Zaterdag 04/04/2020

Grote klasse

Het was een spannende strijd, de verkiezing van de Gouden Goesting. Tijdens de eerste ronde lieten jullie, de lezers van Goesting, van jullie horen en kozen jullie de drie finalisten. Foodie Sven Ornelis nam de zware taak op zich om het finale oordeel te vellen.

e sympathieke Michaël Vrijmoed was jarenlang de rechterhand van Peter Goossens. Toen hij drie jaar geleden vertrok uit Hof Van Cleve, was dat behoorlijk groot nieuws in de culinaire wereld. Om een of andere reden was ik nog niet in zijn Gentse restaurant Vrijmoed langs kunnen gaan. "Allez, je bent er dan toch eens geraakt," zegt de Njam!-chef met een brede glimlach wanneer hij ons na de prachtige maaltijd even komt groeten. En inderdaad, ik besef: wat heb ik hier de voorbije jaren niet allemaal gemist... Een fantastisch restaurant met vriendelijk toppersoneel (zowel de maître als de sommelier herken ik van bezoekjes aan Oud Sluis) in een heel mooi herenhuis met een smaakvolle eigentijdse inrichting. Vrijmoed heeft vandaag één ster, maar afgaande op wat wij allemaal voorgeschoteld krijgen, kan de tweede niet lang op zich laten wachten.

Al van bij de hapjes zit de balans tussen zuren en bitters, smeuïge en krokante structuren perfect. Het eerste voorgerechtje, dat bestaat uit drie verschillende bereidingen rond noordzeekrab, is meteen een schot in de roos. De bisque in het kopje is perfect, de krab met zeewier heeft een heerlijke Aziatische toets en de kroepoek is krokant, fris en rijk van smaak. Daarna komt een klassiek samenspel van rode biet, foie gras, gerookte paling en ijs van aardpeer. Het volgende gerecht zou evengoed een hoofdrol kunnen spelen in het vegetarische menu dat hier ook wordt geserveerd (wat ik trouwens een enorme meerwaarde vind voor een restaurant dat up-to-date wil zijn): jonge prei met Leopolddruiven en zwarte look. Grote klasse.

Op kruissnelheid

Daarna volgt het 'Duke of Berkshire'-varken met avocado en sjalot, dat ook in twee bereidingen wordt geserveerd. Vooral die met quinoa is een schot in de roos. Daarna komt een prachtig kaasgerechtje. Waarom doen chefs dat niet vaker: een prima geaffineerde kaas een lekkere frisse, zure, krokante of zoete garnituur geven, en er een apart gerecht van maken? Het is een moderne manier om ook van het stukje kaas na de maaltijd iets speciaals te maken. En dan volgen er nog twee zoete dessertjes, waarvan dat met de witte chocolade, appel en zuring een verpletterende indruk maakt. Elk gerecht wordt begeleid door een prima gekozen, niet snobistisch maar verrassend wijntje. Ik hoorde kwatongen twee jaar geleden wel eens beweren dat Michaël Vrijmoed in het begin z'n weg een beetje moest zoeken. Je fladdert ook niet zomaar vanonder de vleugels van grootmeester Peter Goossens vandaan. Maar wat ik hier proef, is hele grote klasse. De Gouden Goesting voor Oost-Vlaanderen mag Vrijmoed met trots op zijn schouw zetten. Hij zit meer dan op kruissnelheid!

Vrijmoed, Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent. www.vrijmoed.be.

"Tweede ster zal niet lang op zich laten wachten"

"Lekker eten

zonder snobisme"

k heb het echt al een hele tijd gehad met het culinaire snobisme waarmee je in sommige horecazaken nog steeds te maken krijgt. Chefs die de meest gekunstelde gerechten verzinnen, vaak zonder al te veel basiskennis. Dan stapelen ze het ene krulletje op het ander torentje, komt er schuim naast elk liflafje te liggen en zit er zoveel pretentie in de menukaart dat je denkt: het zal wel. Eigenlijk wil ik maar één ding als ik op restaurant ga: lekker eten. Daarom is het fijn dat er steeds meer restaurantjes opengaan waar alle flauwekul uit den boze is en de focus op smakelijke gerechten ligt. En daarom ben ik gecharmeerd door Bodo in het historische centrum van Gent.

