Grote namen maken het niet altijd beter
Uitgezonderd. Theater! en Judas TheaterProducties pakken uit met een mooie, professionele remake van musical Muerto!. Maar is die ook beter dan de eerste versie? Niet noodzakelijk.
Drie jaar geleden ging Muerto! in première, een geslaagde musical over de uitzichtloze situatie van de straatkinderen in Colombia, met een gemengde cast van professionelen en amateurs. "Deze Muerto! 2.0 is nog beter, nog sterker en nog gedurfder", zo kondigde James Cooke, regisseur van zowel de eerste als tweede versie, aan. Deels kunnen we ons daarin vinden, deels zijn we het daar niet mee eens.
Zo mogelijk nog sterker zijn inderdaad het verhaal, de muziek, de jongerencast en het decor. De musical vertelt het verhaal van Maria, een alleenstaande moeder die als poetsvrouw de eindjes aan elkaar probeert te knopen in de sloppenwijk van Bogotá. Als haar tienerzoon Jaime zich aansluit bij de lokale FARC-afdeling, gaat ze samen met haar jongste zoon Chinche op zoek naar Jaime.
Inleefreis
Tijdens de inleefreis van acteurs Bert Verbeke en Eline De Munck met regisseur James Cooke naar Colombia liet onder meer de verwoestende rol van de lijmverslaving waar veel kinderen mee kampen een diepe indruk na. Daarom werd dit aspect explicieter in het verhaal verwerkt. Ook werden zes nieuwe nummers aan de musical toegevoegd, die de score nog beter maken. Een ander sterk punt is het schitterende, sombere decor, dat grotendeels bestaat uit afneembare golfplaten.
De jongerencast die zijn opwachting maakt in Muerto! belooft veel goeds. In samenwerking met Jeugdtheater Ondersteboven uit Sint-Niklaas werd een aantal talentvolle jongeren klaargestoomd voor deze productie, van wie we onder meer Jérémie Vrielynck (Jaime) en Tuur Verelst (Chinche) in de gaten houden.
De rest van de cast is tegelijk een plus- en een minpunt. Een schot in de roos is de keuze om enkele acteurs opnieuw te vragen voor dezelfde rol, zoals de schitterende Anne Mie Gils als Maria en Lander Depoortere als FARC-ronselaar Alberto. Nieuwkomer Eline De Munck snoert critici de mond door een geloofwaardige Raquel neer te zetten, de vriendin van Maria die uiteindelijk door de FARC wordt vermoord, en ook qua zang zeker niet onverdienstelijk te presteren.
Overacting
Daarnaast waren er ook enkele tegenvallers, zoals Bert Verbeke als lokale FARC-leider Raul. Als acteur en zanger kan hij Bram Van Outryve, Raul in de eerste versie, niet doen vergeten. Hij staat wat stijf op het podium en lijkt zich (nog) niet goed in zijn vel te voelen in zijn rol. In zijn solonummer 'Het spel begint' komt er iets van de kwaadheid van het personage doorschemeren, maar daar vervalt Verbeke nu en dan in geschreeuw.
Ook Jan Schepens, een vaste waarde in veel musicals, is in dit geval geen meerwaarde. Toegegeven, zingen kan hij, maar hij bezondigt zich hier en daar aan overacting, en de prestatie van de vorige Cataldo (de werkgever van Maria), Steven Colombeen, staat nog in ons geheugen gegrift.
Onze conclusie: een sterke reproductie van een ijzersterke musical, maar grote namen op de affiche zijn geen garantie voor meer kwaliteit.
Muerto!, nog tot 27 maart in Theater Elckerlyc in Antwerpen (Zwarte Zaal). Tickets en info: www.muerto.be.