Vrijdag 23/04/2021

Vlaamse regering

‘Grote kansen gemist om armoede terug te dringen’: lees hier alle reacties op de startnota van De Wever

Informateur Bart De Wever en formateur Jan Jambon. Beeld BELGA
Informateur Bart De Wever en formateur Jan Jambon.Beeld BELGA

Reacties stromen binnen op de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever. ‘Ik vrees dat men zal blijven aanmodderen’, zegt de milieuorganisatie Bond Beter Leefmilieu. Ondernemersorganisatie Voka spreekt dan weer van een ‘solide aanzet’ en zegt dat de startnota getuigt van economische en maatschappelijke ambitie.

Netwerk tegen Armoede: ‘Grote kansen gemist om armoede terug te dringen’

Netwerk tegen Armoede zegt “zeer verontrust” te zijn over de nota van Vlaams informateur Bart De Wever. “Armoedebestrijding is zo goed als afwezig en verder worden er, onder meer in onderwijs en woonbeleid, grote kansen gemist om armoede effectief terug te dringen”, zegt de organisatie in een persbericht.

Het Netwerk tegen Armoede hoopt op een stevige bijsturing. De organisatie pleit onder meer voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs en voor het investeren van de vrijgekomen middelen uit de afschaffing van de woonbonus in de sociale en private huurmarkt.

“Vlaanderen kampt al jaren met een wooncrisis en die manifesteert zich eerst en vooral op de huurmarkt”, luidt het. “De ambities op dat vlak blijven bijzonder vaag. Het bouwritme voor sociale woningen moet verder versneld worden om de Vlaamse wooncrisis tegen te gaan.”

De beperktere toegang voor nieuwkomers tot de Vlaamse sociale bescherming is een maatregel die de armoede in Vlaanderen alleen maar verder zal doen toenemen, meent het Netwerk tegen Armoede. “Wie pas na 5 jaar recht krijgt op sociale bescherming zal het moeilijker krijgen om een job te zoeken, een geschikte woning te vinden of medische en schoolkosten te betalen. Vlamingen, nieuwkomers en oudkomers, hebben net nood aan meer sociale bescherming, niet minder. Dat tonen de stijgende (kinder)armoedecijfers jaar na jaar aan.”

BBL: ‘Niet ambitieus genoeg’

Bond Beter Leefmilieu (BBL) vindt de startnota “niet ambitieus genoeg” op het vlak van milieubeleid. “Ik vrees dat men zal blijven aanmodderen. Ik ben er zeker niet van overtuigd dat deze nota tot een beter beleid zal leiden”, reageert Erik Grietens. “Ik zie in de tekst veel herhaling van wat er in de vorige legislatuur in gang is gezet, maar weinig nieuwe, ambitieuze maatregelen. Waar ik schrik voor heb, is dat we opnieuw gaan terechtkomen in de situatie waarbij we wel de dingen doen die volgens Europa nodig zijn, maar niets meer dan dat. Ik vind het spijtig dat er niet wat meer ambitie is.”

Over het algemeen vindt BBL het ecologische luik van de startnota “zeer vrijblijvend”. Grietens wijst onder meer op de passage waarin de Vlaamse regering tegen 2030 in totaal 10.000 hectare bijkomend bos aankondigt. “Er wordt al sinds de jaren negentig beloofd om werk te maken van extra bos. Maar zolang daar geen financiële middelen tegenover staan, blijft het onduidelijk hoe dat gerealiseerd zal worden.”

Daarnaast vindt de organisatie ook dat de tekst vrij vaag blijft over de klimaatdoelstellingen. “Het enige dat we zien, is dat er van een kilometerheffing geen sprake meer is.” Met de andere passages in de tekst kan je nog altijd alle kanten op, zegt Grietens. Hij hoopt dan ook dat het definitieve regeerakkoord meer duidelijkheid brengt over de Vlaamse klimaatambities.

Tot slot roept ook de uitleg over de betonstop - die volgens de startnota vervangen wordt door een ‘bouwshift’ - vooral vragen op bij BBL. “Ik heb de indruk dat daar vooral veel wordt ‘gespind’. Er wordt wel een andere naam bovengehaald, maar intussen verwijst men wel naar het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, dat net de principes van de betonstop omvat.”

Voka-CEO Hans Maertens. Beeld Belga
Voka-CEO Hans Maertens.Beeld Belga

Voka: ‘Ambitieuze intenties om van Vlaanderen een topregio te maken’

“De lat ligt waar we ze voor onze bedrijven gevraagd hebben”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka. “Hoog boven de middelmaat en met focus op investeringen en innovatie. Nu is het aan de Zweedse partijen om niet langer te talmen en concrete maatregelen uit te werken om over die lat geraken.”

