Maandag 06/12/2021

Grote hervorming van het onderwijs baart muis

De Vlaamse regering stelde gisteravond laat haar onderwijs- akkoord voor. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V,
De Vlaamse regering stelde gisteravond laat haar onderwijs- akkoord voor. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V, "'We hebben vriend en vijand laten zien dat we dit tot een goed einde konden brengen."Beeld BELGA

• Terminologie aso, tso en bso wordt geschrapt
• Ook B-attesten en C-attesten verdwijnen haast volledig

De Vlaamse regering bereikte gisteravond laat een akkoord over de hervorming van het onderwijs. De aangekondigde grote ommezwaai lijkt echter uit te blijven.

De eerste graad wordt verbreed, de terminologie aso, tso en bso verdwijnt, er zal gesnoeid worden in het aantal studierichtingen en al vanaf de lagere school zullen er vakleerkrachten ingezet worden die de leerlingen beter wegwijs moeten maken in wetenschap, technologie en het Frans. En opmerkelijk: na het eerste jaar van de eerste graad zullen B-attesten niet meer gegeven worden en worden C-attesten enkel nog in uitzonderlijke gevallen uitgereikt. Een A-attest kan wel inhouden dat een leerling in het komende jaar bepaalde vakken grondig zal moeten bijwerken.

Het is een greepje uit de om en bij de 30 punten uit het 27 pagina's tellende masterplan waarover de Vlaamse regering gisteravond een akkoord bereikte en waarmee ineens een eind kwam aan de grootste crisis sinds de start van Peeters II. De laatste dagen stonden sp.a en N-VA lijnrecht tegenover elkaar. N-VA wilde absoluut niet weten van de grote ommezwaai die de sp.a van bezieler en minister van Onderwijs Pascal Smet en CD&V bepleitten.

Toch is dit niet de grote hervorming geworden waar die twee laatsten van droomden. De complete ommezwaai in het onderwijslandschap komt er vooralsnog niet, op de zogenaamde domeinscholen zal het nog minstens tot 2016 wachten zijn, tenzij een school beslist om al op eigen houtje te gaan hervormen. Vanuit de Vlaamse regering zullen daarvoor incentives georganiseerd worden ter ondersteuning.

De regering zal eerstdaags wel starten met de eerste voorbereidende stapjes die uiteindelijk het pad kunnen effenen om zulke domeinscholen mogelijk te maken. Alle bestaande studierichtingen zullen daartoe in een matrix onderverdeeld worden naargelang het domein waartoe ze behoren: kunst en creatie, wetenschap en techniek, economie en organisatie, welzijn en maatschappij, en taal en cultuur.

Daarnaast zal er per studierichting gekeken worden of die dan wel doorstromingsgericht (voorbereidend op verdere studies), dan wel arbeidsmarktgericht is, dan wel gericht op een combinatie van beide. Richtingen die onvoldoende voorbereiden op verdere studies of die op de arbeidsmarkt niet langer gevraagd worden of relevant zijn, zullen onderweg sneuvelen, luidt het. Wanneer die oefeing afgerond is, kan de Vlaamse adviesraad voor onderwijs, het onafhankelijke VLOR, het voorstel toetsen aan de eindtermen van het secundair onderwijs en eventuele aanpassingen vragen.

Tegen die tijd schrijven we 2016 en zwaait een andere regering de plak. Maar volgens Pascal Smet kan die het plan dat nu voorligt niet meer overboord gooien. "De volgende regering kan dit niet meer ongedaan maken omdat het akkoord definitief verankerd is. De onderwijsmachine is in gang gezet, we kunnen niet meer terug, vooral niet nu er zo'n groot draagvlak is." Maar hoe deze regering wil voorkomen dat haar opvolger deze plannen alsnog weggooit, blijft onduidelijk.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), die zijn handelsmissie naar de VS opschortte om uit deze crisis te geraken, is desalniettemin verheugd met het akkoord. "We hebben een akkoord gesloten dat heel belangrijk is voor alle leerlingen die nu school lopen en voor de kinderen in de toekomst, maar ook voor de leerkrachten en al wie met onderwijs te maken heeft. We hebben vriend en vijand laten zien dat we dit moeilijke dossier tot een goed einde konden brengen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234