Maandag 06/02/2023

Grote namen en nieuw talent op tiendaags cabaretfestival 'Cabaretten'

Bertels: 'We hebben het geluk gehad dat de televisie het laatste jaar veel aandacht heeft besteed aan de Vlaamse comedy'

De Capitole vol cabaret

Tom Bertels, vroeger promoverantwoordelijke evenementen bij Music Hall Group, zat al lang met het idee van een groot cabaretfestival in zijn hoofd. Music Hall Group mag dan vooral bekendstaan voor zijn musicalproducties, Bertels wist 'grote baas' Geert Allaert te overtuigen van zijn idee en stampte het tiendaagse cabaretfestival Cabaretten uit de grond. Een succes, zo blijkt: er werden al 10.000 tickets verkocht en een tweede editie volgend jaar is nu al een feit.

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Dit is de eerste editie van Cabaretten. Is de tijd er nu pas rijp voor of werd het initiatief gestuurd door de toenemende media-aandacht voor comedy?

Bertels: "Een decennium geleden had je alleen Geert Hoste en Jacques Vermeire. Daarna was er lange tijd een zwart gat. Eind 2004 voelde ik heel sterk dat comedy zou boomen. Maar voor een groot cabaretfestival was het toen nog te vroeg: we hebben moeten wachten tot we zeker waren dat we een grote zaal konden vullen. Ook al had iemand als Wouter Deprez toen een zekere naambekendheid door zijn tv-optreden in De rechtvaardige rechters, een grote zaal van 1.500 man vullen doe je niet zomaar.

"Cabaretten heeft het geluk gehad dat de televisie het laatste jaar veel aandacht heeft besteed aan de Vlaamse comedy. Alex Agnew was lange tijd een relatief onbekende naam, maar dankzij Comedy Casino en In de ban van Urbanus heeft het grote publiek de kans gekregen zijn unieke stijl te ontdekken en wil het meer zien. Ook Gunter Lamoot is plotseling opgepikt door de televisie en gooit nu hoge ogen met zijn humor. Tien jaar geleden zou hij vooral wenkbrauwen hebben doen fronsen, inmiddels kan het publiek wel tegen een stootje."

Je noemt jezelf een man met een missie. Wat is je missie?

"Music Hall Group beschikt met de Capitole over een grote zaal met een capaciteit van 1.400 man. We kunnen die zaal ook ten volle benutten. Enerzijds kunnen we grote namen als Freek de Jonge en Hans Liberg naar hier halen. Anderzijds kunnen we jonge Vlaamse comedians die ons na aan het hart liggen een zetje geven en hen onder de vleugels van 'de groten' laten meegroeien. Het is een berekend risico. We plaatsen nieuw talent als Lenny (Lennaert Maes, ook bekend van de Nederlandstalige muziekgroep Lenny en de Wespen, LiLa) in het voorprogramma van Bert Kruismans. Het publiek komt in eerste instantie misschien voor Kruismans, maar intussen zullen wel 1.500 mensen Lenny aan het werk zien. Dat beschouw ik dan als onze verdienste."

Het is bekend dat het beslist geen makkie is om Nederlandse cabaretiers naar Vlaanderen te halen. Hoe komt dat?

"Nederlandse cabaretiers zijn niet goedkoop. Zeker voor culturele centra die soms maar een zaalcapaciteit van 500 man hebben, is het vaak verlieslatend om Nederlands cabaret te presenteren. Maar het is ook de ingesteldheid van de cabaretiers zelf: velen zijn bang om in Vlaanderen op hun bek te gaan. Toen we met het management van Hans Teeuwen in onderhandeling waren - dat was voor Teeuwen besliste te stoppen met cabaret - werd ons letterlijk gezegd dat ze niet wisten of zijn humor in Vlaanderen wel zou aanslaan."

De eerste editie van Cabaretten is aan de ticketverkoop te zien alvast een groot succes. Wordt het een jaarlijkse traditie?

"Het is inmiddels officieel: volgend jaar organiseren we in dezelfde periode een tweede editie. We zijn nog volop in onderhandeling met enkele grote Nederlandse namen, maar het staat nu al vast dat Bert Kruismans en Alex Agnew terugkomen met hun nieuwe shows. De Nieuwe Snaar zal hier twee avonden spelen met Helden en de Schedelgeboorten brengen hun nieuwe show Beter dan ooit tevoren."

Cabaretten, nog tot 30 april in Capitole, Gent met Hans Liberg (vanavond), Bert Kruismans en Lenny (morgen), Wouter Deprez (23 en 26/4), Wim Helsen en Gunter Lamoot (27/4), Caveman en Dennis Nowé (28/4), stand-upnacht met Sven Eeckman, Henk Ryckaert, Piet Depraitere, Danny van Britsom en Begijn Le Bleu (29/4), Jummoo en Piv Huvluv (30/4).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234