Donderdag 17/06/2021

NieuwsVoeding

Grote kans dat die rode tonijn toch niet zo vers is. Hoe kies je als consument een veilig stuk vis?

null Beeld Shutterstock / OlesyaSH
Beeld Shutterstock / OlesyaSH

Wie graag geniet van een stevige moot tonijn, vertrouwt beter niet blindelings op de mooie rode kleur. Gesjoemel met de vis blijkt schering en inslag, ontdekte het Federaal Voedselagentschap. Zij namen vorig jaar 80 ton tonijn in beslag.

Sushi, sashimi of gewoon een stevige steak: tonijn is terug van nooit echt weggeweest. De donkerrode oceaanvis wordt gretig geconsumeerd en dat is voer voor fraudeurs, zo blijkt uit grootschalig onderzoek van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Het glanzend rode stuk vis op ons bord is vaak niet zo koosjer als het eruitziet: 79,244 ton tonijn werd vorig jaar in ons land in beslag genomen vanwege illegale praktijken.

Tussen september en december 2020 haalde het FAVV 45 stalen verse en diepgevroren tonijn uit de koeltoog en diepvries van supermarkten, groothandels en detailhandels voor onderzoek. De resultaten wil je niet op je bord. Van de 25 stalen die op nitraten en nitrieten werden onderzocht, bleken er 12 niet conform. In 29 producten werd het ascorbinezuur geanalyseerd, 16 bevatten illegaal hoge hoeveelheden. Van de zes stalen die op koolstofmonoxide werden onderzocht, voldeed er slechts één aan de wetgeving.

Rode kleur

Nitraat, nitriet, ascorbinezuur en koolstofmonoxide zijn stoffen die geïnjecteerd worden om de vis een levendige, dieprode kleur te doen behouden. “Tonijn wordt normaal vrij snel bruin”, zegt Hélène Bonte van het FAVV. “Met die stoffen blijft hij zijn rode kleur behouden. Met nitriet kan men bruine tonijn zelfs opnieuw rood maken. De vis ziet er uiterlijk nog heel vers uit, maar kan evengoed al bedorven zijn.”

Frauduleuze tonijn eten is niet zonder gevaar. Niet alleen is er kans op voedselvergiftiging, er kan ook histaminevorming ontstaan in de vis. “Tonijn bevat van nature een hoge dosis van het aminozuur histide, dat bij bewerking of opslag onder slechte omstandigheden wordt omgezet in histamine”, legt Bonte uit. “Wie een laag immuunsysteem heeft, kan rode vlekken krijgen, jeuk of zelfs hartkloppingen.”

Mooie aanbiedingen

Hoe kies je als consument een stuk veilige vis? “Fraude zal er altijd zijn en fraudeurs zullen steeds nieuwe technieken vinden om controles te omzeilen. Bij een eerder onderzoek in 2019 waren alle stalen onderzocht op koolstofmonoxide conform, vandaag komt het plots opnieuw voor. Die sector – 92 procent van de niet-conforme producten werden uit Azië geïmporteerd – evolueert voortdurend.”

Toch zijn er een aantal indicatoren die alarmbellen kunnen doen afgaan. Overmatig vocht in de verpakking kan wijzen op gesjoemel, net als een heel rode, haast onnatuurlijke kleur. Soms zijn er zelfs sporen van naalden in de moot te zien. “Laat je ook niet vangen door mooie aanbiedingen. De prijs voor een kilo tonijn ligt doorgaans tussen de 40 en 50 euro. Wees op je hoede voor aanbiedingen van 25 tot 30 euro.”

Bewerkte tonijn Beeld FAVV
Bewerkte tonijnBeeld FAVV
Onbewerkte tonijn Beeld FAVV
Onbewerkte tonijnBeeld FAVV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234