HIpsters

Wanneer een restaurant in een historisch pand gevestigd is en dan nog eens uitkijkt op het Gravensteen, dan denk je: zit ik hier niet in een tourist trap? Wat mag ik verwachten: opgewarmde spaghettisaus en platgekookte pastaslierten? Maar dan ken je Bodo niet. Het restaurant is ingericht met witte baksteenmuren, blank hout en retro-elementen, zoals je dat ook in de hippe buurten van Londen, Kopenhagen of Berlijn ziet. Op de kleine kaart van dit gezellige, maar trendy restaurant (ja, er zitten toch enkele grotere hipsters dan ikzelf te tafelen die avond) staan niet al te veel gerechten, maar ze zijn wel herkenbaar en zeer lekker. De huisgemaakte rillettes worden in een steriliseerbokaal geserveerd, met een gesnipperd augurkje, zoete rode ui, wat pickles en geroosterd stokbrood, en zijn werkelijk een uitstekende start van een heel smakelijke, pretentieloze maaltijd.

Pretentieloos genieten

De witloofsoep met de handgepelde grijze garnaaltjes en wat gesmolten kaas maakt me oprecht gelukkig. Zo rijk, zo gul, zo pretentieloos genieten. De - misschien net iets te weinig gekruide - varkenswangetjes, met worteltjes en een klein Le Creuset-potje met prima puree zijn ideaal comfortfood voor een gezellige vrijdagavond. Eigenlijk zitten onze magen al bomvol, maar mijn gast en ikzelf delen uit pure liefhebberij en altruïsme (yeah right) toch nog een crème brûlée en dat wordt een gevecht: in een mum van tijd is het potje uitgelepeld. Perfectie is het woord dat bij dit dessert past.

Lekker eten zonder snobisme, met eerlijke gerechten tegen een uiterst scherpe prijs, en begeleid met prima biowijntjes die ook al niet te duur op de kaart staan, logisch toch dat dit een blijver en een topper is. Bij Bodo voel ik me thuis en is dat niet het geestigste in de drukke wereld van vandaag: plekjes vinden waar je je na een drukke werkdag thuis kan voelen bij nostalgische gerechten en een glas mooie wijn? Dit is zeer verdiend zilver!

Bodo, Burgstraat 2, 9000 Gent. www.bodo.gent.

"Een soepje in het menu, in de winter

is dat nooit een slecht idee"

et blijft een boeiend schouwspel, wanneer je Gent uitrijdt langs de Kortrijkse Steenweg: dat 'gevarieerde aanbod' aan etalages met oogverblindende dames onder neonlicht, sportwagens in pompeuze garages en uitstekende restaurants naast elkaar. Wanneer ik met een vriendin arriveer aan L'Homard Bizarre zie ik meteen: deze zaak draait goed. De parking staat bomvol en in het gezellige, klassieke interieur is elk tafeltje gevuld.

Mooie smaakcombinaties

Gastvrouw Ilse vertelt ons dat het maandmenu de troef is van L'Homard Bizarre. Tegen een scherpe prijs van net geen 50 euro krijg je hier uitstekende Belgische feestkeuken geserveerd: vier gangen, met een aperitief met hapjes en zoetjes bij de koffie of thee. Beginnen doen we met een parfait van patrijs, gerookte eendenborst, crémeux van rode biet, knolselder en vinaigrette van Pink Lady-appel. Een elegant gerecht met mooie smaakcombinaties. Een soepje in het menu is hier een certitude. Ik vind het in de winter nooit een slecht idee. De velouté van grondwitloof met krokantjes van 'Duke of Berkshire'-spek en wat opgeklopte room is dan ook zeer welkom. Voor het hoofdgerecht kunnen we kiezen voor griet gebakken op de graat, butternutstoemp, oesterzwammen, girolles en hazelnootboter, of voor gevulde koningskwartel met boschampignons, aardpeer, schorseneren en pure jus met Madeirawijn.

een bizare kreeftensalade

Ik kies voor de vis, die prima bereid is, ook al vind ik de variatie aan groentjes te uitgebreid. De eerder zure kerstomaat, naast de broccoli, en de net iets te veel in de saus zwemmende paddenstoeltjes vind ik te veel smaken naast elkaar. Ik mag proeven uit het bord van m'n vriendin en de kwartel met heerlijke schorseneren is iets meer m'n meug. De paddenstoeltjes komen hier ook meer tot hun recht. Afsluiten doen we met een chocoladegebakje met Baileys-ijs.

Chef Stefaan toont me nog zijn keuken, legt me uit waar de naam van zijn restaurant vandaan komt (bij het brainstormen had hij net een kreeftensalade gegeten die bizar smaakte, vandaar) en vertelt me dat hij er trots op is dat hij maand na maand zo'n mooi menu ineen kan boksen tegen zo'n scherpe prijs. Een bronzen Goesting hebben ze wel verdiend!

L'Homard Bizarre, Kortrijksesteenweg 259,

9830 Sint-Martens-Latem. www.homard-bizarre.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234