel aan de grond, voorzitter Wauters vraagt fans om bijdrage

Ook de onverwoestbare secretaris Paul Bistiaux ontkent het niet langer. ‘We kijken nog maar met 24 uur tegelijk vooruit’, zegt hij.

Dat het water Antwerp aan de lippen staat, is algemeen bekend - de club heeft grote schulden en wordt verscheurd door een interne machtsstrijd - maar het nieuws dat gistervoormiddag op de redactie binnenrolde, sloeg in als een bom: stamnummer 1 zou de boeken neerleggen en in vereffening gaan. ‘Zou’, de voorwaardelijke wijs dus, maar onze bron klinkt ernstig.

Cameraploegen rukken uit en de Bosuil staat in rep en roer. In het Antwerpcafé is er maar één gespreksonderwerp: “Wat gebeurt er met onze club?” Op het secretariaat meldden zich bezorgde seathouders per telefoon: “Kunnen mijn klanten nog naar de match tegen Lierse komen kijken?” Met andere woorden: paniek bij de achterban. We treffen zelfs een paar supporters die snel-snel een halve dag verlof genomen hebben om de ontwikkelingen vanop de voet te volgen.

De training van de A-kern zit erop: de spelers keren huiswaarts en zijn zich van geen kwaad bewust. “Het einde van Antwerp? Daar geloof ik niet in”, zegt boegbeeld Darko Pivaljevic. “Sinds ik hier ben, heb ik nooit anders gehoord dan verhalen over financiële problemen. Maar altijd toverde de voorzitter een wit konijn uit zijn hoed. Ik ben zeker dat dat nu weer zal gebeuren. Dat er achterstand is met de lonen, begint te wegen, zeker bij de jongens met kleine kinderen, maar de sfeer in de kleedkamer blijft goed. De spelers van Antwerp zijn altijd al gladiatoren geweest. Dit kan er ook nog wel bij.”

Even over de middag meldt zich een deurwaarder aan bij de clubshop. Hij komt de tickets in beslag nemen voor de match van vanavond, tegen Tienen. Een nieuw pijnlijk dieptepunt in de machtsstrijd tussen de familie Collin, jarenlang investeerder, en de clan van Eddy Wauters, jarenlang voorzitter en eveneens geldschieter. De ruzie is de jongste maanden ontaard in een ordinair straatgevecht, waarbij beide partijen elkaar verwijten uit te zijn op financieel gewin. De tweespalt verlamt de club in al zijn geledingen.

Van bovenaf ondertussen geen woord: het Antwerpbestuur blinkt uit in afwezigheid. Secretaris Paul Bistiaux en manager Carl Geeraerts zijn uren geleden vertrokken vanop het secretariaat. Voor spoedoverleg, wordt gezegd, maar dat klopt niet. De twee hebben andere, maar even ernstige vergaderingen over de toekomst van Antwerp. “Wij gaan níét in vereffening”, laat Geeraerts dan toch weten. “Dat is officieel, ja. En neen, dat scenario hebben we ook nooit overwogen.”

Secretaris Paul Bistiaux arriveert op de club en verbaast zich over zoveel commotie. De oudgediende is echter niet van plan rond de pot te draaien. “De toestand is ernstig, maar niet hopeloos”, zegt Bistiaux. “Ik weet dat er een aantal mensen zijn die ons graag zien verdwijnen, maar ze zullen ons niet kapot krijgen. Sommigen denken dat alles opgelost wordt wanneer de voorzitter verdwijnt, maar dat is niet het geval. De mensen die vandaag vechten voor Antwerp verdienen een standbeeld. Alleen al omdat ze hier nog zijn.”

Op de regionale Antwerpse zender ATV doet de advocaat van voorzitter Wauters een opmerkelijke oproep: hij vraagt de fans om de club financieel steun te bieden. De boodschap is duidelijk: het is niet vijf voor twaalf voor Antwerp, maar twaalf uur! Bistiaux: “Eerlijk, ik weet niet wat de toekomst brengt. Bij Antwerp kijken we hoogstens nog 24 uur vooruit. Waarom? Omdat in laatste instantie meestal nog veel mogelijk is bij deze club. Ik heb het vroeger al gezegd: een week hier is een eeuwigheid.”

In Brussel bestuderen licentiemanager Roland Tis en zijn medewerkers de laatste pagina’s van het licentiedossier van Antwerp FC. “Het is te vroeg om in te gaan op de details”, zegt Tis. Maar het is dan al duidelijk dat het dossier niet in orde is (het gaat in de eerste plaats om achterstallige RSZ-betalingen). Antwerp zal een aantal bijkomende documenten en bewijzen gevraagd worden en krijgt een week de tijd om die te verzamelen. “Dat weten we”, zegt Bistiaux. “Antwerp heeft het financieel niet makkelijk, maar dat is niet nieuw. Ik kan vandaag ook niet zeggen of we het dossier rond krijgen. De realiteit is dat dat een moeilijke opgave wordt, maar ik ben optimistisch en strijdvaardig.”(BA/RVD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234