Dinsdag 21/05/2019

Terreurdreiging

"Grote Moskee Brussel is broeihaard van extremistische islam"

Yamila Idrissi (sp.a) Beeld belga

"De federale regering moet een einde maken aan de Saoedische controle over de Grote Moskee in Brussel, die tot vandaag een broeihaard is van de extremistische islam in Brussel, België en Europa". Dat zegt Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (sp.a).

Islamitische Staat

"Als de federale regering het meent met de strijd tegen radicalisering en terreur, maakt ze een einde aan de erfpachtovereenkomst tussen ons land en Saoedi-Arabië en vormt ze de Grote Moskee om tot een modern Europees Centrum voor Nieuwe Islam", aldus Idrissi.

De Grote Moskee is in de jaren zestig door koning Boudewijn in erfpacht gegeven aan de Saoedi's. Het bijhorende Islamitisch Cultureel Centrum speelt volgens sp.a-parlementslid Yamila Idrissi "een sleutelrol in de verspreiding van een radicale vorm van de islam - het Wahabisme - dat ook door de volgelingen van IS wordt aangehangen".

Idrissi: "Sinds 1967 verspreiden Saoedische imams en diplomaten vanuit deze moskee de Wahabistische leer in Brussel, België en Europa. Deze ultraorthodoxe vorm van de islam is een voedingsbodem voor radicalisering en zou eigenlijk geen plek mogen hebben in onze samenleving."

Beeld PHOTO_NEWS

Regering?

De politica roept premier Charles Michel op in te grijpen. "Als premier Michel de strijd tegen het radicalisme en de terreur bij de wortel wil aanpakken, moet hij de erfpacht die met Saoedi-Arabië gesloten is over de Grote Moskee onverwijld opzeggen en het Wahabisme bannen", aldus Idrissi.

Sp.a stelt voor om tegelijk de hand te reiken aan gematigde, moderne moslimgeleerden en voor hen een Centrum voor Europese Islam in de Grote Moskee uit te bouwen.

Net als andere regeringsleden toonde ook minister van Justitie Koen Geens zich voorzichtig over de Grote Moskee van Brussel. De minister, bevoegd voor religies, herinnerde eraan dat de erkenning van gebedsplaatsen een bevoegdheid van de gewesten is. "De erkenning, en de intrekking, is een bevoegdheid van de gewesten, maar wij kunnen een advies geven", zo legde Geens (CD&V) uit in de marge van een commissiezitting in de Kamer.

De federale regering is wel bevoegd voor de erkenning van imams. Geens ontmoette deze week de voorzitter van de moslimexecutieve. Ze raakten het eens over een diplomavereiste voor imams die actief zijn in erkende moskeeën in België. Geens moet daarover overleg plegen met de gewesten omdat de vereiste meteen ook een voorwaarde zou worden voor nieuw te erkennen moskeeën in ons land. De minister gaf ook aan dat hij op zoek is naar een betere manier om de externe financiering van gebedsplaatsen in België te controleren.

Beeld BELGA

Belgische beleid niet herzien

Sinds de aanslagen in Parijs stelden verscheidene politici zich vragen bij de relaties met Saoedi-Arabië. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet evenwel verstaan dat hij het Belgische beleid niet gaat herzien, precies om de dialoog te behouden. De krant De Standaard berichtte vandaag wel dat een belastingverdrag met het land is opgeschort.

In april 2012 wist de vorige regering op discrete wijze de directeur van het Islamitisch Centrum van België uit te wijzen wegens te radicale opvattingen. Vorige week zei premier Charles Michel nog met klem dat er voor radicale predikers geen plaats is in België. Met het Centrum wordt omzichtig omgesprongen. In 2009 werd het voorzitterschap toevertrouwd aan Abdallah Al Moualimi, toenmalig Saoedisch ambassadeur in België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.