Dinsdag 20/04/2021

Gent

Grote kuis in Gent is begonnen na akkoord bij Ivago; kloof tussen bestuur en personeel blijft

null Beeld Gianni Barbieux
Beeld Gianni Barbieux

De staking bij Ivago is voorbij. Het personeel is akkoord gegaan met de voorstellen van de directie en de ophaaldiensten van Ivago zijn na meer dan drie dagen staking in Gent aan de grote kuis begonnen. Het overleg verliep vanmorgen nochtans bijzonder moeizaam en bepaalde problemen zijn nog steeds onopgelost. 

Het personeel is gevraagd om overuren te draaien om het opgestapelde huisvuil, glas en karton in te zamelen. Omdat interim-krachten niet ingezet kunnen worden tijdens een staking, zullen zij pas vanaf morgen de ophaaldiensten versterken. Het ziet er naar uit dat het enkele dagen kan duren voordat alle afval verdwenen is.

Onder een druilerige hemel rijden deze middag zowat 120 personeelsleden uit in tientallen ophaal- en veegwagens doorheen het Gentse stadscentrum. Waarnemend burgemeester Martine De Regge (sp.a) heeft gevraagd om prioriteit te geven aan het toeristische stadscentrum nadat de resten huisvuil onder de broeierige temperaturen een risico veroorzaakten voor de volksgezondheid.

Het Ivago-personeel is gevraagd om overuren te presteren, maar het is niet duidelijk hoeveel werknemers op die vraag ingaan. Een deel van het ophalend personeel geeft aan bereid te zijn tot 22 uur vanavond te werken om de inhaalbeweging voor mekaar te krijgen.

Deze middag werd de sociale vrede bij de afvalintercommunale hersteld na verzuchtingen over het wederzijds respect tussen directie en personeel. Ook de drukkende temperaturen en een tijdelijk gebrek aan capaciteit bewogen het personeel begin deze week tot de arbeidsonderbreking.

Problemen blijven

“De staking is voorlopig opgeschort, maar de problemen zijn niet opgelost”, zeggen Peter Wieme en Anne-Marie Nollet van de christelijke en de liberale vakbond ontgoocheld. Volgens Het Laatste Nieuws insinueren zij dat er politieke belangen hebben gespeeld, en dat de socialistische vakbond onder druk van de Gentse politiek overstag is gegaan. Een smeerboel in het centrum, 2 maanden voor de verkiezingen is immers geen reclame voor het stadsbestuur.

“We hebben de garanties dat er op korte termijn opnieuw wordt samengezeten, onder meer om een ander personeelsbeleid te bespreken. Anders staan we hier over 6 maanden terug, want de problemen rond respect slepen hier al jaren aan.” Zes maanden zal het vermoedelijk niet duren tot de volgende staking. In september zijn er bij Ivago cao-onderhandelingen, en meestal zorgen die ook voor een verhitte sfeer.

Ivago hervat huisvuilophaling in Gent. Beeld Gianni Barbieux
Ivago hervat huisvuilophaling in Gent.Beeld Gianni Barbieux

Moeizaam overleg

Eerder op de dag leek het er nog op dat enkel ACOD het werk wilde hervatten. Vakbonden VSOA en ACV-OD gingen niet akkoord met een reeks voorstellen van de directie. Daarop ondertekende waarnemend burgemeester Martine De Regge (sp.a) een opvorderingsbevel. Ivago zou daardoor de afvalophaling moeten garanderen.

Maar zover is het niet gekomen. Alle bonden leggen zich nu toch neer bij de tekst met voorstellen die de directie gisteren heeft gedaan. Het personeel gaat weer aan het werk en de ophaling begint met onmiddellijke ingang.

"We zijn erin geslaagd de eisen van het personeel te verzoenen met de hygiëne en de veiligheid van de Gentenaars", zegt waarnemend burgemeester Martine De Regge, die de onderhandelingen namens het stadsbestuur voerde. De waarnemend burgemeester is tevreden dat het werk hervat wordt en bedankt "mede namens de directie en het personeel de Gentenaars voor hun begrip en geduld".

null Beeld Gianni Barbieux
Beeld Gianni Barbieux

Maatregelen

Het personeel van Ivago legde maandag spontaan het werk neer na verzuchtingen over het wederzijds respect bij de directie, de hitteregeling bij de afvalintercommunale en bijkomende werkkrachten bij inhaaloperaties. Na drie dagen onderhandelen kwam een tekst op tafel met voorstellen. Bij de nieuwe hitteregeling krijgen zo goed als alle zware beroepen bij Ivago een uur hitterust, die ingaat wanneer om 6 uur 's ochtends temperaturen van 30 graden worden voorspeld.

Dat betekent dat ook containerparken een uur vroeger zullen sluiten, wat proactief aan de burger zal worden meegedeeld. Later wordt bekeken of ophaalploegen van juni tot september vanaf 6 uur 's ochtends al kunnen uitrijden. De afvalintercommunale zal ook gratis zonnebrandcrème ter beschikking stellen van het personeel.

Bij inhaalbewegingen voor papier en karton wordt gedurende een week een extra ophaalwagen voorzien met drie werknemers. Wanneer ploegen vroeg klaar zijn met hun ophaalrondes, zullen ze extra ritten maken om de ophaalcapaciteit op te krikken.

De inzameling van vooral glas en gedeeltelijk karton blijkt ook een knelpunt. Die gebeurt nu door kartonresten in een groter karton aan te bieden en glas in een plastic bak. Dat veroorzaakt bij sommige types recipiënten moeilijkheden. Ivago zal bekijken of de invoering van een gestandaardiseerde bak mogelijk is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234