Zondag 21/07/2019

Grote kampioene, kleine sport

Delfine Persoon verlengde dinsdag met succes haar titel bij de WBC en is ook nog kampioene bij drie andere boksbonden (WIBF, WIBA en IBF). Voldoende reden om de 29-jarige atlete over een maand uit te roepen tot Sportvrouw van het Jaar. 'Als ze het niet wordt, dan is dat de schuld van het boksen zelf', meent ex-bokser Freddy De Kerpel.

Op 20 april 2014, toen ze voor het eerst de WBC-titel bemachtigde, nam Delfine Persoon geen blad voor de mond. "Als ik al genomineerd zou zijn voor Sportvrouw, dan twijfel ik of ik zelfs naar het gala wil gaan. Ze maken geen keuze op basis van prestaties, maar op basis van prestige. Boksen is niet belangrijk in België."

Zes maanden later is ze er volgens haar coach Filiep Tampere toch op gebeten om het referendum te winnen. "Delfine is de onbetwiste nummer één van de wereld over alle categorieën heen. De WBA is de hoogst haalbare titel. Wat ze nu presteert in het boksen, dat heeft in België niemand haar ooit voorgedaan. Maar ja, dat meisje van de piste (Jolien D'Hoore, VH) en uit de atletiek (Nafi Thiam, VH) deden het dit jaar ook niet slecht."

De stem van Freddy De Kerpel zou ze krijgen. "In België is ze onklopbaar, mondiaal is de ze beste in haar gewichtsklasse en ik gun haar de titel van Sportvrouw. Als ze het niet wordt, dan is dat de schuld van het boksen zelf", meent De Kerpel.

Voorpaginanieuws

"Niemand weet nog welke titel belangrijk is in het boksen omdat er belachelijk veel boksbonden zijn. Het voetbal en de Olympische Spelen worden continu groter, maar ze houden wel hun traditie in stand: eens om de vier jaar. In het boksen worden er elke week tien boksers wereldkampioen. Veertig jaar geleden kende iedereen de grote kampioenen zoals Ali, Foreman of Frazier. Wat Persoon nu presteert, dat zou toen voorpaginanieuws zijn geweest. Maar het boksen heeft zichzelf kapot gemaakt."

Ex-judoka Ingrid Berghmans, die het referendum achtmaal won, heeft nog niet beslist. "Wie een wereldtitel wint, moet hoe dan ook op de longlist staan. Ook al zijn er niet zo veel vrouwelijke boksers, het blijft knap. Maar je bent van veel factoren afhankelijk, zoals de pers. Het belangrijkste is dat je als atleet het maximum doet voor je sport. Daar moet je voldoening uit halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden