Dinsdag 31/03/2020

Grote hervormingen in Brussel bij stedenbouw, mobiliteit en huisvesting

Het Brussels Parlement.Beeld BELGA

Met de zesde staatshervorming gebeuren er vooral op het vlak van stedenbouw, mobiliteit en huisvesting belangrijke ingrepen in het Brussels gewest. De acht deelnemende partijen van de werkgroep hebben de hervormingen vandaag voorgesteld in het Brussels parlement.

In het kader van de zesde staatshervorming hebben de partijen van de gewestelijke meerderheid PS, Ecolo, cdH, Open Vld, CD&V en Groen, evenals MR en de sp.a, de hervormingen in een werkgroep uitgewerkt. Vorige week werd een akkoord bereikt over verschillende onderdelen. Toen raakte bekend dat de gemeenten minder bevoegdheden krijgen en de gewesten meer verantwoordelijkheid krijgen.

Volgens voorzitter van de werkgroep Philippe Moureaux (PS) zijn de onderhandelingen in een uitstekende sfeer verlopen en zullen de beslissingen leiden tot een vooruitgang voor de burgers. De belangrijkste hervormingen komen er op het gebied van stedenbouw, huisvesting en mobiliteit.

Projecten
Wat stedenbouw betreft worden grote projecten goedgekeurd door het Brussels gewest en kleinere door de gemeenten omdat die dichter bij de burger staan. Dat moet leiden tot snellere procedures en een betere dienstverlening. Als burgers niet tijdig een bouwvergunning krijgen bij hun gemeente, kunnen ze wel naar het gewest stappen, dat waar nodig zal ingrijpen. Dat moet de conflicten beperken.

Op het vlak van mobiliteit komt er een overkoepelend regionaal mobiliteitsplan, maar de gemeenten zullen zelf ook een plan hebben. Daarin moeten de regels van het gewestelijk niveau gerespecteerd worden. Het is de eerste keer dat er een ordonnantie komt voor mobiliteit. Voor wie zich er niet aan houdt, door bijvoorbeeld het niet verlenen van stedenbouwkundige vergunningen of subsidies, komen er consequenties. "We moeten afstappen van fietspaden die lopen in de ene gemeente en in de andere gewoon stoppen", zegt Annemie Maes (Groen). "De gemeenten krijgen inspraak, maar het laatste woord is voor het Brussels gewest."

Optimale structuur
Huisvesting is waarschijnlijk één van de moeilijkste bevoegdheden. Er komt geen overkoepelende structuur voor sociale huisvesting. Niet alle huisvestingsmaatschappijen hebben hetzelfde statuut en één structuur is daardoor onmogelijk. "Maar er komt wel een optimale structuur die groot genoeg is voor schaalvoordelen, maar ook klein genoeg om mensen binnen de sociale huisvesting goede service en comfort te bieden", zegt Els Ampe (Open Vld). Op langere termijn wil het gewest met meer eenvoudige structuren meer realiseren op het vlak van sociale woningen, om zo tegemoet te komen aan de demografische boom die Brussel te wachten staat.

"Het feit dat elke partij met dit akkoord compromissen heeft gesloten is enorm belangrijk voor Brussel", besluit Walter Vandenbossche (CD&V). "Er was geen sprake van conflicten. Ik ben dan ook fier dat we tot een evenwicht zijn gekomen waarbij degelijk bestuur een leidraad was."

"We willen hiermee afstappen van het beeld dat heerst over de Brusselse politiek", vult Els Ampe aan. "Het gewest is niet de vijand van de gemeenten en omgekeerd, net zoals de Franstaligen en Nederlandstaligen geen vijanden zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234