De nota geeft de aanzet om te hervormen, meer te investeren, meer mensen aan het werk te krijgen, en een efficiënt en digitaal overheidsapparaat te ontwikkelen, aldus Voka. Ze getuigt van realistische en ambitieuze intenties om van Vlaanderen een topregio te maken binnen Europa.

Uit de nota blijkt ook dat bedrijven de motor blijven van welvaart, innovatie en toekomstgerichte investeringen. “Voka onderschrijft de ambitie van een investeringsregering die inzet op innovatie, digitalisering en nieuwe technologie. De verhoogde werkzaamheidsgraad, excellent onderwijs en een realistisch beleid op vlak van klimaat en energie wijzen eveneens op een toekomst- en ondernemingsgericht beleid”, klinkt het.

Nu moeten de beleidslijnen verder uitgewerkt worden in concrete maatregelen. Bovendien ontbreken er volgens Voka enkele elementen.

Zo schaart Voka zich achter de ambitie om de tewerkstellingsgraad op 80 procent te brengen, meer mensen aan het werk te krijgen en werken nog meer te laten lonen. “Dat kan volgens ons het best via een Vlaamse jobstimulans voor medewerkers in een lagere loonschaal. Vlaanderen moet en kan hier gebruik maken van zijn fiscale autonomie”, aldus Maertens.

Ook op vlak van mobiliteit zijn er tal van initiatieven vermeld en worden de noodzakelijke investeringen in infrastructuur en multimodaliteit gepland. Voka mist wel de slimme kilometerheffing, die “een doeltreffend middel is om de fileproblematiek te verlichten”.

Op vlak van onderwijs tot slot, “lezen we ook niets over duaal, noch over levenslang leren. Terwijl het duaal leren uitgebreid en versterkt moet worden om onze jongeren meer en beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt en het levenslang leren cruciaal is om onze medewerkers blijvend op het nagestreefde excellentieniveau te behouden.”

Unizo: ‘Aanknopingspunten die voor kmo’s erg belangrijk zijn’

“De beknopte startnota van formateur De Wever bevat een aantal aanknopingspunten die voor onze Vlaamse kmo’s erg belangrijk zijn.” Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo maandag. Onder meer de creatie van minstens 120.000 banen en de versterking van de samenwerking tussen de VDAB en de bedrijven vindt Unizo positief.

Unizo ziet ook positieve elementen op het vlak van mobiliteit, “met onder meer het snel uitvoeren van grote infrastructuurprojecten en de inzet op duurzame vervoersmiddelen, de nadruk op woon-werk- (en woon-school-)verkeer en op openbaar vervoer”.

Ook is Unizo tevreden met een uniform kader voor lage-emissiezones in steden, en vindt de organisatie het positief dat het principe en de juridische onderbouwing van kernversterking en kwalitatieve verdichtingen uitdrukkelijk in de nota zijn opgenomen.

Vlaanderen mag geen regelneef zijn, staat ook in de nota. “Dat klopt en het zal er nu op aankomen om hier in de praktijk vooruitgang te boeken en effectief onnodige administratieve lasten bij ondernemers weg te werken”, aldus Unizo. Daarbij zijn ook soepele vergunningsprocedures van groot belang.

Unizo is ook tevreden met de nadruk op innovatie, de digitale omwenteling, de uitrol van het 5G-netwerk, het versterken van Flanders Investment & Trade (FIT), en de aangekondigde hulp voor bedrijven die slachtoffer worden van de brexit. “Op het vlak van energie missen we wel een energienorm die ook voor kmo’s de energiekosten in toom moet houden”, klinkt het.

Lieven Boeve. Beeld Wouter Van Vooren
Lieven Boeve.Beeld Wouter Van Vooren

Katholiek onderwijs: ‘Wat gaan we doen aan het lerarentekort?’

Lieven Boeve, de topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, hoopt aan de onderhandelingstafel te kunnen praten over de onderwijsplannen in de startnota. Gevraagd naar een reactie op wat De Wever in zijn startnota schrijft over het onderwijs, blijft hij op de vlakte. “Ik denk dat het goed is om af te wachten wat er precies achter de voorstellen zit. Het is een startnota om over te onderhandelen en het lijkt mij dus wijs om er in de eerste plaats aan de onderhandelingstafel over te praten”, zegt hij. Boeve hoopt dat de onderwijsverstrekkers tijdens de onderhandelingen hun zeg zullen mogen doen.

“Wat ik wel al kan zeggen, is dat een aantal zaken niet in de startnota staan”, merkt Boeve op. “Wat gaan we doen aan het grote lerarentekort? En we vinden dat de rol van de directeur versterkt moet worden en, vooral in het basisonderwijs, bijkomend ondersteund moet worden. Daarnaast moet de koopkracht van de scholen weer omhoog. Sinds 2008 is die koopkracht met 14 procent gedaald. Kwalitatief onderwijs vergt voldoende middelen. Tot slot lees ik geen woord over het hoger onderwijs.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234